Олександр Литвиненко: "У нас є велике бажання виграти Другу лігу України"

763 30.09 2022   19:24

31-річний воротар Олександр Литвиненко азам футбольного мистецтва навчався у ДЮСШ "Зміна" (Суми) та "Арсенал" (Київ). За свою  кар’єру він пограв у багатьох українських клубах Першої та Другої ліг, спробував себе у футзалі. Влітку 2022 року голкіпер уклав контракт із абсолютним новачком ПФЛ – "Нивою" з села Бузова Бучанського району і натепер є основним стражем воріт бузівчан.

В інтерв’ю FootBoom Олександр Литвиненко розповів про свої  футбольні університети, етапи кар’єри та стрімкий поступ його нинішньої команди, яка після чотирьох турів є лідером Другої ліги чемпіонату України . 

- Олександре, де і коли де ви почали займатися футболом?

- Перші футбольні кроки зробив у восьмирічному віці у рідних Сумах. Моїм першим тренером був Олександр Валентинович Ігумнов. У  2006-2008 роках займався у школі "Арсеналу" (Київ) під керівництвом Владислава Віталійовича Гуменюка. До слова, в столиці тренувалися та грали разом із В`ячеславом Турчановим – нинішнім партнером по бузівській "Ниві".

- У ворота стали одразу?

- Ні. Спочатку трішки пограв на позиції захисника. Але все перевернула зустріч тренера з моїм батьком, у якого зріст 1.95. Після розмови тата з наставником моє ігрове амплуа змінилося – перекваліфікувався у воротарі.

- У 15 років ви поїхали до Києва, де виступали за юнацьку команду столичного "Арсеналу". Як виник цей варіант?

- Цій події передував юнацький чемпіонат України, де я грав за "Зміну" (Суми). Після його завершення тренер "Арсеналу" Владислав Гуменюк запропонував приїхати на перегляд. Я погодився, і в підсумку два роки провів у юнацькій команді "канонірів".

- Чи був шанс пробитися в першу команду?

- Може й був, але мені хотілося отримувати більше ігрової практики, тому  перейшов у друголігову "Княжу-2" (Щасливе). На той момент у щасливчан  була добре  розвинена інфраструктура. Тренувався з першою командою, яка виступала у Першій лізі, відкривалася перспектива заграти в ній, але, на превеликий жаль, в країні сталася економічна криза, у клубу почалися фінансові проблеми. В 2009 році вимушено залишив "Княжу".

- Після "Княжи-2" ви подалися в інший вид спорту – футзал, де грали за команду Сумського державного університету (СумДУ) . Чому пішли на цей крок?

- Спочатку були невдалі перегляди в низці клубів. Після цього вирішив взяти у футболі паузу, вступив до СумДУ, тоді університет мав професійну футзальну команду. "Універівці" виступали у Першій лізі чемпіонату України та студентській першості країни. Грали досить успішно. У 2011-2012 роках виграли Першу лігу та двічі були переможцями чемпіонату України серед студентів. Завоювали путівку у Екстра-лігу, де, щоправда, пограти не вдалося. Це був плідний етап як у моїй ігровій кар’єрі, так і на життєвому шляху, адже окрім якісного футзального досвіду здобув ще й вищу освіту.

- По-справжньому ви розкрилися у команді рідного міста – ПФК "Суми", за який провели понад три сезони. Давайте пригадаємо цей період.

- У "Суми" я перейшов з іншого сумського клубу – "Барси", де тренував дітей у академії та паралельно виступав за дорослу команду у першості області та чемпіонаті України серед аматорів під керівництвом  Юрія Ярошенка. У 2014 році керівництво ПФК "Суми" запропонувало Юрію Миколайовичу очолити команду. Він у свою чергу запропонував приєднатися мені, так я й перейшов у головну команду області. Завжди мріяв грати у колективі свого рідного міста на професійному рівні. Період свого перебування у ПФК "Суми" оцінюю дуже позитивно. Мені фактично вдалося реанімувати свою футбольну кар’єру. Але, як не прикро, рідна для мене команда завжди боролася лише за виживання у Першій лізі. У мене було бажання досягати кращих результатів.

- У вашій кар’єрі також значиться виступ за "Інгулець" (Петрове). Але у команді з Кіровоградщини ви провели лише два матчі…

- Коли  прийшов в "Інгулець", у другій частині сезону 2017-2018, перед командою ставилася задача виходу в Українську Прем’єр-лігу. Однак  ми посіли 4 місце, не виконавши задачу. В мене ж, другий раз у житті, з`явився варіант із київським "Арсеналом", який вийшов УПЛ. Тренувався з "канонірами", але до підписання контратаку справа не дійшла. На тренерському містку з`явився Фабріціо Раванеллі, котрий зробив ставку на інших голкіперів. Італійський фахівець на мене не розраховував, тому змушений був піти.

