Чотири виклики для Паулу Фонсеки

2212 07.07 2018   11:43
Автор: Footboom
shakhtar.com

Паулу Фонсека підписав новий контракт із "Шахтарем". Було багато розмов, чуток, але португальський тренер вирішив нічого не змінювати та продовжив співпрацю із донецьким клубом.

Новий виклик має певні ризики, адже раніше Фонсека мав доволі серйозний багаж, який йому залишив попередник Мірча Луческу. Португальському фахівцю особливо нічого не треба було міняти, а просто додати мотивації, змінити деталі. Наразі частина провідних гравців пішла, а група основних футболістів досягла критичного віку - 30 років. Через певний момент їм теж потрібно буде шукати заміну. Новий дворічний контракт відкриває перед Паулу нові виклики. Проаналізуємо чотири із них.

Результат. Немає ніяких сумнівів, що Паулу Фонсека хоче спробувати свої сили в топ–чемпіонаті. А найкращою рекламою для тренера завжди є результат. Останні два сезони у "Шахтаря" не було майже ніяких проблеми на внутрішній арені, плюс в Європі виступили дуже добре.

Щоб і у майбутньому перебувати в зоні радарів серйозних європейських клубів, Фонсеці потрібно тримати планку, перемагати, брати трофеї. Є приклад Сергія Реброва, який двічі робив "Динамо" чемпіоном, мав гарний успішний досвід у Лізі Європи та Лізі Чемпіонів. Але останній сезон, який був найважчим та найгіршим в плані результату, нівелював всі попередні досягнення. Після "Динамо" Ребров опинився у Саудівській Аравії. Можливо, в питаннях грошей – це хороший варіант, але суто в футбольному плані, питаннях розвитку та прогресу – не зовсім.

Читайте также: "Шахтер": Фонсека отменил утреннюю сессию (+Фото)

Щоб "залишатись у тренді", Фонсеці знову потрібно вигравати все в Україні та намагатися "наробити шороху" в Європі. Бажано, в Лізі чемпіонів. Все інше може вважатися втратою позицій, кроком назад. Враховуючи перебудову команди, бажання конкурентів реабілітуватись ("Динамо" слабше не стало порівняно із минулим сезоном), інші фактори – зробити це буде доволі складно.

Адаптація молодих бразильців. У Мірчі Луческу дуже гарно виходило працювати саме із молодими гравцями із Бразилії. Він вибудував філософію клубу, коли приходили зовсім молоді гравці, яких вчили європейському футболу, давали час на адаптацію, створювали максимально комфортні умови, а потім вони ставали провідними гравцями. Але у Луческу був час готувати зміну: спочатку новачки виходили на заміну, потім грали все більше і більше. В потрібний час заміняли лідерів, які йшли.

У Фонсеки часу немає. Майкону із перших матчів потрібно буде замінити Фреда, адже особливої альтернативи йому на цій позиції не видно. Щось схоже можна сказати про Фернардо, який має замінити Бернарда. Точаться розмови, що Маркіньйос Сіпріано, як мінімум, ще приєднається до "Шахтаря", коли завершиться його угода із нинішнім клубом (ближче до осені). Футбол, кліматичні умови, побут – тут все відрізняється від того, що було в Бразилії. Зрозуміло, що відразу новачки не будуть грати так, як це робили їхні попередники. Потрібен час, терпіння, вміння працювати та розвивати таланти цих гравців. Чи зможе Паулу справитися із цим викликом?

Читайте также: "Шахтер" в Германии: прошли самый нелюбимый тест - "йо-йо"

Прогрес українських гравців. Фонсека за два роки здобув в Україні все окрім одного Суперкубку, вдало виступив в Лізі Європи та Лізі Чемпіонів. Отже його методи працюють. Але ліміт на легіонерів ніхто не відміняв. Із українців стабільно грають: воротар П’ятов, захисник Ракицький, півзахисники Степаненко та Марлос. Всі вони - вже у розквіті сил. Бутко та Ордець із Кривцовим на своїх позиціях мають конкуренцію із боку легіонерів. Сезон довгий, матчів багато, дискваліфікації, травми, спад форми ніхто не відміняв. Тим паче, що Бутко, Ордець, Кривцов – доволі травматичні гравці.

В такій ситуації, хочеш не хочеш, але потрібно думати над прогресом українських гравців. Коваленко в останній час зовсім загубився. Участь Тайсона в Кубку Світу має стати шансом для українця повернутися в основу. Матвієнко – гравець стартового складу збірної, але в клубі - тільки дублер Ісмаїлі. Талановитий футболіст Зубков. Ці гравці мають перспективу із часом стати українським хребтом команди та замінити П’ятова, Степаненка, Ракицького… Але багато буде залежати і від вміння Паулу працювати із українцями.

Заміна лідерам. П’ятову вже 34. Тайсону, Марлосу -30, Степаненку, Ракицькому в серпіні буде 29. Ісмаїлі - 28. Ми бачимо на прикладі "Динамо", що буває, коли футболісти вчасно не йдуть. Починаються проблеми із мотивацією, тренер змушений шукати резерви, йти на ризики, які можуть дорого коштувати. Будемо відверті, нинішній рівень УПЛ не дає передумов для прогресу досвідчених футболістів.

Щоб не опинитися в складній ситуації, "Шахтарю" потрібно думати про перспективу. Свого часу "гірники" підготували відразу декілька варіантів заміни Даріо Срні. Караваєв чи Кірюханцев не виправдали десь сподівань клубу, але є приклад Бутка. Сподіваюся, що отримає свій шанс Данченко, який проявляє себе із кращої сторони на зборах. Не варто чекати, коли гравець почне втрачати свій клас через вік.

Напевно, в першу чергу це стосується П’ятова. 34 роки – поважний вік навіть для воротаря. Андрій поки своєю грою доводить високий клас. Але сани потрібно готувати влітку. Поки взагалі не зрозуміло, хто може в майбутньому його замінити. Були сподівання, що таким кандидатом стане Микита Шевченка, але він за два роки в "Шахтарі" майже не грав, а для воротаря це практично вирок. Не впевнений, що Олексій Шевченко відповідає всі критеріям. Можливо ставку зроблять на воротаря дубля Олега Кудрика.

У польових гравців вік дається в знаки ще раніше. Теоретично потрібно готуватися жити без Тайсона, Марлоса. Вони досягли критичного віку.

Популярные новости