Анатолій Чанцев: "Прискіпливо стежу за тим, що робить Хацкевич"

1635 20.12 2017   17:16
Фото - FootBoom.com

Представник експертної ради УПЛ Анатолій Чанцев в коментарі офіційному сайту УПЛ поділився враженнями від поточного сезону, в якому настала зимова пауза.

- Я намагався дивитись усі матчі чемпіонату, пропускав лише тоді коли виникали накладки з поєдинками моїх підопічних. Вважаю, що масштабний аналіз такої теми може дати тільки група фахівців, я ж окреслю свої суб’єктивні відчуття.

Мені цікаво було спостерігати за всіма клубами УПЛ, за тим, як вони еволюціонували в ході сезону. Наприклад, "Сталь": перед стартом фахівці пророкували їй незавидну долю, проте кам’янчани блискуче стартували, тривалий час перебуваючи поблизу першої шістки. Потім пережили спад, що логічно, зваживши на велику кількість молодих і юних футболістів у складі. Та навіть тоді було видно, що команда грає зріло з тактичної точки зору. Це, взагалі, тенденція: всі 12 клубів нашого Чемпіонату обучені, всюди видно тренерську руку.

Приємно спостерігати за "Шахтарем" — особливо на початку осені, коли "гірники" набрали просто божевільний темп. Цікавим є перегляд матчів "Динамо" — в деяких підопічні Хацкевича демонстрували такий атакувальний футбол, що я від киян нічого подібного не бачив багато років.

Читайте также: Анатолий Чанцев: "Изменения в "Карпатах" вряд ли принесут позитив"

Іще одна специфіка чемпіонату-2017/18 — відсутність, сказати б, середини в іграх. Поясню: більшість матчів ділилися на дві різні групи — або з надраціональним футболом (0:0, 1:0, двома-трьома моментами), або з надвидовищним і суператакувальним ("Зоря" — "Динамо" — 4:4, "Олімпік" — "Зоря" — 3:3, "Динамо" — "Маріуполь" — 5:1, "Олімпік" — "Ворскла" — 1:4). Про що це свідчить? Я би сказав, про нестабільність. Про те, що у нашій Лізі багато молоді. Можна навіть сказати, що всім командам УПЛ — особливо це було помітно в листопаді-грудні — притаманна нестабільність. Із цим, до слова, пов’язаних інший вартий уваги аспект: у тих поєдинках, де було багато забитих м’ячів, футболісти зазвичай не реалізовували ще більше. Погоджуюся з думкою колеги: всі вітчизняні колективи мають ті чи інші труднощі з реалізацією створених голевих епізодів.

Український чемпіонат — високого рівня. Головна демонстрація цього — наші виступи в єврокубках. Зверніть увагу: сьогодні досягаємо на континенті результатів не гірших, аніж були до, умовно кажучи, 2014 року.

Я ніколи не любив зациклюватися на тему "тактичних новинок". Чому? Бо помітив, що часто відбувається підміна понять: щось називають "новинкою", хоча таке вже було давно. Приміром, навесні модно було говорити про "тактику з трьома центрбеками", хоча в Україні деякі команди так грали ще в 1990-х (наприклад, "Ворскла" наставника Пожечевського). Коли можна брати на озброєння таку ігрову модель? Коли маєш виконавців, що їх у Латинській Америці називають "латералями" — бровочниками, по-нашому. Йдеться про футболістів, які контролюють увесь фланг: коли команда атакує — вони півоборонці, коли команда захищається — вони стають беками. Так у нас грали завжди. Цього сезону деякі тренери пробували щось подібне — Вернидуб, Шаран, Монарьов, але тимчасово, бо серед бровочників маємо невеликий вибір.

Прискіпливо стежу за тим, що робить Хацкевич: його експерименти з одним опорником, двома центрфорвардами — дуже цікаві. Крім іншого, вони говорять про те, що "Динамо" має відповідні кадрові резерви. Звідси чергове підтвердження банальної істини: команда грає виходячи з того, які в неї футболісти.

Популярные новости