Тарас Степаненко заслуговує на право спробувати сили у провідному чемпіонаті

2492 23.11 2017   19:31
Автор: Footboom
Фото - Михаил Козелко, Footboom

На днях в ЗМІ з’явилася інформація про інтерес англійського "Вест Гема" та німецького "Хоффенхайма" до півзахисника збірної України та донецького "Шахтаря" Тараса Степаненка. На мою думку, цей трансфер пішов би на користь всім сторонам і ось чому.

Весною виповниться 8-м років, як Степаненко вірою і правдою захищає кольори "Шахтаря". За цей час Тарас встиг виграти всі внутрішні трофеї (5-ть разів ставав чемпіоном країни, стільки ж разів був володарем Кубку та Суперкубку країни), а також мав досвід виступу на груповій стадії та в плей–офф Ліги чемпіонів, доходив до півфіналу Ліги Європи. На мою думку, із весни у діях Тараса відбувається певний спад. "Шахтар" почав доволі багато пропускати (яскравий приклад - матчі Ліги чемпіонів, де донецька команда пропускала у кожному матчі). Звичайно, в першу чергу питання до захисників, але і позиція опорного півзахисника в обороні теж є дуже важливо. Складається враження, що не вистачає емоцій, концентрації, мотивації. Це стосується не тільки Степаненко. Дуже важко налаштовуватися та тримати себе в тонусі, коли рівень чемпіонату відверто впав. Зараз Степаненку вже 28 років (в березні буде 29). Напевно, що це одна із останніх можливостей перебратися до провідного чемпіонату. Навряд чи знайдеться серйозний клуб, який заплатить потрібну суму "Шахтарю" за гравця, якому виповниться 30 років і більше. Тому кращого часу, ніж цієї зими, або наступного літа просто не придумаєш.

Читайте также: Тарас Степаненко интересен "Хоффенхайму" и "Вест Хэму"

"Шахтар", після того, як залишив Донецьк, працював не стільки над підсиленням, як збереженням складу, продовжував контракти з гравцями, які вже були в структурі клубу. Їх можна зрозуміти, бо економічна і політична ситуація в країні - далеко не кращі. Тим паче, що не було визначеності із стадіоном та місцем проживання. Погодьтеся, що не кожен гравець відгукнеться на такий виклик. Тому коло пошуків новачків обмежувалося гравцями із чемпіонату України. Зараз же клуб зміг налагодити нове життя: обзавівся базою в Святошино, домашні матчі проводить в Харкові, перевіз власну академію до села Щасливе, що під Києвом. Яка не яка, але стабільність. Навчилися жити в нових реаліях. В разі потреби вже можна пробувати виходити на міжнародні трансферні ринки.

У побудові гри "Шахтаря" Степаненко відіграє ключову роль. Але йому вже 28. Для "гірників" це, напевно, один із останніх шансів отримати за футболіста хороші гроші. Не варто забувати, що у системі команди є Максим Малишев, який за манерою гри багато в чому подібний до Степаненка. Зараз Максим травмований, але за своїм потенціалом, за перспективою може дійти до рівні основного опорного півзахисника "Шахтаря". Не варто забувати і про Олександра Піхальонка. Це – молодий гравець із дублю команди, який свого часу у складі команди Ю-19 доходив до фіналу Юнацької Ліги чемпіонів. Експерти видають Піхальонку хороші аванси. Наприклад, в останньому матчі молодіжної збірної України проти Шотландії Олександр виглядав доволі переконливо в центрі поля. "Шахтар" може " пережити" втрату Степаненка, якщо не відразу, так із часом точно.

Читайте также: Тарас Степаненко: "Мы избегали прессинга со стороны соперника, задействовав Пятова"

На мою думку, чемпіонати Англії та Німеччини є доволі підходящими для Тараса Степаненка. В обох змаганнях багато боротьби, багато єдиноборств, це якраз те, в чому сильний український півзахисник. До того ж Тарас доволі пристойно грає на другому поверсі. Зараз "Вест Гем" переживає не кращі часи, перебуває в зоні вильоту, змінився тренер, але все одно – це команда із іменем, традиціям, фінансовими можливостями. Я думаю, що вони цю кризу подолають. "Хоффенхайм" теж доволі цікава команда із молодими тренером Юліаном Нагельсманном. Цей колектив у минулому сезоні здобув право грати у кваліфікації Ліги Чемпіонів, але не пройшов "Ліверпуль". Зараз "Хоффенхайм" виступає у Лізі Європи, та ділить 5 - 6-те місця в чемпіонаті Німеччини.

Трансфермаркет оцінює Степаненка у 7.65 мільйона євро. Така приблизно сума фігурувала у ЗМІ, коли писали про інтерес зарубіжних клубів. Агентом Степаненка є Вадим Шаблій, але деякі джерела повідомляють, що цей дует розпався. На Трансфермаркеті також не вказаний агент у профілі гравця. Звичайно, що "Шахтар" звик дорого продавати гравців, але Степаненко не бразилець, грає на не дуже популярній позиції та й вже не молодий

Коротко підводячи підсумки, хочу сказати, що можливий перехід надасть гравцю нову мотивацію, нові виклики, а для клуба це хороша можливість вдало продати гравця, а також надати шанс більш молодим гравцям. Думаю, що в разі реального інтересу багато буде залежати від виступів у Лізі чемпіонів. Якщо "Шахтар" пройде до плей–офф, то навряд чи цей трансфер буде реальним до літа.

Читайте также: Тарас Степаненко: "Мы провели тяжелый поединок два дня назад – 120 минут против "Зари"

Популярные новости