Тарас Качараба: "І тоді я зрозумів, що Грозний не зателефонує Моуріньо…"

1855 22.12 2014   08:30
Автор: Footboom

Один із найперспективніших захисників вітчизняної Прем’єр Ліги, 19-річний Тарас Качараба, в ексклюзивному інтерв’ю FootBoom.com поділився своїми враженнями від гри на дорослому рівні.

Про оренду

Я підписав контракт із «Говерлою» на рік. Для мене головне – ігрова практика в Прем’єр Лізі. Як кожен футболіст «Шахтаря», я сподіваюсь потрапити до основного складу цієї команди, але спершу потрібно прогресувати в «Говерлі». Тут грають три футболіста орендовані у «Шахтаря»: Глушицький, Полянський і я. Полянський найдосвідченіший, тому дає багато життєвих порад, слідкує щоб я не порушував режим і щоб навіть не було подібних думок.

Звичайно, для мене зараз на першому місці футбол і розвиток. Я не думаю зараз ні про великий контракт, ні про гроші. Наскільки мені відомо, представники «Шахтаря» приїжджали у Львів на матч проти «Карпат». Тому, напевно, на нас розраховують. Нам заборонили грати проти «Шахтаря», хоча відверто кажучи, більше хотілось зіграти саме проти «Шахтаря», чим проти будь-якої іншої команди. Була дуже велика мотивація. Хотілося довести, що ми не гірші тих, хто вже грає в основному складі «гірників». Принаймні у перспективі.

Про дебют

Страшенно переживав. Мандражик був досить хороший. Моя позиція – центральний захисник, мені 19 років, я розумів що потрібно буде все швидше робити, швидше думати, швидше працювати з м’ячем. Але після першого дотику до м’яча - все стало на свої місця. У Прем’єр-Лізі за помилку одразу карають. Тут граєш із дорослими футболістами, і внутрішньо розумієш - підвести партнерів неможна. Занадто висока ціна. Відповідальність неймовірна.


Про Грозного та Моуріньо

Він намагається зробити приємну атмосферу в команді. Пам’ятаю одну з наших перших розмов: "Не бійся відповідальності. Якщо навіть помилишся, не зациклюйся на цьому. В тебе все попереду. Будеш виконувати все що я прошу, зателефоную Моуріньо і попрошу щоб взяли тебе на перегляд до «Челсі».

Те що мені ще зарано в «Челсі» я зрозумів у своєму дебютному матчі в чемпіонаті. Грали проти «Олімпіка». 13-та хвилина матчу. Рахунок 0:0. Під час стандарту Дмитро Гришко, проти якого я грав персонально при стандартах, забиває гол. В перерві Грозний дуже емоційно пояснив що так робити не можна. Я вдруге зрозумів що у цьому сезоні Грозний не зателефонує Моуріньо. Це жарти, але наш тренер передає багато своєї енергії футболістам. Мені це імпонує. Грозний – дуже колоритна фігура. З ним цікаво і під час тренувань і в простій розмові на життєві теми. Зустріти такого тренера в молодому віці – успіх для футболіста. У нього дуже цікаві теорії. За 2-3 дні до матчу у нас перше тактичне заняття. Ми розбираємо наші помилки, розглядаємо майбутнього суперника. Це заняття не триває більше двох годин. Тренер намагається не тільки сам говорити, але й залучати футболістів до дискусії.

Про керівництво «Говерли»

Заборгованість є, але всі розуміють, що зараз складана ситуація в більшості команд Прем’єр Ліги. Клуб почав помаленьку розраховуватись із боргами, хоча все одно в колективі часто обговорюють цю тему. Але тренер перед кожним матчем говорить щоб ми в першу чергу думали про гру і про свою репутацію. Як працюється з молодим віце-президентом, Олександром Шуфричем? Нічого поганого сказати не можу. Особисто я з ним не спілкувався. Хоча разом грали в футбол. Влітку на зборах Олександр Несторович тренувався разом з нами.

Про лідерів команди

Лідери команди - Шацьких і Фещук. В «Говерлі» усі досвідчені гравці намагаються допомагати молодим. Так має бути. Під час гри старші можуть «напихати», але у цілях виховання. Вони хочуть щоб ми більше говорили, не мовчали, щоб були в грі на одному з ними рівні, а не дивились у кого які заслуги в минулому і кому скільки років.

Про Шацьких

Це вожак, людина з великої букви. Він у «Говерлі» став найкращим бомбардиром в історії чемпіонату України. Лише цей факт робить його безумовним авторитетом. Шацьких ніколи не зациклювався на рекорді. Він просто працював і думав про команду. У «Говерлі» всі стандарти виконують досвідчені футболісти, є багато майстрів у цьому, і в кожному моменті вони домовляються між собою хто проб’є.

Про найкращий матч

У нас завжди виникають проблеми зі складом. Багато травм, звідси відсутність стабільності в центральній лінії захисту і в опорній зоні. А це основа побудови гри. Але й у такій ситуації ми мали б бути вище в турнірній таблиці. Нам часто не щастило. Але я впевнений що в другому колі ми виступимо набагато краще. Якщо б склад «Говерли» був постійним років зо 2-3, то результати були б значно кращими. Приклад «Шахтаря» та «Дніпра» показовий. Найкращий матч ми провели проти «Дніпра» в гостях. Ця нічия для нас була наче перемога.

Про батьків

Мої батьки приїжджають на всі домашні матчі «Говерли». Коли батько був у молодому віці, у нього була мрія стати футболістом. Але тоді в сім’ї було багато дітей, не було можливості віддати когось на футбольну секцію. Так батько і не став футболістом. Тому зараз він дуже тішиться, що його син почав грати у Прем’єр Лізі, ще й встиг забити гол.

Про кумирів

Сьогодні в світі немає сильнішого центрального захисника за Серхіо Рамоса з «Реала». А в Україні мені подобається гра Кучера та Ракицького. В збірній U-19 ми граємо в парі з Микитою Бурдою з "Динамо". З ним комфортно на полі. В «Говерлі» з кожним матчем все краще розуміємо один одного з Ягодінскісом і Акакпо. Сподіваюсь, після зими в «Говерлі» буде стабільність і фінансова і кадрова, тоді команда гратиме значно краще.

Популярные новости