- Повертаючись до "Інгульця". З Олександром Поворознюком часто спілкувалися? Яке він справив на вас враження?

- Декілька разів розмовляли. Олександр Григорович – яскрава  особистість з психологією переможця. Окрім пана Поворознюка, мені запам’ятався  й головний тренер Сергій Лавриненко, який, власне, і запросив мене в "Інгулець". Сергій Дмитрович – тренер високої кваліфікації з гарними людськими якостями.

- Після "Інгульця" ви змінили ще декілька команд. Утім в жодній з них надовго не затримувалися. У чому причина?

- Так складалися обставини. Залишивши "Інгулець" я опинився в "Поліссі"  (Житомир), враховуючи мій досвід, мене брали під вирішення задачі виходу клубу у Першу лігу. Надалі у моїй кар’єрі були команди з Сумщини – "Альянс" (Липова Долина) і "Вікторія" (Миколаївка). Але ці періоди, вважаю, були невдалими.

- Перейдемо до вашої нинішньої команди – "Нива" (Бузова). Як перетнулися ваші шляхи з бузівським клубом?

- Мені декілька разів телефонував помічник головного тренера Сергія Карпенка – В’ячеслав Гаді. Він пропонував приїхати на перегляд. Але  через повномасташтабне вторгнення рф приїхав у Бузову лише влітку. Вже після першого  дзвінка я зацікавився продовженням кар’єри в "Ниві". Свою роль у переході зіграли гарні відгуки моїх знайомих, які раніше стали гравцями клубу з Бучанського району.

- А з ким із футболістів "Ниви" були знайомі?

- Передусім це Ярослав Захаревич, з яким ми разом виступали у декількох командах. Був також знайомий з В’ячеславом  Турчановим, Денисом Скепським, Костянтином Без`язичним, Дмитром Єременком.

- У "Ниву" ви йшли першим номером?

- Я над цим питанням не задумувався. Просто приїхав у Бузову займатися улюбленою справою.

- Якої думки стосовно своїх конкурентів за місце у воротах?

- Данило Тумко та Ярослав Проценко – молоді перспективні хлопці, вони мають великий потенціал. Здавна відомо, що без конкуренції неможливо у будь-якому виді спорту.

- "Нива" блискавично дебютувала у Другій лізі: 4 матчі, 4 перемоги. Що, на ваш погляд, є запорукою успішного старту?

- По-перше, команда зіграна, тривалий час грає одним складом. Крім того, у футболістів – професійне ставлення до виконання своїх обов’язків, кваліфіковано працює тренерський штаб, який грамотно регулює весь робочий процес.

- Бузівчани у Другій лізі провели 4 поєдинки. Який матч був найскладнішим?

- Всі поєдинки були непростими, але все ж виділю гру з "Вастом" (Миколаїв). По ходу зустрічі ми програвали, але проявивши характер  вирвали перемогу.

- Які умови створені в "Ниві"?

- Все виглядає солідно. Розвивається клубна інфраструктура, президент "Ниви" Октай Зіяєвич Ефендієв 24 години на добу живе проблемами клубу.  Для досягнення високих результатів маємо належні умови, робиться все можливе , щоб ми зосереджувалися тільки на футболі. Відзначу, що клуб орендує мені житло. В колективі чудова атмосфера, підібрався дружній колектив, завжди підтримуємо один одного.

- З ким потоваришували у команді?

- У дружніх стосунках з усіма хлопцями. Найбільше спілкуюсь із Ярославом Захаревичем, а з Богданом Семенцем мешкаємо в орендованій квартирі.

- Якщо говорити про кар’єру Олександра Литвиненка. Як ви її оцінюєте:  все вдалося?

- Далеко не все. Свій потенціал реалізував частково, є над чим працювати. В  нас є велике бажання виграти Другу лігу України. У футзалі Перша ліга підкорилася мені, тепер хочеться щось вагоме здобути у футболі.

- Назвіть, на вашу думку, трьох найкращих українських та зарубіжних воротарів.

- Серед українських стражів воріт відзначу Дмитра Різника, Георгія Бущана та Андрія Луніна. Трійка топ-голкіперів світового футболу виглядає наступним чином: Джанлуїджі Буффон, Тібо Куртуа, Мануель  Ноєр.

- І наостанок. Що побажаєте футбольним уболівальникам та всім українцям.

- Передусім висловлюю велику подяку Збройним силам України. Завдяки нашим мужнім воїнам у нас проходять футбольні чемпіонати, а вболівальники мають можливість, хоча б через телевізійні та ютуб канали, насолоджуватися вітчизняним футболом. І, звісно, бажаю всім українцям  та нашій рідній неньці Україні якомога швидкої перемоги над рашистами. Слава Україні! Героям Славі!

 

Популярные новости