Португальський рецепт для "Шахтаря" та "Динамо"

2493 21.10 2017   08:06
Фото - Валерий Дудуш, ФК "Заря"

У португальскому футболі доволі розповсюджена практика, коли гравець чи тренер, який зміг себе проявити у середняку або аутсайдеру, отримує свій шанс у місцевому гранді. Такою дорогою пройшов не тільки Жозе Моуріньо, але й сьогоднішній тренер "Шахтаря" Пауло Фонсека. На жаль, в Україні це мало практикується. Є приклади, але їх не дуже багато. В будь –якому разі, Юрій Вернидуб заслужив своєю роботою спробувати сили у сильнішому клубі. Це може бути актуальним і для "Динамо" і для "Шахтаря".

В донецькій команді головний тренер Фонсека має угоду тільки до літа та амбіції спробувати свої сили в більш сильнішому чемпіонаті. В принципі, тут нічого поганого немає. Із "Шахтарем" португальський тренер вже встиг виграти всі внутрішні трофеї та зіграти у Лізі чемпіонів. Навіть, якщо він продовжить угоду із клубом, яку буде мати мотивацію? Тим паче, що перезавантаження по складу теж вже потрібно робити, якби хто це не відтягував на майбутнє. Так Марлосу та Тайсону вже майже 30 років. Капітан Срна має всі передумови для завершення кар’єри. Марлос та Бернард мають контракти тільки до літа.

Хто краще знає, і хто краще вміє працювати із молодими гравцями в Україні? До того ж, Вернидуб має досвід успішної роботи з гравцями, які належать "Шахтарю", працював у "Зорі", та останні два сезони співпрацює із бразильськими гравцями. Не знаю, наскільки її можна вважати вдалою. З однієї сторони не відомо, чи клуб зміг заробити на переході Форстера та Пауліньо, але точно зрозуміло, що вони пішли на підвищення.

Читайте также: Мирон Маркевич: "Та хіба ж справа у Хацкевичу?!"

Для "Динамо" це може бути ще більш актуальним: Хацкевич показує, що поки він не вирішує проблеми, а тільки їх примножує. Поки ніякого результату немає ( команда вилетіла на першій стадії кваліфікації Ліги чемпіонів, та вже відстає від "Шахтаря" в чемпіонаті після першого кола. В потенційній співпраці Вернидуба та "Динамо" може бути декілька моментів, особливо враховуючи порівняння із Олександром Хацкевичем:

  1. Тактична побудова. Поки "Динамо" дуже передбачуване, як по складу, так і по грі. Вернидуб може дати киянам тактичну різноманітність, бо його команди грають, як від оборони, так і першим номером. Повернути врешті динамівцями їх улюблений фланговий футбол, бо цього так і не вдалося ні Реброву, ні Хацкевичу. Однак фланговий футбол завжди був фішкою Юрія Миколайовича. Не менше важливо, навести лад в захисті "Динамо", якого вже немає два сезони. При Вернидубі навіть Сваток став надійним захисником.
  2. Вольові рішення. Хацкевич залишив Віду, знаючи, що він піде через півроку. В такій самій ситуації Вернидуб вирішив розпрощатися із Пауліньо та Форстером. Просто пригадайте всі помилки Домагоя в цьому сезоні за "Динамо"!
  3. Робота із молоддю. Руслан Малиновський, Іван Петряк, Олександр Караваєв, Микита Шевченко, Пилип Будківський, Максим Малишев – хто вони були до Вернидуба? Зараз на початку сезону не все виходило у Луніна та Луньова, але тренеру вистачило терпіння. Обидва гравці віддячили тренеру за довіру. "Динамо" зараз дуже потрібна нова кров. Талановитих гравців у системі вистачає, тим більше, що в останні роки молодіжні команди - перші у змаганнях.
  4. Які були амбіції у Реброва? Судячи із його працевлаштування у "Аль-Ахлі", не особливо великі. Для Хацкевича "Динамо" - межа, вище якої він не підніметься. В той же час, Вернидубу вже 51 рік. Людина пройшла мідні труби і має велике бажання спробувати. Коли тренер хоче спробувати себе на вищому рівні, коли тренер бажає грати у Лізі Европи – це вже півсправи.
  5. Трансферна кампанія. В "Динамо" із цим проблема. Останні два сезони майже все не так. Є певні сподівання, що можливо щось вийде у Кендзьори та Піваріча. В той же час, "Зоря" на відміну від "Динамо" не може витрачати гроші, перебираючи вільних агентів. Змогли знайти Бонавентуре (за певними даними, він до "Зорі" був на перегляді у "Динамо", але не підійшов), Форстера. Зараз цікаво виглядає Сілас. Наскільки відомо, вся селекція - тільки на інтуїції тренера та на скаутських програмах.

Я більше схиляюся до варіанту із "Шахтарем" для Вернидуба. Особливо враховуючи, що тренер знає багатьох гравців, які зараз є в команді. Але не варто відкидати варіант із "Динамо". У тренера є амбіції, стати архітектором, будувати, а клубу конче потрібен Тренер. Тут багато залежить від позиції Ігоря Суркіса, який повинен запросити "чужого" тренера" зі сторони, та не побоятися дозволити йому вільно діяти. До того ж, контракт Юрія Миколайовича із луганським клубом теж тільки до літа. Навіть в тих фінансових умовах, які є зараз в "Динамо", на мою думку, Вернидуб здатний на дуже багато.

Популярні новини