Кубок Лева-2015: коли перемога - не головне!

5990 06.10 2015   09:44

Завжди дуже непросто писати подібні матеріали. Звісно, можна було б обмежитися "сухими" турнірними таблицями, результатами матчів та коротеньким оглядом на два-три абзаци. Але ні, то не діло. Адже хочеться поділитися тими незабутніми емоціями і враженнями, які подарував Кубок Лева-2015. Щоб інші, які по різним причинам не змогли завітати на турнір, відчули хоча б частинку тієї атмосфери, яка панувала на футбольному полі та у "Третьому таймі".

Довго роздумував над тим, з чого ж почати. Бо в голові крутиться багато різних думок, аби ж нічого не забути. У підсумку вирішив почати з кінця, якщо можна так висловитися. Тобто з не футбольної частини дійства.

Відомий український співак та телеведучий Андрій Кузьменко (Кузьма Скрябін) колись сказав чудові слова: "Змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете!". Так ось, хочеться розпочати зі слів подяки тим людям, які організували цьогорічний Кубок Лева, і всім тим, хто на нього завітав. Ви всі разом робите велику справу - об’єднуєте людей, об’єднуєте країну, даруєте один одному хвилини радості від зустрічі давніх друзів, від спілкування та гри на футбольному полі. У моєму розумінні це якраз одне з того, що робить світ кращим. Дякую, люди!

Коли в дитинстві я почув від свого першого тренера фразу: "Головне не перемога, а участь", то потім ще довго не міг її зрозуміти. Навіщо взагалі виходити на футбольне поле, якщо не перемагати? Розуміння прийшло лише з роками. Кубок Лева – то якраз такий турнір, на який команди приїжджають не заради перемоги, а заради участі, у тому числі у "Третьому таймі". Принаймні, мені так здалося. Хто б що не казав, але коли десятки людей з різних областей збираються за одним столом і у дуже дружній, а в деякій мірі навіть сімейній атмосфері діляться своїми враженнями, знайомляться з новими учасниками, зичать один одному всіх благ, хором співають українські пісні, які давно стали народними ("Червона рута", "Забава аж до рання", "Я піду в далекі гори", а чого тільки варте артистичне виконання представниками ужгородського "Трактора" пісні "Пуцька" - то треба було не тільки чути, але й бачити!), а потім, коли настає час прощатися, ще довго-довго ніяк не відпускають один одного – це неймовірно, це круто! Саме це (гарний настрій, яскраві емоції і приємні спогади), на мою думку, являється головним призом Кубка Лева. І саме тому переможець турніру не один. Їх багато – це всі, хто завітав до місця проведення змагань, а потім – на "Третій тайм".

Щодо футбольної частини дійства, то сьомий розіграш Кубка Лева відбувся у Винниках, місті, яке у 2015 році стало відомо ледь не всім українським поціновувачам футболу. Бо саме тут проживає і продовжує свою кар’єру екс-гравець збірної України Олександр Алієв, компанію якому нещодавно склала інша "зірка" - Максим Шацьких.

На турнір завітала рекордна в його історії кількість команд – 12, а саме: "ЗАТЯТІ" (Львів), "Батяри" (Івано-Франківськ), "Легіон" (Рівне), "Трактор" (Ужгород), "ШО Є?" (Львів), "Дніпро-UA" (Дніпропетровськ), "Полікор" (Черкаси), "Саксагань" (Кривий Ріг), "Штанга" (Рівне), "Тернопільські вар’яти" (Тернопіль), "Гірник" (Кривий Ріг) та "Веселі Телепузики". Свої стосунки вони з’ясовували на двох міні-футбольних полях бази імені Богдана Маркевича.

На першому етапі учасники були розділені на чотири групи по три команди в кожній. І вже він приніс першу гучну сенсацію – боротьбу за Кубок Лева припинили його дворазові володарі "ЗАТЯТІ" (Львів). Щоправда, тому є логічне пояснення. Львів’яни по різним причинам не змогли зібрати свій бойовий склад. Зокрема, один з лідерів команди Serge, який з допомогою своїх друзів і партнерів по команді організував цьогорічний турнір, через травму змушений був спостерігати за грою "ЗАТЯТИХ" зі сторони. Команда добре провела перший тайм матчу проти "Веселих телепузиків", але у другому їй не вистачило фізичних сил. Адже львів’яни грали без замін. Саме ця поразка (1:4) стала ключовою. У другому поєдинку "ЗАТЯТІ" здолали минулорічного переможця – ужгородський "Трактор" (3:1), але через негативну різницю забитих і пропущених голів посіли у своїй групі останнє місце.

Групу "А" одразу після жеребкування багато учасників назвали "групою смерті", бо в ній сліпий жереб зібрав доволі сильний і рівний склад учасників: "Гірник", "Штанга" та "Полікор". Команда з Кривого Рогу склала гідну конкуренцію суперникам, але обидва матчі програла.

В групі "В" приємно здивував "Легіон". Рівненська команда здобула дві впевнені перемоги. І якщо розгром, який був влаштований веселому львівському колективу "Шо Є", очолюваному відомим форумчанином Vovchyk, нікого, в принципі, не здивував, то перемога над "Батярами", яких називали головним фаворитом турніру, стала несподіванкою. Забігаючи наперед слід відмітити, що команда з Рівного стала єдиною, якій вдалося здолати переможця Кубка Лева-2015.

