Ілля Терещенко: "Друга ліга Словаччини – суцільний треш. Приходять кум, сват, брат і парочка пенсіонерів"

3318 07.09 2019   15:41
Фото - "Диназ"

У матчі з хмельницьким "Поділлям" у стартовому складі вишгородського "Діназу" на поле вийшов новачок – форвард Ілля Терещенко (1:1). До того, ж він став автором чудового голу у ворота господарів, який, без сумніву, може претендувати на звання кращого в турі. В інтерв'ю офіційному сайту Терещенко розповів про словацький етап своєї кар'єри.

- В Словаччині, де ти чимало часу провів, практикуються подібні виїзди в день гри?

- Там відстані не такі вже й великі між містами, тому якщо доводилося їхати не більше чотирьох годин, то ми могли відправитися на матч в той же день. Але, коли потрібно на дорогу більше часу, то ми виїжджали за день до матчу.

- Ти з’явився в "Діназі" на початку липня, практично тоді ж домовився, що тут залишишся. Чому так довго не виходив на поле в офіційних матчах?

- Весь цей час довелося чекати трансфер. Ця чиновницька волокита затягнулася на такий довгий час… І в цій ситуації дуже вдячний тренеру Дмитру Примі, котрий виявив терпіння, наполегливість і весь цей час займався трансферною справою. Слава Богу, що все накінець-то завершилося і я можу повністю зосередитися на грі.

- В 16 років ти відправився підкоряти закордон. Розкажи, як все починалося тоді.

- Мій знайомий тренер, який мав певні контакти в Словаччині запропонував такий варіант. Поїхав на перегляд у містечко Михайловце, що неподалік від кордону. Звичайно ж, це була молодіжна команда місцевого "Земпліну". Потренувався, зіграв і мені запропонували там залишитися. Звідти й почався мій футбольний шлях по Словаччині.

Читайте также: Вторая лига. 7-й тур

- Згодом ти поправив у поле зору братиславського "Словану".

- Так, це фаворит. В вісімнадцять років я дебютував у вищій лізі. Не все склалося так, як хотілося б. Потім було ще кілька команд від першої до третьої місцевих ліг, де довелося виступати в оренді.

- Як можеш оцінити цей етап своєї кар’єри?

- Чемпіонат Словаччини досить важкий, де основний акцент робиться на фізику. Я б сказав так: місцевий футбол там більш підходить для захисників, які вміють руйнувати. Ось недавно захисник Данило Безкоровайний транзитом через Михайловце потрапив до складу ще одного з лідерів словацького футболу клубу "ДАК 1904".

Думаю, він зможе там себе проявити. Це гранд, на домашні матчі команди приходять по десять тисяч вболівальників. Велика проблема словацького футболу в тому, що там не так просто затягнути спонсорів, тому клуб, який добре грав одного сезону, може наступного просто посипатися. Більшість з них просто бореться за існування на грані.

Хоча останнім часом футбольна інфраструктура Словаччини все ж таки почала розвиватися. Але ось друга ліга і далі – суцільний треш. Там інколи на матчі вищої ліги не збирається навіть 500 вболівальників, не кажучи вже про нижчі дивізіони, де приходить кум, сват, брат і парочка пенсіонерів. А потім ще тобі й пару "добрих" слів наговорять.

Читайте также: Офіційно: "Діназ" підписав чотирьох гравців

- Багато хто з футболістів спить і мріє, щоб пограти за кордоном. Ти ж ось повернувся. Все ж таки чому?

- Десь занадто "наївся" футболом, перестав отримувати від нього задоволення. Все почало перетворюватися на звичайну рутину. Психологічно складно було одному там. Друзі, рідні залишилися тут, а там тільки футбол, роз’їзди-переїзди. Звичайно, були знайомі, з якими там контактував, спілкувався, але це переважно по телефону. Просто хотілося щось поміняти, кардинально.

- Утім, багато хто хоче повернутися в Україну в сильний клуб, ти ж потрапив до дебютанта професійного футболу.

- Так склалися обставини. Та потрапив саме до такої команди, яку шукав. Тут знову відчув справжній кайф від футболу, повна внутрішня і зовнішня гармонія. Це мій внутрішній стан, котрого не мав останнім часом в Словаччині. Якщо людина має таке відчуття, то все інше прийде просто саме собою.

- Фінансовий бік справи. Зарплата в Другій українській лізі, це не те, що в Словаччині. Ризикуєш?

- Особисто для мене питання фінансів зараз не є ключовим. Душевний стан, задоволення від футболу – ось що є важливим. Можна мати гроші, але ти не будеш в гармоніїї з самим собою. Побут, спорт, робота, взаємостосунки, друзі – все це складові успішного життя. Я вибираю такий шлях для себе.

- Якщо порівняти нашу Другу лігу та словацький футбол?

- Як я вже казав, там велика прірва між багатьма клубами. Думаю, що "Діназу" було б по силам поборотися з командами другої шістки вищої ліги Словаччини. У нас є хороший потенціал.

Популярные новости