Олег Кузнецов: "Більшість глядачів - нормальні люди. Але ж є неадеквати..."

1455 12.04 2013   10:52
Фото - novostey.com

Поведінка футбольних уболівальників коштувала ФК "Карпати" 200 тисяч гривень

Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України лише на одному своєму засіданні покарав наші футбольні клуби на 435 тисяч гривень. Найбільше дісталося "Карпатам", які заплатять рекордну для України суму.

Уболівальники цієї команди у матчі її з "Шахтарем" кидали на поле сніжки та скляні пляшки, і у КДК вирішили оштрафувати клуб на 200 тисяч гривень, а якщо порушення повторяться, розглянути можливість проведення домашнього матчу команди без уболівальників.

"Карпати", які люблять оскаржувати вироки футбольних чиновників, цього разу гірку пілюлю проковтнули мовчки. Якби почали воювати з КДК, хтозна чи зменшили б суму штрафу. А те, що їм могли присудити матч без уболівальників, — факт. А наступна гра — з "Динамо", на ній можна заробити значно більше, ніж 200 тисяч.

Чи справедливе таке покарання "Карпат"? Чи цей штраф найбільший в історії українського футболу? Про це газета "Експрес" розпитувавла фахівців.

Євген Дикий, керівник спортивного департаменту прем'єр ліги:

- Найбільший грошовий штраф, передбачений у дисциплінарних правилах, — 250 тисяч гривень для юридичної особи. Коли у прем'єр-лізі був ще свій дисциплінарний комітет, цю санкцію застосовували до футбольного клубу "Дніпро". Тоді в матчі з "Металістом" його фани розбили голову арбітру. Щоправда, контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ переглянув рішення і застосував штрафну санкцію в розмірі 125 тисяч гривень.

Тож, видається, саме 200 тисяч наразі найбільше грошове покарання для футбольного клубу. Згоден, штрафи не завжди змушують клуби задуматися над проблемою безпеки, але у випадку і "Карпатами" вони діють. Цей клуб провів величезну роботу із своїми фанатами, у матчі з "Шахтарем" на їхню поведінку не було жодних нарікань. Бо найбільші проблеми на стадіоні "Україна" завжди виникають від глядачів 15—17 секторів, де сидять найзапекліші фани. А тут "відзначились" глядачі центральних, найдорожчих секторів, саме вони підвели клуб під таке покарання.

Олег Федорчук, футбольний тренер:

- Тут є дві сторони медалі. Якщо не реагувати на такі порушення, то до чого це все призведе? Сьогодні полетіли сніжки, а завтра, що, гранати? З другого боку, це банальне заробітчанство на клубах, додаткова стаття прибутків футбольних органів. І це проблема, бо скільки клуби не штрафують, уболівальники все одно поводяться неадекватно. Я був на матчі "Динамо" - "Шахтар" і ніяк не можу зрозуміти, як фани через стільки кордонів міліції проносять фаєри? Система покарань футбольних клубів звелася до формальності: уболівальники порушили дисципліну, клуб заплатив штраф, відзвітувались, усе. І керівникам футболу добре, бо впала зайва копійчина, і клуби тихцем залагодили справу. Ніхто не хоче загострювати проблему безпеки і поведінки на стадіонах.

Олег Кузнецов, головний тренер юнацької збірної України:

- Зрозуміло, що в українських реаліях 200 тисяч гривень — це величезна сума, я вважаю, що так штрафувати - це вже надмір. Але, з другого боку, КДК ж не бере ці суми зі стелі. Коли створювали прем'єр-лігу - писали регламент, там у відповідній статті вказали суми штрафів, клуби погодились. Якби йшлося лише про сніжки, то це неадекватна сума. Але ж там полетіли скляні пляшки! Ними вбити можна. Тож штраф відповідає порушенню.

Я не бачу іншого шляху боротьби з бешкетами на трибунах. Зрозуміло, що більшість глядачів - нормальні люди. Але ж є неадеквати, які проносять на стадіон заборонені речі і наражають інших па небезпеку. Матч "Динамо" - "Шахтар" ще не встиг розпочатися, а ті вже запалили тисячу фаєрів. Ну хіба це нормально?

Популярные новости