Микола Павлов "Мені постійно телефонують "секретні служби"

1788 06.04 2013   12:35
Фото - sport.lb.ua

Навіть перебуваючи в дорозі, маріупольський коуч Микола Павлов знайшов кілька хвилин, аби згадати минуле й зазирнути в майбутнє

— Миколо Петровичу, без наміру образити, все ж, скажу: гру вашої команди з «Говерлою» багато хто, в тому числі деякі фахівці, назвали «дворовою»…

— А що за спеціалісти? Цього брата є три різновиди: просто фахівці; колишні футболісти, які ніколи не були тренерами; наставники… Подумайте самі: як той матч міг бути видовищним, якщо Олександр Севидов напередодні визнав, що це — ключовий для його хлопців момент? Уявіть, яка була напруга, якщо двоє ужгородських гравців побилися безпосередньо на полі! Таке ж в історії футболу траплялося доволі рідко!.. Повторюю: спеціаліст, який бодай рік працював на тренерській ниві, знає такі речі, тому… Є в нас певні «секретні служби», які підказують, що ми правильно працюємо.

— До слова, про «чоловіче спілкування» Мірко Райчевича та Володимира Лисенка: часто бачили таке наживо?

— Та ні… Може, навіть уперше. Узагалі їх обох треба було або замінювати, або вилучати раніше, бо вони ще до того епізоду, м’яко кажучи, сперечалися.

— Зустріч із «Говерлою» вражає ще з такого боку: ваша прес-служба опублікувала на сайті тактико-технічний розбір дій виконавців «Іллічівця», звідки видно, що все гаразд — ККД у вас непоганий і ТТД, і брак у передачах низький, натомість естетичну насолоду спостерігач навряд чи відчув…

— …Розумію спостерігача, тобто вболівальників — наших і гри загалом: їх, а це зрозуміло, не цікавлять певні внутрішньокомандні процеси, проблеми та труднощі, для них важливі дві речі — позитивний результат плюс красивий футбол. Однак для нас, тренерів (а також, знову-таки, фахівців — справжніх, у моєму розумінні), має значення все, зокрема деякі приховані моменти. Ми глобальніше мислимо. Втім, ви, як зрозумів, думку не завершили…

— Так… Веду до того, що подіб­ні речі спостерігав дюжину років тому, хоча й у іншому вимірі: тоді наша національна команда під проводом Валерія Лобановського вражала нас майже винятково негативно, граючи безбарвні нічиї з Уельсом та Норвегією, а коли публікували всі ці «тетеде» і «какаде», виходило, що все у нас чудово!

— Можете не продовжувати, нитку вашої думки я вхопив… Дивіться (не хочу, щоби це було схоже на виправдання, це проста констатація): із «Говерли» жодного футболіста не викликали до жодної збірної, у нас — сімох; двоє з них — Богдан Бутко та Рустам Худжамов — не грали два тижні взагалі; Роман Ємельянов приїхав ледь не безпосередньо в Ужгород. А для нашого молодого колективу зіграність, присутність в обоймі всіх основних виконавців і в найкращому стані — то чи не основа всього. Плюс до того, для нас, на відміну від «Динамо», матч не перенесли — так, у киян було набагато більше поважних обставин, аніж їх мали ми, однак… Тепер до вашого запитання й історичної паралелі. По-перше, дам вам пораду: постать Валерія Васильовича краще не чіпайте, це був великий тренер і велика людина; я з ним не працював, але кілька років трудився в «Динамо», тому вивчив його методику, тож і вважаю себе відтоді послідовником, на чому постійно наголошую. По-друге, тактико-технічні дії не дуже розходяться із, сказати б, «зовнішнім враженням» од футболу, як вам здається. Наприклад, будь-які корекції в підготовку, тренування вносимо не стільки за підсумком результатів, скільки відповідного аналізу.

— Зрозуміло. Давайте про персоналії: недавно ви сказали, що проблемні місця «Іллічівця» — то напад і розігрувальний хав; із «Говерлою» ви мали пару форвардів і креативного Торніке Окріашвілі, на якого дуже сподівалися. Справи покращилися?

— Уважаю, так: зокрема в нас було багато моментів, аби забити. Руслан Фомін, окрім гола, раз виходив сам на сам, але в нього не вийшло, завадив газон; Іван Ордець із двох метрів не поцілив, Віталій Федотов змарнував нагоду. Грузин теж діяв добре, мені постійно телефонують оті «секретні служби», навіть із-за кордону, й нахвалюють його талант, а за підсумком останнього туру його внес­ли до символічної збірної на позиції плеймейкера… До речі, туди ж потрапив ужгородський голкіпер Дмитро Бабенко, бо якби не він, поїхали би додому не з одним очком.

— Можливо, згадувані «секретні служби» вже пояснили вам причини весняного вибуху від «Кривбасу»?

— Пояснили, хоча й сам дещо зрозумів. Але вам не скажу, бо ви напишете, а Таран, із яким я грав у одній команді, добре його знаю, ну а він — мене… Після гри зв’яжіться зі мною… Знаєте, в нас із Олегом Анатолійовичем схоже бачення футболу, тому спробуємо клин клином вибити.

Популярные новости