ПФЛ України - 20 років! Крок восьмий – Центральна рада

1482 01.07 2016   08:04
Фото - pfl.ua

#20років20кроків – історія наших змін, розповідь про те, як не зраджуючи своїм традиціям, не забуваючи своєї історії, зберігаючи повагу до Гри №1, Професіональна футбольна ліга об'єднує людей, зацікавлених в розвитку українського футболу.

ПФЛ як гарант

22 грудня 2000 року ПФЛ очолив перший віце-президент футбольного клубу "Шахтар" (Донецьк) Равіль Сафіуллін разом із керівниками клубів, що входили до складу ПФЛ, протягом першого терміну перебування нового президента ПФЛ на своїй посаді проводилася велика робота з формуванні правової основи діяльності клубів, стала справжнім координуючим центром і гарантом дотримання учасниками змагань регламентних норм і взаємних обов’язків. Статутні та регламентні документи ПФЛ приводилися у відповідність до законодавства України з урахуванням вимог ФІФА, УЄФА та ФФУ.

Здобутки

З початком другої каденції Сафіулліна у 2005 році було засновано Ради вищої, першої та другої ліг, адже існуюча структура не відповідала повною мірою викликам тих років. Рада, як вищий керівний орган між Конференціями, затверджувала всі питання і виносила їх на Виконком ФФУ.

Спочатку Рада, а згодом перейменована Центральна рада створила і всебічно сприяла ефективній роботі Раді тренерів Професіональної футбольної ліги на чолі з Анатолієм Волобуєвим (на фото), вирішувала питання щодо інформаційного партнерства з програмою «Наш футбол» на УТ-1. Цей орган ініціював проведення фіналу Кубка України на нейтральному полі, запровадження Суперкубку, домігся введення турніру дублюючих складів команд вищої ліги, стабілізував календар змагань, вивів футбольні змагання на центральне телебачення.

Благодійна допомога

Одним із нововведень Центральної Ради стало положення, згідно з яким всі кошти від обов’язкових грошових внесків, що сплачувались клубами акумулюються на спеціальному рахунку і потім використовуються для розвитку Ліги. Зокрема, завдяки такому фонду ПФЛ передала кошти місцевим дитячим футбольним закладам, що постраждали від повені у 2008 році. У свою чергу у 2009 році члени Центральної Ради одноголосно підтримали ініціативу про виділення допомоги ФК «Динамо» Хмельницький, футболісти якого постраждали під час ДТП: на лікування та реабілітацію одного з гравців направили близько 50 тис. грн.

Ліміт на легіонерів

Разом із тим, цей орган ухвалював рішення, які залишаються актуальними і донині. У 2007-му Центральна рада затвердила зменшення ліміту на легіонерів до семи футболістів, які одночасно можуть перебувати на полі. Якщо Виконком ФФУ спочатку дану норму затвердив, то згодом за поданням Тренерської ради при ФФУ її було скасовано. Зважаючи на те, що вже кілька останніх років у змаганнях Прем’єр-ліги на полі допускається одночасно на полі не більше семи футболістів, то вже тоді Ліга відзначалася далекоглядністю та була орієнтована на захист вітчизняних футболістів і розвиток вітчизняного футболу в цілому.

Реформи ПФЛ

У 2008 році зі складу ПФЛ вийшли клуби вищої ліги, створивши окрему футбольну структуру Прем’єр лігу. У зв’язку з цим, виникла нагальна необхідність у реформуванні керівних органів самої ліги. Так, у 2010 році були скасовані Ради вищої, першої та другої ліг. Центральна Рада залишилась, як керівний орган, до якої входили президент ліги, віце-президенти та представники окремих футбольних клубів першої та другої ліг.

У серпні 2014 року позачерговою Конференцією ПФЛ було затверджено нову редакцію Статуту ліги згідно з яким Центральна Рада перетворена у Раду ліг. За нововведенням кожен клуб у Раді ліг представлений уповноваженим представником та має право голосу. Президент ПФЛ є членом Ради ліг за посадою.

Право голосу

Крім цього, ліквідовано посади віце-президентів, які були членами Центральної Ради та мали право голосу на Конференції ПФЛ. Одночасно, Конференцію, як вищий орган управління ПФЛ представляють лише делегати від кожного клубу і лише вони мають право голосу на Конференції.

Внесені зміни покликані оптимізувати процеси управління організацією, враховуючи нинішні реалії та склад ПФЛ. Ці зміни відбулися на прохання самих клубів, які прагнули бути в більшій мірі залученими у процес управління об’єднанням та мати при цьому рівні можливості.

Відповідальність клубів

Внаслідок цього право ухвалювати найважливіші управлінські рішення закріплено виключно за клубами. Взірцем демократичності стала остання Конференція, на якій президент виступав виключно модератором і ініціатором низки змін до Регламенту, Статуту та календаря змагань. Остаточні рішення ухвалювали виключно делегати від кожного клубу першої та другої ліг. Адже здебільшого саме вони несуть відповідальність за розвиток українського футболу низових ліг.

Популярные новости