Сергій Макаров: загрози затримки чемпіонату не існує

1556 15.07 2016   11:18
pfl.ua

Уже наступного тижня матчами попереднього етапу Кубка України відкриється новий футбольний сезон в нашій країні. Сьогодні на засіданні Виконкому ФФУ повинні розглядати і питання стосовно першої та другої ліг – кількість учасників і формат турніру. Нагадаємо, рішення з цих питань ухвалили на Конференції ПФЛ, а тепер Виконком ФФУ має їх затвердити.

Але несподівана полеміка виникла навколо вже прийнятого рішення про повернення першої ліги до 18 учасників (раніше було 16). Таким чином, Конференція ПФЛ спробувала врівноважити два дивізіони і заповнити місця в першій лізі, які з’явилися після переходу «Зірки» в УПЛ, а також зняття з турніру «Динамо-2» та криворізького «Гірника».

Президент Професіональної футбольної ліги України Сергій Макаров погодився прокоментувати останні новини щодо сезону 2016/2017.

– Сергій Дмитрович, перш за все, розкажіть, будь ласка, як в ПФЛ відреагували на «лист десяти» і загрозу «Геліоса» знятися з турніру, якщо сезон розпочнеться у форматі 18 учасників. Стало сюрпризом таке неприйняття розширення першої ліги?

– Я поважаю позицію цих клубів, але керуюся рішенням Конференції – вищого органу управління ПФЛ.

– На рівні чуток говорять, що знову триває процес опитування клубів щодо формату нового сезону. Є ймовірність того, що перша ліга знову скоротиться до 16 учасників?

– Я особисто ініціював опитування для з'ясування остаточної позиції клубів перед доповіддю на Виконкомі ФФУ. Це опитування носить виключно консультативний характер і рішення Конференції не скасовує.

– Старт сезону не за горами, а ми й ми досі не знаємо кількості учасників, формату та календаря?

– Розширення першої ліги до 18 команд не було передбачено Регламентом змагань минулого сезону. У такому разі, згідно з Договором між ПФЛ та ФФУ про організацію наших змагань, остаточне рішення приймає Виконком, зважаючи на принципи законності і справедливості. До того ж досі не прийнято рішення по двом клубам, яких допущено до атестації Виконкомом ФФУ – івано-франківському «Тепловику» і миколаївському «Суднобудівнику». Виконком в усіх питань має поставити крапки. Вранці 16 липня ми проведемо жеребкування календаря змагань.

– Говорять про проблеми в декількох клубах. Чи є у вас конкретна інформація з цього приводу?

– Я не коментую чутки. Клуби готуються до сезону. Офіційно про своє зняття з змагань заявив лише ФК «Барса» (Суми).

Читайте также: "Геліос" погрожує покинути ПФЛ, якщо першу лігу розширять до 18-ти команд

– На яку кількість учасників у першій і другій лігах ми виходимо?

– У списку учасників – 33 команди. Позитивне рішення Виконкому ФФУ по «Тепловику» і «Суднобудівнику» збільшить кількість команд до 35.

– Наскільки готові до старту новачки?

– Всі вони готуються до старту, включаючи «Суднобудівник» і «Тепловик», які ще не залишили надію. Хто наскільки готовий – покажуть змагання.

– Клуби першої ліги, незгодні з розширенням, критикують те, що долю першої ліги вирішує голосування клубів обох дивізіонів. Що ви думаєте з цього приводу?
– Рішення було прийнято у відповідності з чинним Статутом ПФЛ. Я припускаю, що після того, що сталося, ми будемо коригувати деякі положення Статуту.

– Чи існує загроза затримки чемпіонату з-за невизначеності за складом і кількістю учасників?
– Ні, загрози затримки не існує.

– Чи є у ПФЛ «План Б» на випадок блокування формату 18 команд у першій лізі?

– Ми будемо діяти у відповідності з рішенням Виконкому ФФУ, як діємо зараз після рішення Конференції ПФЛ.

Читайте также: Участь у змаганнях другої ліги ФК "Барса" під питанням

– Як ви, як президент ПФЛ, можете вплинути на ситуацію?
– Я не маю наміру «впливати» і «повертати». Я підкоряюся статутним та регламентним документам і дію в правовому полі.

– В цілому, процес заявки проходить нормально? З паперовими справами клубів немає проблем?
– Процес заявки проходить в плановому режимі. Клуби мають деякий запас часу для усунення недоліків.

Популярные новости