Сергій Нагорняк: "Луческу доведеться перебудовувати команду"

1407 03.07 2013   12:38

Екс-півзахисник "Шахтаря" та національної збірної - про трансферні пертурбації "гірників".

- Пане Сергію, у це міжсезоння "Шахтар" дуже жваво працює на трансферному ринку. Із команди пішли визнані лідери - Фернандіньо, Рац, Мхитарян однією ногою в "Ліверпулі". Узимку перейшов до "Анжи" Вілліан. На заміну їм донеччани придбали молодих бразильців, які вже встигли непогано заявити про себе на батьківщині. Чи зможуть Фернандо, Веллінгтон Нем та Фред гідно замінити попередників?

- Для південноамериканців зав­жди потрібен час для адаптації. Ось пішов Вілліан, і що би там казали, що йому знайшли гідну заміну, це не так. Вілліан був мозковим центром команди. Навіть Луческу заявляв, що будує команду навколо цього талановитого півзахисника. Тому його перехід у "Анжи" - велика втрата для Донецька. А прихід нових гравців завжди має певні наслідки: тренери шукають нові ігрові зв’язки, намагаються адаптувати новачків до ігрової моделі. Тому прихід трьох новачків - це дуже суттєво в сенсі зміни кадрових орієнтирів. Тим паче, що вони молоді й десь розуміють, що не готові ще для таких випробувань, як Ліга чемпіонів.

- Окрім бразильського десанту, "гірники" підписали ще двох українців - молодого Сарнавського та досвідченого Воловика. Ці трансфери спрямовані на перспективу чи все ж Мірча Луческу вбачає в них гравців основного складу?

- Розумієте, за Воловиком доволі-таки довго слідкували. У "Шахтарі" захист складається переважно з українців. Його трансфер скоріше спрямований для ротації складу, адже й Кучер уже немолодий, Дмитра Чигринського травми зовсім замучили. А щодо Сарнавського - це більше на перспективу. Він досить непогано проявив себе в різних вікових збірних, дебютував за столичний "Арсенал" у прем’єр-лізі. Уже встиг і пару гуль собі набити. Для мене дивно, чому "каноніри" так просто розлучилися зі своїм молодим даруванням…

- Після того, як команду залишив основний лівий захисник Разван Рац, у кого тепер найбільше шансів посісти вакантне місце?

- Думаю, що буде хтось із молоді. Якщо порівнювати В’ячеслава Шевчука та Раца, то ще запитання, хто з них був основним. Коли Шевчук грав, він демонстрував досить високий рівень. Тож думаю, що втрату Раца "гірники" можуть пережити абсолютно безболісно.
Шевчук може його гідно замінити, молодий Соболь, який, попри юні роки, показує доволі зрілий футбол.

- Навіть найобдарованішим гра­вцям, а тим паче бразильцям, потрібен певний час для адаптації. На вашу думку, скільки часу знадобиться новачкам, аби звикнути до нових умов?

- У "Шахтарі" достатньо бразильців, вони допоможуть із адаптацією. У кожного цей процес відбувається індивідуально. Узяти, наприклад, Азеведо з харківського "Металіста", який без усілякої розкачки почав грати у стартовому складі й демонструвати пристойний рівень гри. Справляв враження, неначе він грає за Харків уже кілька років. Будемо сподіватися, що новачки відразу увіллються в колектив. Адже "Шахтареві" виступати в Лізі чемпіонів. Зважаючи на такі втрати, важкувато їм там прийдеться.

- Південноамериканський вектор "Шахтаря" налагоджений дуже добре. Проте, можливо, чемпіону України варто звертати увагу ще й на європейський ринок, як, приміром, це роблять київські динамівці. Адже футболістам зі Старого Світу набагато легше знайти себе в українських клубах?

- Усе покаже кінцевий результат. У "Шахтаря" він є, вони чемпіони. "Металіст" також орієнтований на південноамериканський ринок, вони посіли 2 місце. На сьогодні виходить, що краще купувати футболістів із Латинської Америки.

- Як гадаєте, в новому чемпіонаті "гірники" матимуть таку ж перевагу над суперниками, як і минулого сезону?

- Мені здається, що такої тотальної переваги вже не буде. Адже пішли лідери. В останні роки в УПЛ конкуренція за місця в зоні Ліги чемпіонів значно загострилася: "Металіст" додав, динамівці намагатимуться повернути "золото" до Києва, та й "Дніпро" ще свого останнього слова не сказав. Тому в новому сезоні донецькій команді так легко вже точно не буде.

- Чи можна сказати, що Мірча Луческу будує нову команду?

- Певною мірою, гадаю, так. Зараз стоїть багато питань щодо того, хто може замінити лідерів команди. Фернандіньо був фундаментом усього центра, Мхитарян видав справді феєричний сезон, став кращим бомбардиром чемпіонату. Вілліан був мозком команди. Треба дивитися, хто тепер спроможний стати лідером. Як на мене, Тайсон і Вілліан зовсім різнопланові гравці. Щодо середньої ланки, навіть не знаю, хто там зараз гратиме й на яких позиціях. Звісно, Луческу доведеться перебудовувати команду.

Популярные новости