Директор ОСК "Металіст": "Фінансовий внесок, який робив "Шахтар", компенсувати важко"

1610 25.11 2020   15:49
Фото - "Шахтер"

Епідемія COVID-19 та карантин відобразилась на всіх сферах життя. Навіть у футболі відсутність вболівальників засмучує не тільки гравців та керівників клубів. Обласний спортивний комплекс "Металіст", який ще у 2019 році приймав чи не найбільше матчів різного рівня у Харкові, наразі просто порожніє та дуже важко переживає "коронавірусний період". Про життя стадіону під час COVID-19 нам розповів директор ОСК "Металіст" Роман Пець.

- Романе Васильовичу, як взагалі карантин відбився на стадіоні?

- 2020-й – унікальний рік. Життя у всіх було розділено на "до" та "після". "До" було більш-менш непогано: ми приймали матчі "Шахтаря", "Металіста 1925", міжнародні матчі Ліги Чемпіонів та збірної України. Коронавірус вніс зміни абсолютно в усі сфери життя, в тому числі, і в спортивне життя країни та міста.

Саме через COVID-19 та економічні міркування "Шахтар" вирішив грати у Києві. Спочатку вони дограли в столиці минулий чемпіонат, після чого повноцінно прийняли рішення переїхати у Київ.

"Металісту 1925" вдалось дограти минулий сезон на ОСК, проте після потрапляння Харкова у "червону зону" клуб теж був вимушений відмовитись від можливості грати на стадіоні "Металіст".

Читайте также: Первая лига. "ВПК-Агро" - "Металлист 1925". Прямая трансляция

Саме з моменту введення "червоної зони" можна сказати повноцінне життя на стадіоні завмерло.

- Відсутність футбольних матчів та інших заходів залишило стадіон без додаткових засобів для існування. Як зараз ви долаєте цю кризу?

- Так, зараз стадіон перебуває на самоутриманні. Звісно ми завдячуємо керівникам області, які затвердили нам план підтримки спорткомплексу – це мінімальна заробітна плата співробітникам та гроші на комунальні послуги.

- Від’їзд "Шахтаря" у Київ – це велика втрата для ОСК? ‌Раніше більшу уваги газону приділяли саме агрономи "Шахтаря". Хто наразі опікується полем?

- Так, у договорі з донецьким клубом були прописані позиції, за які ніс відповідальність саме "Шахтар". Щодо поля, то ми взяли у штат п’ять агрономів, які працювали у службі "гірників" і вже опікувались нашим полем. Додатково ми дуже вдячні обласній раді, яка на останній сесії затвердила виділення коштів на утримання саме футбольного поля.

Щодо втрати… Звісно "Шахтар" наразі найкращий український футбольний клуб, і його від’їзд з Харкова звісно це втрата для вболівальників, які мали змогу насолоджуватись матчами європейського рівня, і, звісно, той фінансовий внесок, що робив донецький клуб, він повністю витрачався на утримання та підтримку стадіону. Це компенсувати важко.

Читайте также: Валерій Кривенцов: "На підготовку у "Металіста 1925" було мало часу, і гравців, яких я хотів бачити, запросити не вдалося"

- Повертаючись до якості газону… Чи зможе поле зберегти такий рівень якості, який був минулими роками?

- Ми будемо робити все, щоб газон був, як мінімум не гірше. Однак, є деякі об’єктивні причини, які нам не дозволяють забезпечити максимальний догляд. Перш за все, це техніка, яку не має стадіон, і, яку "Шахтар" перевіз до Києва. Наприклад, це лампи для підтримки якості трави, які працювали всю зиму. Окрім цього, кожного року, в міжсезоння, проводилась реновація поля. Звісно такого обладнання в нас також немає. Так, ми, можливо, змогли б це зробити, залучивши тих самих спеціалістів з "Шахтаря". Проте, оцінюючи ту кількість матчів, яка є зараз і зменшене навантаження, це навіть і не є першою необхідністю. Під час останньої розмови з агрономами, вони мене завірили, що, якщо зима буде досить сніжною, задля того, щоб достатня кількість снігу (15-20 сантиметрів) вкрила поле, то поле навесні буде в гідному стані. Будемо намагатись зробити все можливе, аби підготуватись до весняної частини футбольного сезону.

- Чого очікуєте від 2021 року? Мабуть, дуже важко будувати плани…

- Плани у нас дуже прості: проводити матчі харківських команд та міжнародні поєдинки національної збірної України, приймати концерти українських популярних виконавців.

Найголовніше, щоб все якомога скоріше стало на свої місця. Щоб люди могли спокійно і без небезпеки дивитись футбол, слухати концерти. Хай навіть і з якимось обмеженнями. Ми зможемо забезпечити будь-яку посадку на 40-тисячному стадіоні. Головне, щоб люди почували себе безпечно! Ми готуємось до наступного року і сподіваємось на краще!

Популярные новости