Ігор Жабченко - найкращий тренер 12-го туру Першої ліги

1781 07.10 2019   12:30
ФК «Горняк-Спорт»

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового, 12-го туру української Першої ліги сезону 2019/20.

Як відзначає офіційний сайт об’єднання, зміна тренера по ходу сезону – це завжди емоційний струс для команди, а от як скористатися із цього ефекту, це вже залежить від досвіду та майстерності фахівця. "Гірник-Спорт" після тренерської рокіровки пішов вгору, а не вниз, на відміну від багатьох клубів, які змінили тренерів по ходу сезону.

Тож сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер "Гірника-Спорт" із Горішніх Плавнів Ігор Жабченко. Його підопічні переграли ФК "Минай" (1:0), найуспішнішого дебютанта дивізіону, який напередодні посідав друге місце.

Номінальний результат команди – 5 (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Гості – надзвичайно актуальний і успішний суперник, перед цим туром ФК "Минай" мав 9-матчеву безпрограшну серію та виграв 5 матчів поспіль. Попри статус новачків ліги, вони вважалися фаворитами напередодні протистояння. А "Гірник-Спорт" знаходився прямо над небезпечною зоною аутсайдерів, отже, повинен був набирати очки.

Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4 (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У господарів не могли зіграти травмовані фулбек Бичков і форвард Хомченко, у гостей – воротар Попович, півзахисник Страшкевич і основний форвард Гегедош. Але при цьому була особлива обставина – відразу кілька гравців (Пінчук, Деркач, Козлов) випадали зі складу при попередньому тренері. Один із них – форвард Козлов – повернений Жабченком і в цьому матчі відіграв дуже активно.

Майстерність в роботі з кадрами – 4 (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначаємо, що через участь "Руху" в Кубку України не був зіграний його матч із "Гірником-Спорт" минулого туру, тож господарі мали більше часу на відновлення. Втім, у плані складу Жабченко працює на його стабілізацію – лише дві заміни в складі, одна з них – вимушена (Батюшин замість Королькова в центрі півзахисту, а Козлов – замість Хомченка в атаці).

Тренерська майстерність – 5 (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

"Гірник-Спорт" успадкував від попереднього тренера кадровий підбір, із яким новий наставник має працювати, тому що період заявки закінчено (можливі лише дозаявки вільних агентів, заграних у сезоні – цим Жабченко скористався, поповнившись Петрусенком із "Динамо"). Тому й тактична схема команди зумовлена наявними кадрами. Ігор Валентинович постарався наситити центр поля й налаштувати максимально швидкий (наскільки можна було по дощовому полі) перехід від оборони в атаку. Як наслідок, "Гірник-Спорт" створив найбільше гострих моментів за один матч за весь сезон.

Накопичувальний критерій – 5 (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Три перемоги поспіль здобув "Гірник-Спорт" у чемпіонаті та ще одну в кубку після відставки Мазяра. Ігор Жабченко, який вдруге в кар’єрі очолив команду, основні успіхи якої пов’язані з його іменем, вдало розпорядився емоційним підйомом колективу, зумів витиснути максимальний результат із обмеженого кадрового підбору та суттєво перекроїв турнірну таблицю в останніх турах.

Лауреат 12-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:

Ігор Жабченко ("Гірник-Спорт")

Середній бал – 4,6

Читайте также: Ігор Жабченко: "Кого хочу бачити наступним суперником? "Динамо"

Популярные новости