Час істини для  Микити Бурди

25.03 2018   07:55
Фото - Денис Руденко, FootBoom

Зараз в "Динамо" така ситуація, що в команді є великі проблеми в центрі оборони. Багаторічний лідер оборони Євген Хачеріді має конфлікт із головним тренером, до того ж його контракт завершується влітку. Судячи по інформації в пресі, продовжувати його Хачеріді не планує. Угорець Тамаш Кадар, який весною суттєво додав, отримав травму стегна в матчі Ліги Європи проти "Лаціо" та за попередніми даними вибув на місяць. Зимовий зірковий новачко Карлос Самбрано поки грає тільки за дубль. По тих іграх, що я бачив, він поки не готовий. Не знаю, можливо, щось зміниться за час паузи на матчі збірних. Александар Пантіч знаходиться поза першою командою, не відповідаючи рівню "Динамо" на думку Олександра Хацкевича. Виходить така ситуація, що альтернативі парі Бурда – Шабанов зараз немає. Артем трохи старший, має більш досвіду за плечами. Матчі проти "Зорі" та "Лаціо" показали, що в нього поки не все виходить, як би того хотілося. А Бурда навпаки радує. Стає провідним захисником команди, лідером оборони, який страхує партнерів. Не дивно, що його Андрій Шевченко викликав в розташування збірної України на товариські матчі проти Саудівської Аравії та Японії.

Сам Микита є уродженцем міста Єнакієве, що на Донеччині. Виховувався в бабусі в Київській області. Став першим чемпіоном України серед 19-річних в сезоні 2012-13. Свого часу був запрошений Сергієм Ребровим до першої команди, де час від часу грав в центрі захисту, або виходив на якийсь із флангів в разі потреби. Сильний у фізичній боротьбі, гарно грає корпусом, доволі непоступливий, добре грає на другому поверсі (навіть забив у ворота суперників, в тому числі важливий гол на останніх секундах гри проти "Олімпіка"), в другій частині сезону проявив себе, як гравець, який може читати гру, страхувати суперників. Може зіграти на будь–якому фланзі оборони, але там не вистачає швидкості та роботи із м’ячем. Із недоліків – в першу чергу травми, які залишають Микиту без футболу на доволі довгий час, робота із м’ячем, певні тактичні прорахунку, але зараз Бурда в цих компонентах додав.

Читайте также: Никита Бурда не сыграет в матче с Саудовской Аравией

Від витівок Хачеріді Ігор Суркіс вже втомився. Немає сенсу награвати чи розраховувати на гравця, який влітку піде. Тим паче, що виявилися великі проблеми із мотивацією. Карлос Самбрано в Києві вже більше місяця, але поки грав тільки за дубль. Колись доволі якісний гравець ніяк не може набрати форму. Враховуючи, що його кар’єра останні сезони пішла на спад – особливої віри в те, що в Самбрано щось вийде в Києві, немає. Тобто, якби він був кваліфікований, мотивований - за місяць зміг би привести себе в порядок. Альтернативи Бурді, як основному правому центральному захиснику, зараз просто немає. При тому, що лівий центербек Кадар серйозно травмувався. Тому багато в чому на матчі до завершення сезону відповідальність ляже на плечі Микити Бурди. Тут питання в тому, чи витримає він навантаження та чи буде здоровий.

Із травмами – дійсно біда. В нього вже було їх стільки, що важко перерахувати. Навіть на рівні Ю-19 Микита багато пропускав. Коли отримав шанс у першій команді від Реброва, знову ж таки травми завадили боротися за місце в складі із Драговічем, Відою та Хачеріді. Майже всю першу половину цього сезону пропустив. Відновився тільки до зимових зборів. Зараз же знову отримав пошкодження та не потрапив до заявки збірної на матчі проти Саудівської Аравії.

Читайте также: Никита Бурда: "Хочется, чтобы слова Рауля Рианчо стали явью"

Потрібно також додавати в грі. Бурді виповнилось 23 роки. Це вже доволі серйозний вік для футболу. Час бути молодим, перспективним вже минув. Потрібно показувати високий рівень футболу, якщо він хоче грати на рівні "Динамо" та збірної. Весною Микита додав в позиційній грі, холоднокровності, психологічній стійкості. Коли в меншості програли " Вересу", намагався вести команду за собою, завести партнерів. Не зовсім вийшло, але бажання було. Потрібно далі над цим працювати та вдосконалюватися. Плюс додавати в грі із м’ячем, початком атак.

Якщо зараз Микита Бурда не зможе закріпитися в основному складі через програну конкуренцію, або травми, керівникам "Динамо" навряд чи варто робити ставку та розраховувати в наступному сезоні на гравця взагалі.

Notícias em destaque