Паулу Фонсека для "Шахтаря": pro et contra

2158 25.05 2016   12:33
Фото - FootBoom.com

Мірча Луческу, після 12-ти плідних років у «Шахтарі», прийняв новий виклик. Після себе Містер залишив багатий спадок: зберегти і примножити який – завдання послідовників. У ЗМІ головною кандидатурою на вакантне місце називають португальця Паулу Фонсеку. Поговорюють, що призначення 43-річного спеціаліста відбудеться найближчими днями. FootBoom пропонує під різними кутами поглянути на цього тренера, адже завжди є аргументи, як на користь, так и проти - pro et contra. В даному матеріалі Михайло Барчищак, який багато років прискіпливо відслідковував португальський футбол, приводить аргументи, чому призначення Фонсеки – це правильне рішення менеджменту «гірників».

…Фонсека зараз напевне святкує, адже він привів «Брагу» до перемоги в кубку Португалії вперше за останні п'ятдесят років. Паулу грав на позиції центрального захисника в командах середнього рівня, майже постійно був на виду, але досягнути рівня гравця грандів португальського футболу йому не вдалося. Недовго думаючи він вирішив стати тренером. Завершивши курси Федерації футболу, його запросили в команду третього дивізіону Піньялновенсе. Здавалося що це прекрасне місце для початку тренерської кар'єри, але у відповідь на це запрошення Паулу висунув вимогу: він прийде зі своїми помічниками. На що керівництво клубу заявило, що в них немає достатньо коштів для утримання ще й асистентів. Фонсека не зволікаючи, адже, розуміючи, що не може втрачати таку можливість, вирішує ділити свою зарплату зі своїми вірними помічниками.

Читайте также: Роберто Моралес: "Замінити Луческу у "Шахтарі" буде не просто важко, а й нереально"

Хто частину віддає, той вдесятеро більше отримає. Після успішньої роботи на рівні команд нижчого рангу його запросив «Пасуш Феррейра», що є командою-середняком вищого дивізіону. Фонсека зі своєю тренерською бригадою переїздить на північ Португалії аби вивести «Пасуш» на новий рівень. Там він робить неймовірне - займає третє місце в чемпіонаті сезону 2012-13 років та виводить команду в плей-офф Ліги чемпіонів. За всю свою історію до приходу Паулу команда не досягала таких висот. А це справді було досягнення, бо клуб не володів значними коштами, які є, наприклад у лісабонського «Спортінгу» чи «Браги», що в свою чергу поступилися все тому ж «Пасушу».

Згодом Фонсеку запрошують тренувати «Порту», гранда чемпіонату і на той момент двічі чемпіона. Саме тут стається головна невдача тренера Фонсеки, - через недовіру керівництва клубу і нетерпимість, команда провалюється на всіх фронтах, а Фонсеку звільняють ще в середині сезону. І лише завдяки довірі президента «Браги», Фонсека зміг повернутися на тренерський місток та відновити свій авторитет. Незважаючи на те, що Паулу колишній захисник, його команди грають в цікавий футбол, який приємно спостерігати. Головними характеристиками та відмінностями є швидкий перехід від захисту в атаку, що досягається високо розміщеними латералями і швидкими вінгерами, і саме ці характеристики найкраще вписувались в модель «Шахтаря» Луческу. Тобто з ймовірним приходом до «Шахтаря», Фонсека не буде докорінно міняти філософію клубу та стиль гри на полі.

Читайте также: СМИ узнали зарплату Фонсеки в "Шахтере"

Паулу всього лише 43 роки, тому його беруть як тренера на перспективу, від якого не будуть чекати моментального результату. Ринат Ахметов як президент є прикладом терпіння. Паулу Фонсека знає португальську мову, тобто побудовані контакти на південно-американському ринку продовжуватимуть бути основним місцем роботи скаутів клубу. За останні роки він вивів багато футболістів на новий рівень, особливо це стосується гравців атаки. Саме він зможе домогти бразильцям розкритися в повній мірі. Призначення тренером «Шахтаря» західного спеціаліста може допомогти у переговорах з багатьма бажаючими, котрі боялися приїжджати в український чемпіонат за різних причин.

Також призначення Фонсеки відкриває двері для просування клубу у маркетинговому плані, можливі нові прихильники клубу, більша увага з боку іноземної преси. Головним козиром Фонсеки є те, що він в вирішальний момент не цурається використання високих технологій.

Лютий 2013. «Ешторіл» Марку Сілви приймає «Пасуш» Фонсеки, грають дві команди-відкриття того чемпіонату. Рахунок 1:1, вісімдесята хвилина матчу, і тут стається найменш очікуване - на поле опускається туман. Рефері змушений зупинити матч, який потім буде перенесений на наступний день на дванадцяту годину. Відразу після свистка Фонсека зі своїми помічниками йде в спеціально обладнану кімнату за найвищими технологіями, і на спеціальній програмі, до четвертої ранку думає над тим, як можна найкращим чином розіграти м'яч, щоб забити швидкий гол. На наступний день воротар «Пасуша» пасує м'яч на лівий фланг, звідти ідеальною діагоналлю м'яч переводиться в атаку, де нападник забиває з-поміж приголомшених захисників гол, який напевне став головним у дорозі до Ліги чемпіонів. Після матчу Фонсека заявив, що цей гол був повністю продуманий його помічниками.

Продовження буде...

Читайте также: Паулу Фонсека вылетает в Украину для подписания контракта с "Шахтером"

Популярные новости