Рада ліг ПФЛ: контури нового сезону, новинки та сюрпризи

3736 06.06 2019   23:32

Велелюдно в домі футболу – зі всієї України з’їхалися представники клубів ПФЛ, їх назбиралося півтора десятки. Розглядали низку питань: від найбільш поточних до стратегічних, засідання проходило в конструктивному ключі, а також у атмосфері демократичності – мали місце дискусії, нові пропозиції, жваве обговорення. Наводимо основні тезиси із почутого на червневому засіданні Ради ліг.

Передовсім, делегати визначилися з датою, місцем проведення та порядком денним ХХVII чергової Конференції ПФЛ. Вона пройде 27 червня 2019 року з 11:00 на 3-му поверху Будинку Футболу. Порядок денний формується на основі пропозицій адміністрації ПФЛ та самих клубів, які активно брали участь у формуванні списку питань, які будуть розглянуті на Конференції.

Проект Плану-календаря Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ПФЛ на сезон 2019/20 у загальних рисах розглянутий та схвалений присутніми, але до Конференції клуби матимуть час порадитися зі своїми тренерами й внести ще пропозиції до того плану, який був представлений Спортивним директором ПФЛ Євгенієм Морозом.

Виходячи з реалій, адміністрація ПФЛ розробила відразу кілька варіантів, передбачивши різну кількість учасників, застовпивши резервні дні та залишивши можливість один із турів провести або в листопаді, або вже навесні – так, як клуби визначать найзручнішим. Детально вивчивши план-календар, ми побачимо, що він синхронізований із УПЛ, Кубком України, планами збірних. Ми стараємося виходити з того, що клуби ПФЛ мають можливість внести зміни та доповнення, щоб кожен був почутий і всі можливості були враховані. Отже, план-календар – наша спільна робота, а багаторічний досвід, накопичений Лігою та клубами, дозволяє вже зараз передбачити деякі проблемні місця, які може встановити погода, зміни серед учасників чи якісь форс-мажори.

Відповідно до ескізу плану-календаря, який буде остаточно затверджено Конференцією ПФЛ та Виконкомом УАФ, планується починати змагання в Першій та Другій лігах 27 липня, завершення осінньої частини сезону в ПФЛ – орієнтовно 16 листопада (в УПЛ – 7 грудня). Початок весняної частини сезону в Першій лізі – 22 березня, в Другій лізі – 22 чи 28 березня. Завершити свої змагання ПФЛ має синхронно з регулярним сезоном УПЛ – десь 23 травня. Тому що від 27 по 31 травня мають пройти матчі плей-офф ПФЛ та УПЛ. Такий щільний графік зумовлений календарем УЄФА, яка вимагає завершення національних чемпіонатів у кінці травня, щоби залишити "вікно" перед Євро-2020. Відповідно, це мають на увазі УПЛ та ПФЛ, складаючи загальний план-календар.

Обговорюючи проект Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ПФЛ на сезон 2019/20, президент ПФЛ Сергій Макаров та спортивний директор Євгеній Мороз звернули увагу присутніх на низку змін, які пропонуються не лише ПФЛ, а й УАФ, УПЛ, Комітетом етики й чесної гри. Враховувалися й пропозиції клубів-учасників ПФЛ. Всі ці можливі зміни до Регламенту своєчасно надсилалися клубам і були обговорені безпосередньо на Раді ліг. Серед змін – як механічні, пов’язані зі зміною дат чи термінів, так і досить суттєві, особливо важливі. На них детальніше зупинимося пізніше, зараз анонсуємо кілька основних. Наприклад, ті, які стосуються визначення місця в турнірній таблиці, проведення міжнародних матчів, визначення найкращих бомбардирів, сприяння Чесній грі.

Підготовка до змагального сезону 2019/20 проходить у плановому режимі, в тісній співпраці з УАФ, УПЛ, ААФУ, комітетом з атестації. За варіантом №1, у Першій лізі наступного сезону має зіграти 16 команд, перша отримає право підвищитися в класі напряму, 2-3 місця зіграють з 11-10 місцями УПЛ, 13-14 місця будуть відстоювати своє право виступати в Першій лізі в плей-офф, а ті, хто фінішує на 15-16 місцях, перейдуть до Другої ліги.

Попередньо у Другій лізі має зіграти 20-24 команди. Серед них – 14 учасників Другої ліги, які точно залишаються після минулого сезону, а також восьмеро претендентів на отримання Атестату УАФ, серед яких – "Альянс" (Липова Долина, Сумська обл.), "ВПК-Агро" (Шевченківка, Дніп-вська обл.), "Перемога" (Дніпро), "Ужгород" Ужгород, "Карпати" (Галич, Івано-Франківська обл.), "Діназ" (Вишгород, Київська обл.), "Рубікон-Вишневе" (Київ), "Оболонь-Бровар-2" (Київ).

У випадку, якщо в Другій лізі буде 24 учасники (Варіант №1), буде зіграно 198 матчів за сезон у кожній із двох груп по 12 команд, зіграють у 3 кола, 33 тури. Якщо ж учасників буде 20 (Варіант №2), буде або 2 групи по 10 команд у 3 кола (27 турів – 135 матчів за сезон у кожній), або 4 кола (36 турів, 180 матчів за сезон). Нагадаємо, всі ці варіанти розроблено для того, щоб передбачити можливі сценарії проведення сезону з урахуванням наповненості календаря, кліматичних форс-мажорів, імовірних переносів на резервні дні. Учасники ПФЛ мають можливість внести свої пропозиції, а остаточне рішення буде прийматися, як завжди, демократично – на Конференції ПФЛ, де кожен клуб матиме право на голос.

Источник: Прес-служба ПФЛ
Популярные новости