Дмитро Проневич: "Оболонь-Бровар" — це клуб рівня прем’єр ліги!"

1935 12.04 2014   00:19
Фото - fcbrovar.obolon.ua

Півзахисник «Оболонь-Бровар» Дмитро Проневич надав цікаве інтерв’ю. Вашій увазі друга частина бесіди. Перша частина була присявчена минулому поєдинку проти «Арсеналу-Київщина» і опублікована у програмці матчу. Дмитро виявився цікавим співрозмовником, відкритою та ерудованою людиною.

Дмитре, ти пограв за границею, був у різних країнах і клубах різного рівня. Чи доречно буде порівнювати другу лігу чемпіонату України з чемпіонатами інших держав?

Думаю, що не варто робити таке порівняння. У кожній країні свій футбол, специфіка роботи, підхід, менталітет. По великому рахунку, всюди він однаковий — головне завдання — забити більше м’ячів, аніж твій суперник. А вже тактичні особливості, малюнок гри, стиль — це питання відповідного футбольного виховання і ДНК, якщо можна так виразитись.

Шотландська першість. Свого часу ти виступав за деякі Шотландські клуби, зокрема за “Кілмарнок”. Що можеш сказати про той період своєї кар’єри? І що, можливо, тебе вразило у чемпіонаті, який так нагадує своєю манерою і традиціями АПЛ?

В той час, коли я перебував у Шотландії, рівень їхнього чемпіонату нагадував мені українську першість. Я маю на увазі те, що і в українській вищій лізі, і в шотландській за чемпіонство боролися два клуби. Зараз, на мою думку, наша прем’єр ліга дещо сильніша, з огляду на те, що тепер інтрига в УПЛ значно виросла, на рівень вищими стали Дніпро, Металіст. Звісно, що культура вболівання, футбольного дійства, сама організація футболу, підхід до справи були на голову вищими у Шотландії. Але повторюсь, наш чемпіонат постійно прогресує і, наразі, в деяких компонентах ми навіть обігнали британців. Той період своєї кар’єри запамятався мені лише з хорошої сторони. Було дуже приємно і цікаво пограти в такому колоритному чемпіонаті, я набрався досвіду, відкрив для себе щось нове. Футбол у Шотландії зовсім інший, він більш силовий — багато навісів і верхової боротьби. Хоча, навіть вже у той час деякі команди намагалися трохи розбавити цей британський стиль іншими елементами. У тому ж “Кілмарнок” чи “Хартс” було багато легіонерів з інших країн, працювали закордонні спеціалісти. Тому сказати, що там був чисто англійський футбол я не можу.

У 18-ти річному віці ти перейшов до Італійської “Сампдорії”, де виступав за прімаверу. Розкажи, як тобі вдалося переїхати на апеніни будучи таким юним футболістом?

У складі однієї московської юнацької команди я поїхав на турнір в Італію. Там, під час матчів, мене, і ще кількох хлопців, помітили спеціалісти генуезького клубу та запросили спробувати свої сили у футболці їхньої команди. Я, звісно, погодився. Однак на той момент мені було не 18-ть, а 17 років, тобто, я був неповнолітній і не міг підписувати повноцінний контракт. До того ж, так співпало, що на апенінах був прийнятий закон, після невдалого виступу національної збірної Італії на мундіалі 2002 року, за яким футболісти, що не є громадянами євросоюзу, не можуть підписувати контракти з італійськими клубами протягом декількох років. Це означало, що навіть коли мені виповниться 18-ть (21-го листопада), я вже не зможу підписати контракт… Ось, якби моє повноліття наступило до мундіалю 2002, то все склалося б зовсім інакше…

Також варто згадати, що ти є переможцем всесвітньої універсіади у складі студентської збірної України з футболу…

Так, приємні спогади. Це було у 2007-му році. Тоді у нас зібрався чудовий колектив, хороший тренерський склад. У всіх хлопців було неймовірне бажання перемагати, оскільки з самого початку на універсіаду мав їхати інший склад, але з тих, чи інших прични багатьох не відпустили на цей турнір. Тому ті, кому випала можливість поїхати у Бангкок були дуже мотивовані і хотіли проявити себе з найкращої сторони.

Дмитре, наостанок про твою теперішню команду. Як ти вважаєш, “Оболонь-Бровар” готова наразі для того, щоб підвищитися у класі, чи про це ще зарано говорити?

Під час зимової паузи ми підсилилися гравцями досить хорошого рівня, які мають досвід виступів у клубах першої ліги і т.д. Тому я вважаю, що ми готові підвищитися у класі. Разом з тим, нашій команді фактично пів року і для того, аби з чистого листа, ось так відразу вийти до першої ліги, потрібна не лише майстерність, але й вдача… У першому колі ми втратили багато очок на рівному місці… і якби тоді у нас був цей склад, який є на сьогодні, ми б завдання виходу у першу лігу виконали. Зараз можу сказати лише одне, що усі хлопці докладуть максимум зусиль для того, щоб перемагати у кожному матчі. Загалом, якщо взяти до уваги інфраструктуру клубу, тренувальну базу і т.д., то “Оболонь-Бровар” — це клуб рівня прем’єр ліги!

Популярные новости