Іван Брікнер: "Краще б "Суми" набагато швидше знялися з чемпіонату, аніж так ганьбитися"

3258 02.02 2020   15:31
Официальный сайт "Руха"

Гравець "Руху" Іван Брікнер в інтерв’ю прес-службі клубу поділився спогадами про свої виступи за "Суми", та враженнями від нещодавньої гри проти сумської команди.

– Як з чемпіонату Івано-Франківської області ти потрапив у команду Першої ліги України?

– Тоді в мене ще не було агента. З’явився він перед переходом в "Олімпік". Був такий футболіст, як Андрій Соколенко, який свого часу грав за ФК "Харків". Він мені запропонував поїхати в "Суми" на перегляд. Можна сказати, що саме Андрій Соколенко мені допоміг. Для мене це була велика несподіванка. Я не міг подумати, що з чемпіонату області можу потрапити в команду другого за силою футбольного дивізіону України. Все ж наважився на цей крок, зібрав валізи, усім сказав, що я їду.

– Як на цю новину відреагували батьки, адже Суми майже за тисячу кілометрів від дому?

– Батьки мені ніколи ні в чому не перечили у футбольній кар’єрі. Вони сильно люблять цю гру. Мама з татом приїжджають до Львова на кожен матч "Руху". Який би шлях я не обрав – вони завжди мене підтримували і продовжують це робити.

– Наскільки важко тобі було адаптуватися в "Сумах"?

– На початках було неймовірно важко морально. Мені було лише 20. Я приїхав туди, потренувався і подзвонив до Андрія Соколенка й сказав, що хочу повернутися додому. Він попросив, щоб я ще хоча б два дні потренувався. Справді, через два дні я йому повідомив, що залишаюся у "Сумах". Розумієте, в команді я був наймолодшим. "Суми" у той час була вікова команда, там грали старші футболісти. Я годився їм у сини. Хоча, насправді, Суми – дуже хороше місто, де люди сильно люблять футбол. Коли я туди лише перейшов, то на ігри приходило по п’ять-шість тисяч людей. Підтримка була шалена, але коли почалася російсько-українська війна, то відвідуваність впала. За рік міг приїхати в Лисятичі два рази на рік під час відпусток. На дорогу потрібно було витратити десь два дні, вихідних у нас було дуже мало.

Читайте также: "Рух": в об’єктиві - четверо новобранців команди (Відео)

– У "Сумах" ти доволі довго пробивався в основний склад…

– Так, був навіть такий період, що я не потрапляв у заявку і грав там на чемпіонат району, щоб підтримувати ігровий тонус. Керівництво про це знало.

– Скільки тривав цей непростий період?

– Пройшло приблизно два роки, у команди з’явився новий тренер Юрій Ярошенко. З ним на початках мені було також дуже важко. Він пробував мене майже на усіх позиціях: правим захисником, лівим, на обох флангах півзахисту і навіть центральним нападником, а от у центр поля мене ніколи не ставив.

– Ти говорив тренеру, що хочеш грати на позиції центрального півзахисника?

– Я йому одного разу про це сказав і він почав сміятися, але згодом наставник мене туди таки поставив. Був такий момент, що Юрій Ярошенко підійшов до мене й наголосив: "Даю тобі останній шанс проявити себе, а якщо не вийде, то забирай документи та їдь до дому, адже при мені ти грати більше не будеш". Це був матч із ковалівським "Колосом" на Кубок України. Ми виграли тоді – 3:1, а я забив свій перший гол у Кубку за "Суми". Пам’ятаю, мені віддали передачу на 16 метрів, я не знав, що робити і з переляку пробив. М’яч залетів поза вуха голкіперу.

– Це був переломний момент у твоїй кар’єрі?

– В команді тоді грав Олег Котелюх, дуже хороший футболіст, який сказав мені, що після цього матчу я буду грати усі ігри в основному складі. І справді, так сталося. Я закріпився в основній обоймі "Сум". Згодом, коли я покинув "Суми", до мене підійшов Юрій Ярошенко і похвалив мене: "Ти молодець, я думав ти швидше впадеш духом, підеш з команди, але ти перетерпів й потрапив у Прем’єр-Лігу".

– Наприкінці минулого сезону "Рух" переміг "Суми" з рахунком 10:1. Для тебе це був особливий матч?

– "Суми" – це вже була зовсім інша команда. З того складу я вже не знав жодного футболіста, навіть не чув про них. Знав лише фанатів клубу, які тоді приїхали. Вони завжди були віддані "Сумам", їздили на усі виїзди. Після гри я підійшов до вболівальників "Сум" та подякував, що вони й надалі підтримують цю команду.

– Тобі в душі було образливо, що "Суми" так ганебно завершили свої виступи у футболі?

– Краще б вони набагато швидше знялися з чемпіонату, аніж так ганьбитися. Навіщо грати, щоб про вас писали всяку гидоту, що "Суми" здають ігри. Краще нехай не грають.

Популярные новости