Петро Каплун: "Не збираюся виконувати рішення щодо компенсації Пінчуку. Нехай нас навіть знімуть з чемпіонату"

3066 14.01 2020   20:42
Фото - "Горняк-Спорт"

Напередодні новорічних свят на офіційному сайті першолігового ФК "Гірник-Спорт" був опублікований відкритий лист президента клубу до голови УАФ Андрія Павелка. У цьому листі окрім лірики на тему того, що "Гірник-Спорт" є одним із засновників ПФЛ, а УАФ навіть не привітала клуб з 25-річчям, було висунуто і кілька цікавих претензій до роботи асоціації, а точніше до Палати вирішення спорів.

Читайте также: Президент "Горняка-Спорт" обратился с открытым письмом к Андрею Павелко

З цього листа можна чітко зрозуміти, що клуб мав юридичну тяганину з одним зі своїх футболістів. Клуб програв, і, на думку президента, програв несправедливо. У листі не вказано прізвища гравця, натомість є апеляції до чиновників УАФ і до юриста Юрія Юрченка, який будучи членом Палати вирішення спорів УАФ, мав конфлікт інтересів і захищав футболіста "не враховуючи позицію клубу".

"Полтащину Спорт" зацікавила ця історія, і вони з’ясували, що йдеться про півзахисника Олексія Пінчука, який грав у Горішніх Плавнях.

Олексій Пінчук двічі приходив у "Гірник-Спорт". Вперше він з’явився в команді тоді ще Сергія Пучкова, у сезоні 2017/2018. Потім, у 2018-му він певний час провів у запорізькому "Металурзі", і у березні 2019-го повернувся до Горішніх Плавнів, коли з командою працював вже Володимир Мазяр. Саме під керівництвом Мазяра у футболіста і почалися проблеми. У поточному сезоні футболіст зіграв за гірників у двох матчах, після чого просто зник. Перш ніж поспілкуватися з Олексієм, ми звернулися до вищезгаданого Юрія Юрченка, який захищав інтереси футболіста і запитали, які конкретно дії "Гірника-Спорт" були неправомірними і що власне сталося. Він пояснив це неправильним контрактом, який місти нерівні умови для сторін. Далі пряма мова:

"У контракті є пункт про те, що клуб має право розірвати угоду в односторонньому порядку, а у футболіста такого права немає. Фактично контракт містив нерівні умови для клубу і футболіста, а це грубе порушення"

Підтвердження словам Юрія можна знайти у Додатку 3 до Регламенту ФФУ (УАФ) зі статусу і трансферу футболістів, де йдеться про мінімальні вимоги до контрактів:

Пункт 3,5 статті 3: Контракт визначає точну дату початку дії (день/місяць/рік) та закінчення (день/місяць/рік). Контракт визначає рівні права Клубу та Гравця на переговори щодо продовження та/або дострокового закінчення Контракту. Будь-яке дострокове закінчення дії повинно бути обґрунтованим (на законній основі). У випадку довготривалих періодів травми/хвороби або постійної непрацездатності Гравця Клуб може надати обґрунтоване повідомлення Гравцеві.

Отож клуб підписав з футболістом неправомірний контракт. Втім, сам Олексій Пінчук бачив цю угоду і все одно поставив свій підпис.

Джерелу вдалося зв’язатися з Петром Каплуном і запитати у нього як таке взагалі могло статися.

— Петре Матвійовичу, почнімо з Вашого відкритого листа. Там згадується Палата спорів УАФ, юрист Юрій Юрченко і гранди "Динамо" і "Шахтар". В чому конкретно претензія і до чого тут кияни та гірники?

— "Динамо" і "Шахтар" це клуби чиї представники є у Палаті вирішення спорів УАФ. При цьому там немає представників жодного клубу ПФЛ. Скажіть це нормально? Щодо Юрченка — це юрист, який був адвокатом Олексія Пінчука і захищав його інтереси, певна річ не безкоштовно. При цьому він є членом Палати, і на засіданні взяв самовідвід. Скажіть, в якій ще країні таке можливо?

Клуб звинуватили в тому, що Ви підписали контракт на нерівних умовах щодо його можливого розірвання. Як так сталося?

— Чому ж нерівних? Там було прописано, що клуб може розірвати угоду в односторонньому порядку. Футболіст теж має на це право, незалежно від того чи прописано це у контракті. Це норма УЄФА. Футболіст читав контракт і підписав його. Після двох матчів, де він показав себе з "прекрасної сторони", ми розірвали з ним цей контракт. Взагалі, це Володимир Мазяр мене вмовив взяти Пінчука, мовляв, давайте дамо йому шанс. А потім батько Пінчука сказав, що платив Мазяру гроші.

Футболіст виграв цю тяжбу, ви збираєтеся якось її опротестовувати?

— Де, в Лозанні? Так це коштує 300 тисяч гривень. Вони вирішили, що ми неправильно розірвали контракт і маємо сплатити компенсацію. Ми в даній ситуації праві, тому я не збираюся виконувати це рішення. Хай нас навіть знімуть з чемпіонату.

Отож ми маємо цікаву ситуацію: футболіст виграв юридичну суперечку у професійного клубу. При цьому і сам гравець, і вищезгаданий юрист Юрій Юрченко зізнаються, що подібні контракти з нерівними умовами і грубими порушеннями — не рідкість. Ця історія має стати уроком для всіх — і для футболістів, які не надто замислюються над тим які угоди підписують, і для функціонерів, які цим користаються, думаючи що все завжди залишиться непоміченим і гравець у разі конфлікту не зможе себе захистити.

Популярные новости