Рауль Ріанчо: якщо певні футболісти підуть, то я ще можу залишитись в "Динамо"

1784 23.05 2016   00:17
Фото - fcdynamo.kiev.ua

Іспанський тренер київського «Динамо» Рауль Ріанчо розповів в ефірі програми «ПроФутбол» на каналі «2+2», чому прийняв рішення покинути Київ, які проблеми існують у клубі і за яких умов він погодиться залишитися:

«Найбільш емоційний момент в «Динамо» стався після другого чемпіонства. Після матчу з «Ворсклою» ультрас вивісили банер іспанською мовою: «чемпіони України». Після цього я зрозумів, що вболівальники мене полюбили. Зараз я їду з родиною до Іспанії, де буду відпочивати.

Всі розмови про перехід до «Ростова» – неправда. Ми з Бердиєвим друзі, але на разі я з жодною людиною не спілкувався про нове місце роботи. Мені складно йти з «Динамо», ми досягли високих результатів. Із п’яти можливих титулів за два роки, ми виграли чотири. Погодьтеся, непоганий результат. Але я вважаю, що це лише мала частинка потенціалу клубу. Вийти до фіналу Ліги чемпіонів «Динамо» буде складно за будь-яких умов, ось перемогти в Лізі Європи абсолютно реальне завдання.

Мені приємно, що за два роки ми зуміли побудувати нову систему гри. Головним ініціатором цих змін був Сергій Ребров. Він дозволив нам принести в команду нові ідеї. Я знаю, що є люди, які критикують стиль «Динамо», бо ми відійшли від методики Лобановського. Потрібно розуміти, якщо ми продовжуємо іти с тенденціями 20-річної давнини, а інші прогресують з новими ідеями та напрямками, що тоді може відбутися? Наприклад, за 17 років команда може жодного разу не вийти до плей-оф Ліги чемпіонів. Зрозумійте я великий фанат і прихильник Лобановського, але зрозумійте, яким би він розумним не був, футбол еволюціонував. Ми побудували успішно команду, але я вирішив піти. Так зі сторони це виглядає дивно, але я ніколи не гнався за грошима. Підписати новий контракт із «Динамо» - це найлегший варіант, але, що буде далі? Кожній спортивній команді потрібні люди, що мають голод до роботи та перемог. Потрібні люди, які хочуть бути кращими і прагнуть вчитися. Сьогодні я побачив, що в очах деяких футболістів «Динамо» зник ось цей вогонь. Мені здається, що зараз є чотири футболісти основного складу, яких потрібно замінити. Візьмемо за приклад іспанські команди «Атлетіко» та «Севілью». Кожен рік ці клуби прогресують без величезних фінансових вливань. Вони щороку продають 3-4, або навіть 5 основних футболістів, але щосезону грають у фіналах єврокубків.

У кожній команді є футболісти, які потрапляють у так звану зону комфорту і у них, як наслідок, і у клуба починається регрес. Так відбувалося, наприклад, у «Челсі». Команда стала чемпіоном Англії, але наступного сезону с тими самими футболістами провалилася. Як же вирішити цю проблему? Є два варіанти. Перший – продати таких футболістів, другий – змінити тренера.

Ми зустрілися з Ігорем Суркісом. У нас була довга, цікава розмова. Я сказав президенту про необхідність замінити деяких українських гравців іншими виконавцями. Не дорогими легіонерами, а іншими українськими футболістами. На 80% наше бачення з президентом співпало, але пояснив, що він не може зробити головні зміни, про які я у нього попросив. За весь період в усіх питаннях Ігор Суркіс йшов нам на зустріч. Ми попросили модернізувати поля, спортзал, сконструювати вежу, щоб ми могли отримувати відео тренувань із високої точки. Він усе це зробив, але певні кадрові зміни для нього стали неможливими.

Ребров знає про мої думки. Не впевнений точно, але мені здається, що він такої ж думки, щодо необхідних змін у команді. Для себе я вирішив, що в «Динамо» я не залишусь. Я можу все ж таки продовжувати працювати, але лише в тому випадку, якщо президент змінить свою думку. Однак на даний момент ми попрощались один з одним, потисли руки, залишились друзями.

Чи входять до зони комфорту Хачеріді та Гармаш? Це дуже делікатне запитання. Скажу так, я подякував усім футболістам за роботу. Кожен із них чомусь мене навчив. Якщо ви вважаєте, що Гармаш і Хачеріді перестали прогресувати, то необхідно першочергово проаналізувати, чому так відбувається?

Я спілкувався з президентом про необхідність підсилення команди. Я передав Ігорю список футболістів, у ньому чотири футболісти з українського чемпіонату і два з європейських. Чи входить до цього списку Громов? Так, незабаром Громов повинен стати футболістом «Динамо». Це буде прекрасний трансфер для нас. У Громова є швидкість, працездатність та спортивний голод. Це саме те, що сьогодні потрібно «Динамо». Основна характеристика футболістів, яких я передав президенту – спринтерська швидкість. У нас уже є побудована структура гри, для неї просто необхідно зробити апгрейд, оновлення за рахунок швидкості і спортивного голоду.

«Динамо» не повинно купувати топових гравців, «Динамо» повинно виховувати топових футболістів. Футбол – це швидкість. Без цього компоненту за щось боротися дуже складно. Коли у тебе немає гравців спринтерів, то доводиться зовсім по іншому будувати гру. У пріоритеті завжди повинна бути командна гра.

Індивідуально «Динамо» програє «Шахтарю». У них дорожчий склад. Відтак, як ми можемо їх перемагати? Тільки колективною роботою. Усі перемоги «Шахтаря» над «Динамо» були здобуті в першу чергу завдяки швидкості атакувальних футболістів. В командній грі вони нас не переграють. Між нами 7 очок в чемпіонаті, ми стабільніші. Але, якщо ми хочемо підвищити рівень гри, то «Динамо» потрібні спринтери, футболісти з миттєвим ривком.

Попереду трансферне вікно, якщо «Динамо» залишить Ярмоленко та Драгович, то необхідно буде підсилювати команду. Моя думка, що Ярмоленка слід відпустити цього літа. Зараз настав найкращий момент для трансферу. Дуже важливо, щоб Ярмоленко не увійшов у ту зону комфорту, про яку ми вже говорили, але жодних приводів так думати він ще не давав. За характером Ярмоленко – переможець, він ніколи не опускає руки.

Ігор Суркіс ставиться з величезною любов’ю до кожного футболіста і дуже важко з ними прощається. У регіоні, звідки я родом, у Сантандері дуже багато рогатої худоби, яка приносить основний дохід мешканцям. Так от там є така приказка, що продавати корову необхідно тоді, коли вона коштує найдорожче. Я к на мене в футболі повинен діяти ідентичний підхід. В футболі необхідно вміти вчасно продавати. До гравців необхідно ставитися з повагою і любов’ю, але якщо гравець вже не може відповідати, то потрібно чесно сказати: «Давай до свидания!»

Мій контракт закінчується 30-го червня, якщо до цього часу мені зателефонує Ребров і скаже, що певні футболісти йдуть з команди, то я ще можу залишитись в «Динамо».

Популярные новости