"Кремінь": Фенікс з попелу

814 07.01 2023   17:47
Фото - ФК "Кремінь"

FootBoom - про несподіваний зліт кременчуцького клубу.

"Кремінь" - справжнє відкриття сезону. Команда, яка змусила із собою рахуватися авторитетів першої ліги та завоювала повагу багатьох фахівців. Найбільше радіють уболівальники - останніми роками вони звикли до невдач кременчужан, бо перемоги бачили лише на свята...

Особисто в мене "Кремінь" асоціюється з Феніксом, який, немов міфічний птах, відродився ледь не з попелу. Ще вчора команда однією ногою була на футбольному кладовищі, і, мабуть, зникла б, як і багато інших у часи незалежності, якби не підтримка з боку місцевого мецената Сергія Ковніра. Палкий уболівальник - і не лише футболу! - він узявся за створення в Кременчуці цікавого проекту. Якийсь час новий власник "Кременя" перебував, як кажуть, у творчому пошуку - то відомого Олександра Головка запрошував, то гравців з досвідом (Куліш, Чеботаєв, Мягков, Бородай), то повертав скандального Ігоря Столовицького. Однак врешті зрозумів, що неможливо збудувати міцний дом без фундаменту. Отримати швидкий результат, витративши купу грошей, - не проблема, а далі що? Питання, яке без відповіді не залишилось.

"Кремінь" у трьох останніх чемпіонатах України

СезонЛігаІВНПМОМісце
2020-21Перша30661823-502415 з 16
2021-22Перша20411516-431316 з 16
2022-23Перша, гр. "Б"1463528-24213 з 8

У двох минулих сезонах кременчужани відверто провалилися. Не допомогли навіть досвідчені й добре оплачувані гравці. Лише завдяки долі уникнули пониження в класі. У Кременчуці дійшли висновку, що чим далі - тим гірше. Вирішили робити революцію. Футбольну, звісно. Від вікових виконавців геть відмовилися, ставку зробили на перспективну молодь (до 23-х років). У тому числі - й на тренерському містку, довіривши команду колишньому форварду Роману Локтіонову. Чимало фахівців, достеменно знаю, такий крок президента Ковніра спочатку сприйняли як авантюрний. Непрофесіональний. Надто емоційний. І висловили думку, що один аутсайдер сезону 2022-23 заздалегідь відомий. 

Утім, вони жорстко помилилися. "Кремінь" став справжньою сенсацією нинішнього чемпіонату, молодь Романа Локтіонова перевершила сама себе, зумівши пробитися до "чемпіонського раунду". Позаду залишились такі команди, як "Металург", "Чернігів", "Полтава"... А перемоги які - одна краща за іншу! 7:0 над "Гірником-Спорт" узагалі стала рекордною в історії клубу. 

Бачили б ви, як після заключного матчу року з "Черніговим" (3:0), в якому вирішувалась подальша турнірна доля кременчужан, радів найкращий бомбардир групи "Б" Денис Галата. Не струмував емоцій голкіпер Даніїл Єрмолов. Ледве не плакав від щастя форвард Олександр Вівдич, який став одним з відкриттів першої ліги... 

Президент Сергій Ковнір зліт команди пояснює кількома факторами.

- Що змінилося? - перепитує функціонер. - Насамперед, філософія і стратегічний розвиток клубу. Ми кардинально змінили бачення самого футболу. Вдалося зібрати команду однодумців, причому мова не лише про гравців. Я кажу і про директора, і тренерів, і доктора, і масажиста, і водія. Усі працювали й працюють на результат.

Що далі? Вперед - і тільки. Зупинятися на досягнутому в Кременчуці точно не збираються. "Кремінь" відродився не для того, щоб досягши певних вершин, потім каменем впасти на дно. 

Читайте также: Роман Локтионов: "С ребятами решили, что хотим быть в четверке"

Популярные новости