Сергій Морозов: "Думаю, Олегу Блохіну дуже хочеться перемогти "Шахтар"

1647 05.04 2013   16:28
Фото - bagnet.org

5 квітня стартує 23-й тур чемпіонату України у Прем’єр-лізі. Відкриває його поєдинок "Зоря" - "Чорноморець". А от крапку має поставити так зване українське "ель класико" - "Динамо" - "Шахтар". Свій прогноз на поєдинок зробив, а також поділився враженнями від ситуації в українському чемпіонаті відомий тренер Сергій Морозов.

- У неділю відбудеться класичне футбольне протистояння в Україні: "Динамо" проти "Шахтаря". Чи не втратить поєдинок своєї гостроти через те, що "гірники" практично вирішили питання чемпіонства?

- Так, цей матч справді зараз має набагато більше ваги для "Динамо", адже команді, яка вже вирішила всі завдання в чемпіонаті – маю на увазі "Шахтар" - важко налаштуватися на бій, де насправді вже не треба кістьми лягати задля перемоги. По суті, ця перемога "гірникам" потрібна хіба для підтримання реноме. Але відверто кажучи, я навіть не здивуюся, якщо "Шахтар" привезе до Києва далеко не найсильніший склад. Мені важко сказати, хто переможе, але очевидно, що перемога зараз більше потрібна киянам – і для покращення турнірної ситуації, і для власного престижу. Думаю, Олегу Блохіну дуже хочеться перемогти "Шахтар". Для команди це важливо у психологічному плані. Але цієї весни, все ж гра "динамівців" і "гірників" справді не матиме такого гострого і напруженого відтінку, як у попередні роки.

- Гра проти "Шахтаря" відкриває для "Динамо" серію з дуже важких ігор: після "гірників" йтиме зустріч з "Карпатами", з якими кияни часто грають не надто вдало, потім невеликий "перепочинок з "Іллічівцем", а за цим - ігри поспіль із "Металістом" та "Дніпром". Такий календар може ускладнити киянам боротьбу за 2-ге місце?

- Я погоджуюся з цим, киянам справді випав дуже складний календар. Хоча, якщо команда серйозно налаштована на боротьбу, то вони повинні витримати таку важку серію матчів. Із фізичними кондиціями в киян начебто все гаразд, до того ж Олег Блохін зараз має у своєму розпорядженні доволі довгу лаву запасних, тому матиме варіанти із вибором складу на матчі. Окрім того, думаю, він зуміє знайти правильні слова для гравців. Тож вирішальним у цих протистояннях – зокрема у іграх із "Дніпром" та "Металістом" - стане якість гри.

- І як ви її оцінюєте у нинішнього "Динамо"?

- Скажу так: мені справді сподобалося, як кияни зіграли у попередньому турі проти "Чорноморця".

- Натомість метаморфози сталися з "Металістом" та "Дніпром". Після вильоту з Ліги Європи у команд пішла смуга невдач. Це при тому, що клуби більше не завантажені іграми в єврокубках і можуть повністю зосередитися на боротьбі за "срібло". Яка причина, на ваш погляд?

- Мені здається, що проблему варто шукати у психологічній площині. І тому дуже важливими стануть очні зустрічі цих команд: хто на кого зможе краще налаштуватися. Хоча матимуть значення й ігри з "Шахтарем", проти якого ще гратимуть і одні, й інші. Для команд важливо буде взяти очки в грі з "гірниками". Тож до певної міри "Шахтар" може вплинути на розподіл призових місць у чемпіонаті. А взагалі я з великим нетерпінням чекаю очних протистоянь наших лідерів. Думаю, вони стануть не лише вирішальними, а й показовими для визначення рівня команди.

- Ще до початку весняної частини першості такою собі темною конячкою вважався "Чорноморець", однак ми отримали іншу картину – одесити "відкололися" від боротьби за призові місця, натомість "Кривбас" уже зумів відібрати очки у "Динамо", "Металіста" і "Дніпра". Як можна пояснити такий прорив криворіжців?

- Насправді сьогодні найцікавіші речі відбуваються у зоні боротьби за єврокубки, та у нижній частині турнірної таблиці. Команди, які зараз займають позиції з 10 по 14-ту просто дограють чемпіонат. А от позиція "Кривбасу" справді цікава. Мені здається, що це стратегія тренерів – цільово налаштовувати команду саме на ігри з лідерами чемпіонату, з якими перемога чи нічия додають престижу клубу. На матчі з "Динамо", "Металістом" та "Дніпром" "Кривбас" виходив із особливим настроєм, це було помітно. Натомість інші матчі для них як прохідні, адже об’єктивно клубу особливо нема на що розраховувати в розподілі місць. Тож вони зараз працюють на свій авторитет.

- А що сталося з "Чорноморцем"?

- Одеситів справді називали серед претендентів на третє місце. І, ймовірно, у найближчі сезони так і станеться, але цьогоріч про таке говорити ще рано. Три команди, які реально претендують на другу позицію, просто сильніші від "Чорноморця". Проводити весь чемпіонат на рівні з лідерами одеситам ще не до снаги.

- Після попереднього туру чимало критики вилилося у сторону арбітрів. На ваш погляд, це вплине на якість суддівства у наступних іграх чемпіонату?

- Мені здається, що саме зараз судді опиняться під дуже великим тиском, тому що чемпіонат входить у фазу вирішальних матчів. Тож нервозність точно буде. Звісно, особливо важко буде тим, хто судитиме вже згадані мною очні поєдинки лідерів. Та з іншого боку – сама такі матчі стануть таким собі лакмусовим папірцем для професійного рівня наших арбітрів.

Источник: sportanalytic.com
Популярные новости