Щодо групи "С", то від неї у чвертьфінал були делеговані "Дніпро-UA" та "Тернопільські вар’яти", які здолали "Саксагань". Колектив з Кривого Рогу грав непогано, але його в той день підвела погана реалізація гольових моментів.

Чвертьфінали порадували неабиякою напругою. Хіба що тільки у матчі "Трактор" -"Тернопільські вар’яти" все стало відомо задовго до його закінчення (перемога номінальних господарів з рахунком 4:1). Цікава розв’язка мала місце у зустрічі "Легіон" - "Полікор". Рівненська команда виграла перший тайм (1:0), але на початку другого пропустила три голи. В кінці зустрічі "Легіон" якимось дивом все ж таки відігрався, проте у серії пенальті удача посміхнулася його супернику.

Футбольна лотерея визначила переможця ще й у зустрічі "Штанги" з "Батярами" (0:0), тоді як матч між "Дніпро-UA" та "Веселими телепузиками" завершився перемогою дніпропетровської команди. Дніпряни, до речі, могли розраховувати на значно більше, ніж підсумкове четверте місце. Хоча і його можна вважати успіхом, враховуючи, що команда грала без голкіпера. В півфіналі "Дніпро-UA" був вщент розбитий "Полікором" (0:5), тоді як у матчі за третє місце голкіперських здібностей Рамса не вистачило для перемоги у серії пенальті над "Трактором".

Незважаючи на підсумковий результат, фінал турніру, як і личить його статусу, видався цікавим і напруженим. Голи команди почали забивати лише у другому таймі. Причому першими відзначилися "Батяри", тоді як вже через декілька секунд "Полікор" забив у відповідь. Приблизно в середині другої половини зустрічі команда з Івано-Франківська вдруге вийшла вперед. І вже цього разу не дозволила супернику відігратися. Хоча у черкащан і були для цього непогані моменти. Ще два голи "Батяри" забили на останній хвилині зустрічі і таким чином втретє стали володарями Кубка Лева! З чим їх і вітаємо!

Під час "Третього тайму" всі команди-учасниці турніру отримали пам’ятні грамоти, призери - медалі, а переможець – кубок. Також були відмічені і кращі гравці. Зокрема, володарем своєрідної "Золотої рукавички" став представник "Легіону". Приз "найкращого гравця" дістався лідеру "Полікора", тоді як "Золоту бутсу" виборов ще один гравець "Легіону" (Малий).

Читайте также: Кубок Лева - 2015. Фоторепортаж

І все було чудово, але для одного з учасників гра на турнірі вартувала важкої травми. На жаль, від того ніхто не застрахований і того неможливо передбачити, як би цього всім не хотілося. Буквально в дебюті першого поєдинку турніру гравець "Полікора" Михайло на швидкості вдарився коліном у металеву опорну конструкцію, в результаті чого покинув поле на ношах працівників швидкої допомоги. Діагноз дуже невтішний (чув про потрійний перелом), хлопцю будуть робити недешеву операцію. Від учасників Кубка Лева-2015 надійшла пропозиція підтримати Михайла і допомогти поставити "полікорівського" орла на ноги. То ж, для тих, хто хоче долучитися до доброї справи, публікуємо номер карточки Приват Банк жінки Михайла: Скраль Анна Олександрівна 4149 4978 3423 5360. Михайло, одужуй!

***

Група А. Турнiрна таблиця

МiсцеКомандиВНПРМОМ
1Штанга1105-141
2Полікор1102-142
3Гірняк0022-703

Група А. Результати матчiв

Рахунок
Полікор2:1Гірняк
Полікор0:0Штанга
Гірняк1:5Штанга

* * *

Група В. Турнiрна таблиця

МiсцеКомандиВНПРМО
1Легіон20011-26
2Батяри10112-43
3Шо Є?0021-180

Група В. Результати матчiв

Рахунок
Батяри11:0Шо Є?
Батяри1:4Легіон
Шо Є?1:7Легіон

* * *

Група С. Турнiрна таблиця

МiсцеКомандиВНПРМО
1Дніпро-UA2004-16
2Тернопільські вар"яти1014-33
3Саксагань0020-40

Група С. Результати матчiв

Рахунок
Саксагань0:1Дніпро-UA
Саксагань0:3Тернопільські вар"яти
Дніпро-UA3:1Тернопільські вар"яти

* * *

Група D. Турнiрна таблиця

МiсцеКомандиВНПРМО
1Трактор1016-53
2Веселі телепузики1016-63
3ЗАТЯТІ1014-53

Група D. Результати матчiв

Рахунок
Веселі телепузики4:1ЗАТЯТІ
Веселі телепузики2:5Трактор
ЗАТЯТІ3:1Трактор

* * *

Чвертьфінали

Рахунок
Штанга0:0 (п.п. - 0:2)Батяри
Дніпро-UA3:1Веселі телепузики
Легіон3:3 (п.п. - 1:2)Полікор
Трактор4:1Тернопільські вар"яти

Півфінали

Рахунок
Батяри4:1Трактор
Дніпро-UA0:5Полікор

Матч за 3-е місце

Рахунок
Дніпро-UA(п.п. 1-2)Трактор

Фінал

Рахунок
Батяри4:1Полікор

Популярные новости