Титулари ПФЛ

1991 15.03 2016   11:54
Фото - Денис Руденко, Footboom

ПФЛ оглядає учасників першої та другої ліг, визначаючи найбільш титулованих та тих, хто має особливі спортивні звання

Збірники й учасники єврокубків

Зимовий антракт сезону 2015/2016 подарував турнірам ПФЛ володаря Кубка УЄФА, збірника, неодноразового володаря медалей чемпіонату України. Воротар Рустам Худжамов (на фото) повернувся в «Іллічівець» і навесні гратиме у першій лізі. Раніше, нагадаємо, у такому статусі грали в цьому турнірі севастопольці Ігор Дуляй та Маріуш Левандовський.

Серед гравців першої та другої ліг – чимало збірників. Скажімо, Олег Допілка із «Зірки» та Рустам Худжамов з «Іллічівця» виступали за національну команду України. А тих, хто зодягав (або й зодягає) синьо-жовті футболки молодіжної, юнацьких збірних – і взагалі не перелічити.

Чимало в турнірах ПФЛ і футболістів із міжнародним стажем – є ті, хто грав у єврокубках та зарубіжних чемпіонатах. Легіонери відтепер є не лише у першій лізі, а й у другій, де знята заборона на участь іноземних гравців. І є серед них і особливо титуловані. Як той же молдованин Бордіян, який у першій частині сезону грав за «Геліос» – неодноразовий призер чемпіонату України. Гравець року в Молдові, котрий 11-й рік виступає за свою національну збірну (39 матчів, 1 гол). Або той же нігерієць Омоко, який приєднався до «Арсеналу-Київщини», відновивши професіональну кар’єру. Гаррісона в Україну запрошувало «Динамо» ще у часи Лобановського…

Когорта Майстрів

Серед учасників чемпіонату України чимало титулованих гравців, і особливо приємно, що такі є й у ПФЛ.

Так, цього сезону задіяно відразу сімох майстрів спорту міжнародного класу – з числа переможців та призерів турнірів світового та континентального статусу. У нашому випадку – Всесвітньої літньої Універсіади, адже клуби ПФЛ традиційно ставали щедрими донорами для студентської збірної України.

Гравці зі званням Майстрів спорту України міжнародного класу:

мсмк Вадим Жуков (срібло на Універсіаді-2001) – «Енергія» (Нова Каховка), друга ліга;

мсмк Дмитро Козаченко (Універсіада-2001) - у першій частині сезону грав за «Енергію» (Нова Каховка), друга ліга;

мсмк Владислав Піскун (Універсіада-2007) - Кремінь» (Кременчук), друга ліга;

мсмк Ігор Гордя (Універсіада-2007) – у першій частині сезону грав за «Кремінь» (Кременчук), друга ліга, нині – МФК «Миколаїв», перша ліга;

мсмк Дмитро Проневич (Універсіада-2007) – «Оболонь-Бровар» (Київ), перша ліга;

мсмк Андрій Шевчук (Універсіада-2007) – ФК «Тернопіль», перша ліга;

мсмк Василь Чорний (Універсіада-2007) – ФК «Тернопіль», перша ліга.

І, що особливо важливо, склад «титуларів» та заслужених майстрів постійно поповнюється. Цієї зими, наприклад, Шевчук повернувся у турніри ПФЛ після кількарічної відсутності.

Тренери, у яких є чому повчитися

Приємно, що серед тренерської колегії ПФЛ є видатні особистості. Найдосвідченіший тренер першої ліги, 58-річний Вадим Євтушенко, носить звання заслуженого майстра спорту СРСР (1986), він вигравав Кубок володарів кубків, ставав неодноразовим чемпіоном, призером та володарем кубка СРСР, учасником чемпіонатів світу. Також Вадим Анатолійович є чемпіоном та володарем кубка Швеції. Працював у тренерському штабі національної збірної України. Такий послужний список – мрія для будь-кого, хто мріє працювати в футболі.

Вадим Євтушенко - володар Кубок володарів кубків (1986)

А що ж інші? Приємно відзначити, що серед наставників команд першої та другої ліг чимало титулованих. Так, Олег Федорчук, котрий взимку очолив «Енергію», має чотири комплекти медалей і один трофей – («золото» групи «Б» другої ліги 2003 року, Кубок Ліги 2010, «срібло» групи «Б» 2000 і 2002, групи «А» 2010). Наставник «Гірника-Спорт» Ігор Жабченко має чотири комплекти медалей («золото» групи «Б» 2009 і єдиної другої ліги 2014, «срібло» групи «А» 2011, «бронза» першої ліги 2015).

Ігор Жабченко

А головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь завоював чотири медалі – три в другій лізі та одну в першій (його команди ставали переможцями групи Б другої ліги в 2000 та групи «А» в 2013 роках, 2003 року він завоював срібні медалі першої ліги, а 2012-го – групи «А» другої). Дві медалі – у полтавця Анатолія Безсмертного(«срібло» групи «Б» другої ліги 2011 року, а за рік – «золото» турніру). Миколаївець Руслан Забранський вигравав групу «А» другої ліги в 2011 році, херсонець Сергій Шевцов у той час завойовував бронзові медалі. Ігор Столовицький з «Черкаським Дніпром» виграв другу лігу минулого сезону, Сергій Солдатов з «Оболонню-Бровар» тоді ж узяв «срібло», а Василь Івегеш був бронзовим призером єдиної другої ліги позаторік зі своїм ФК «Тернопіль».

Артур Валерко
Источник: ПФЛ
Популярные новости