"Карпати" - "Ворскла" 0:2. Підківка на щастя?

2143 14.07 2013   19:22
Фото - FootBoom.com

Львов. Стадион "Украина". 7 000 зрителей
Главный арбитр: Сергей Березка (Киев)
Ассистенты: Эдуард Карапетян (Тернополь), Андрей Береговой (Донецк)
"Карпаты" - "Ворскла" 0:2
Голы: Мищенко 22, Янузи 51
"Карпаты": Пидкивка, Савченко, Гитченко (Васин 61), Ксенз, Федорчук (Голодюк 79), Гладкий, Бартулович, Балажиц, Пашаев, А.Ткачук, Пластун
Тренер: Александр Севидов
"Ворскла": Непогодов, Даллку, Янузи (Будник 80), Маркоски, Дедечко, Чеснаков, Сапай, Пердута, Курилов, Ребенок (Громов 87), Мищенко (Кривошеенко 69)
Тренер: Анатолий Момот
Предупреждения: Гитченко 38 - Даллку 24, Мищенко 45+1, Ребенок 82

Люблять в Галичині приказку про зміну шила на мило. Так, напевно, говорили львів’яни, які прийшли підтримати оновлені «Карпати» в першому матчі нового чемпіонату. Ніби й змінилося півкоманди, прийшов новий тренер, змінив тактику, а помилки як були, так і залишилися. І нікому нема діла до того, що Олександр Севідов ледь не в кожному інтерв’ю звертався до уболівальників і просив їх трохи почекати, адже новій команді треба час для зіграності, для порозуміння. Чекати? На це немає часу. Специфіка регіону у тому й полягає, що тутешні мешканці чекати не хочуть. Вони хочуть результат з перших же ігор. А нема результату – тоді «ганьба» і все інше, чого футболісти не хочуть чути. Ще б якби результат був, то може закрили очі наші люди і на велику кількість орендованих гравців. На трибунах частенько проскакувало слово «орендовець». Не секрет, що так у минулому чемпіонаті називали «Іллічівець». Тепер цей термін перебрався до Львова. Що ж не подобається галичанам? У них, бачите, забрали умовний футбольний суверенітет. Слово «оренда» категорично не сприймається львів’янами, воно їм ріже вуха. От з цим і живемо.

Орендованих гравців, власне, на полі було четверо (ще один в запасі): Гладкий, Пашаєв, Федорчук і Бартуловіч. Гравці відомі, кожен з яких, за винятком Федорчука, пограли на рівні національних збірних. А Валерій довгий час був основним виконавцем української молодіжки. В принципі, це непогане підсилення для «Карпат», які залишилися без цілої низки своїх гравців, які не захотіли йти на нові умови від клубу. Правда, буквально перед самим матчем, Олег Голодюк і Сергій Зеньов таки погодилися на компроміс і потрапили в заявку. Голодюк навіть на поле у другому таймі вийшов. Так що рвати на собі волосся не треба, принаймні зараз. За підбором виконавців команда в «Карпат» дуже непогана. Є конкуренція, є молоді і талановиті футболісти. Трохи часу і львів’яни зможуть боротися за середину турнірної таблиці.

І перша показала, що зараз «Карпатам» не за очками треба гнатися, а натхненно працювати над зіграністю. Бо саме в цьому компоненті «зелено-білі» і поступилися «біло-зеленим».

«Ворскла» з двома головними тренерами, до слова, виглядала дуже пристойно, принаймні на фоні «Карпат», які грали удома. Не те щоб полтавчани діяли блискуче, але гравці чітко знали, що їм робити. Бо в «Карпат» такого розуміння процесу не спостерігалося. Бажання, індивідуальна майстерність – це все добре, але без підтримки партнера, який наперед знає, куди віддавати передачу, нічого трьохочкового не вийде.

Перед початком матчу у «Карпат» взагалі на руках були всі козирі. По-перше, перевага їхня була у тому, що ніхто не міг визначити стартовий склад. По-друге, тактичні моменти також були якщо не засекречені, то непрогнозовані. «Ворскла» виходила на матч з пов’язками на очах – вона не знала, проти кого доведеться грати. Тоді як в «Карпат» інформації про суперника не бракувало. Так, новий тренер, так, кілька новачків. Але ж лідери полтавчан усім відомі, слабкі місця також. До того ж тренувалася «Ворскла» у Словенії, неподалік від свого суперника. При бажанні можна було щось підгледіти.

І справді, з перших хвилин «Ворскла» грала дуже обережно, придивлялася до суперника, практично не атакувала. Та цим відрізком часу «Карпати» не скористалися, хоча й могли. Прекрасна нагода була в Ткачука, але капітан не зміг приборкати м’яча головою. А до воріт-то всього кілька метрів було та й з опікунами не склалося. Очевидно, тренерський штаб полтавчан більше уваги приділив форварду «Карпат» Олександру Гладкому. І з завданням захисники впоралися на 100% - жодного моменту для бомбардира, який колись забивав «Барселоні» на «Камп Ноу».

Зважаючи на це, на атаку довелося працювати іншим гравцям, але й у них виявилися серйозні проблеми з точністю. У другому таймі в «Карпат» було кілька дуже непоганих моментів, але усі вони закінчувалися ідентично – вище воріт. На ударні позиції виходили Голодюк, молодий Савченко, Бартуловіч… От Ксьонз, навпаки, бив низом. З точністю повний порядок, а от з силою удару проблеми.

Як треба реалізовувати напівмоменти показала «Ворскла». У кожному з таймів полтавчани забили по дуже схожому м’ячу. Спільного в них була пасивність гравців оборони та опорної зони «Карпат». Спершу ніхто не перешкодив Ребенку отримати м’яча і навісити його на Міщенка, який дебютував за «Ворсклу». Екс-гравець «Говерли» випередив молодого Савченка і в падінні увігнав круглого в кут воріт Підківки – це зовсім юний воротар «Карпат», який у минулому сезоні грав за юніорську команду «зелено-білих».

Другий гол – прохід по центру, пас Чеснакова на Янузі, який легко втік від Пластуна і пробив повз Підківку. Можливо, кіперу не варто було залишати ворота, адже Пластун все ж міг зрізати кут обстрілу, бо відтісняв нападника «Ворскли». Янузі ж зробив все правильно – він миттєво оцінив ситуацію і зробив свою справу.

Чи мали шанси «Карпати» на те, щоб відігратися? Якби суддя Сергій Березка призначив два пенальті за відверті порушення правил у штрафному «Ворскли» (в обох випадках збивали Ксьонза), тоді так. Або якби гравці «Карпат» були б точнішими, в вирішальний момент. А оскільки ані першого, ані другого не було, тож і розраховувати на більше львів’яни не могли.

Щодо персональних відзнак, то найпомітнішим у складі «Ворскли» був Денис Дедечко. Безперечно, для полтавчан це дуже успішне придбання. Гравець, якого і до збірної України вже запрошували класно відпрацював у центрі поля. Не було проблем ані з руйнуванням, ані з творенням. Щодо «Карпат», то можна виділити Ксьонза – як завжди помітний і активний. Досить непогано, як для дебюту, провів матч Андрій Савченко, хоч і перший гол забили з-під нього. Хлопцеві всього то 18 минуло…

Популярные новости