"Шахтар" (U-19) в юнацькій Лізі УЄФА: під мікроскопом

6080 14.12 2017   05:11
Автор: Footboom
Фото - ФК "Шахтер"

Діля юнацької команди "Шахтаря" (U-19) Юнацька Ліга чемпіонів розділена на дві частини. Перші три матчі команда програла. Потім зробила певні висновки, змінили частково склад, тактично (спочатку грали більше активно, першим номером, а потім стали більше контр атакуючою командою, діяли завдяки швидкому переходу із оборони в атаку, довгим передачам та почали грати у три центральні захисники), та отримали потрібний досвід. Після цього вже не програвали, зігравши у нічию із "Фейєноордом" та здолавши "Наполі" і " Манчестер Сіті".

Тренер команди – Сергій Шищенко. Колишній гравець "Металіста", "Металурга" (Донецьк), "Шахтаря" та ще ряду клубів. Тренерську роботу почав у молодіжній команді "Металурга" (Донецьк), потім працював на аналогічній посаді у "Сталі", після чого отримав досвід керування дорослою командою у "Буковині", але із часом перейшов у систему "Шахтаря".

Основа команди – 1999 рік народження. Є і молодші гравці в складі, є і старші гравці, які отримали шанс зіграти завдяки квоті трьох гравців 1998 року народження. Але давайте про все по порядку.

Воротарі

Владислав Вертей. 18-річний голкіпер. Починав турнір, але потім втратив місце в "основі". Доволі якісний, перспективний, як для своїх років кіпер, але психологічно десь не витримав. В принципі, нічого страшного поки не відбулося. Все ще можна виправити. Власний вихованець "Шахтаря".

Євген Кучеренко. 18-річний голкіпер. Впевнений у собі воротар, із голосом, керує захисниками, гарно діє на виходах. Проявив себе доволі непогано. Вихованець київського футболу.

Захисники

Яким Конопля. 18–річний правий захисник. Прийняв участь у всіх 6-ти матчах. Активний, мобільний, працездатний гравець завжди із бажанням боротися за кожне м’яч, може працювати по всьому правому фланзі. Є власним вихованцем "Шахтаря".

Павло Шушко. 17-річний правий захисник. Виходив на матч проти "Наполі" на заміну. Вихованець "Шахтаря".

Наразій Муравський. 17-річний центральний захисник. Прийняв повну участь у всіх 6-ти поєдинках. Фактурний, майже нічого не програє у силовій боротьбі та грі на другому поверсі, має задатки лідера, доволі спокійний. Вихованець київського футболу.

Валерій Бондар. 18-річний центральний захисник. Має лідерські якості, гарно страхує партнерів, спокійний та врівноважений, що дуже важливо для центрального захисника. Намагається десь грати на випередження читаючи гру. Зіграв фактично у всіх матчах. Є власним вихованцем "Шахтаря".

Дмитро Павліш. 18-річний лівий захисник. Активний, мобільний, вміє підключатися до атаки. Вперше зіграв проти "Фейєноорда" в гостях вийшовши на заміну, а потім грав у всіх інших матчах. Вихованець Закарпатського футболу.

Євген Чаговець. 19-річний центральний захисник. В першу чергу цей гравець бере своєю антропометрією. Таке собі продовження традицій Качараби та Ордеця в молодіжних команд "Шахтаря". Відповідно сильний у грі на другому поверсі та силовій боротьбі. Є проблеми із вибором позиції та гри проти невисоких, але швидких нападаючих. Вихованець Харківського футболу.

Віктор Корніленко. 18-річний лівий захисник. Футболіст, який може грати по всій лівій бровці. Технічний, швидкий, не завжди встигає повертатися на свою позицію. Починав турнір, як основний гравець, але потім був замінений по ходу гри проти "Фейє" та більше не грав. Вихованець Полтавського футболу.

Півзахисники

Володимир Якимець. 19-річний опорний півзахисник. Гарно тримає свою позицію у середині поля, сильний у боротьбі, має поставлений пас та удар. Десь за грою схожий на Максима Малишева. Приймав участь майже у всіх іграх. Ключовий гравець для юнацької команди "Шахтаря" . Забив у ворота "Манчестер Сіті". Вихованець Львівського футболу.

Дмитро Криськів. 17-річний опорний півзахисник. Така собі "десятка", яка вміє розганяти атаки, обігрувати, віддати пас. Стабільний гравець молодіжної команди. Вихованець Харківського футболу.

Максим Чех. 18-річний опорний півзахисник. Центральний півзахисник, який орієнтований на руйнування: гарно діє у пресингу, непоступливий футболіст. Виходив у старті в перших трьох матчах, по ходу перших двох був замінений, після "Фейє" більше не грав. Орієнтований на руйнування. Вихованець "Шахтаря".

Дмитро Топалов. 19-річний атакуючий півзахисник/лівий півзахисник. Такий собі форвард у відтяжці, який гарно вміє атакувати другим темпом, вриватися до штрафної суперника із глибини поля, може віддати останній пас. Грав у всіх іграх. Вихованець "Шахтаря".

Кирило Меліченко. 18-річний фланговий гравець. Швидкий, технічний, але є проблеми із ігровою дисципліною, не завжди встигає повертатися на захист власних воріт та відпрацьовувати на оборону. Вихованець Київського футболу.

Максим Андрущенко. 18-річний лівий фланговий півзахисник. Швидкий, технічний, із передачею. Гравець ротації. Вихованець Житомирського футболу.

Олексій Кущак. 18-річний правий півзахисник. Напевно, що найбільша зірка юнацької команди "Шахтаря". Неймовірно швидкий, як у ривку так і спринті. Без проблем втікає від своїх суперників. Якщо має простір – його просто не зупинити. Брав участь у всіх матчах. Вихованець Житомирського футболу.

Владислав Кузьменко. 18-річний лівий півзахисник. Швидкий, прудкий, має гарні навики для гри на фланзі, або коли є простір. Десть трохи не вистачає впевненості. Гравець ротації. Має всі потрібні навики для гри на фланзі, але десь не вистачає впевненості та досвіду. Власний вихованець.

Форварди


Артем Холод. 17-річний форвард. Швидкий технічний, краще себе почуває, коли є простір. Має гарно поставлений удар. У старті починав тільки у перших двох матчах. А потім сів на лаву та більше виходив на заміну. Вихованець Харківського футболу.

Андрій Кулаков. 18-річний форвард. Класичний сучасний нападаючий, який загострений на завершення атак, має гольове чуття. Основний нападаючий команди. Вихованець Харківського футболу.

На мій погляд, сильно судити юнацьку команду "Шахтаря" не варто. Все–таки Академія вслід за першою командою здійснила переїзд із Донецька до Києва. Звичайно, що такі речі потребують часу, бо багато чого потрібно було починати фактично із початку. Думаю, що наступний рік (якщо "Шахтар" буде знову грати у Юнацькій Лізі Чемпіонів) виступить краще. Серед гравців 2000-го року є ряд цікавих гравців у системі "Шахтаря".

Бачу хороші перспективи, як мінімум, у Кащука та Муравського. Перший дуже швидкий, технічний вінгер, який швидко приймає рішення, не боїться брати відповідальність на себе, а другий – виглядає доволі надійно в центрі захисту незважаючи на зовсім юний вік, як для центрального захисника. Думаю, що не загубляться у дорослому футболу Чех, Бондарь, Конопля, Якимець, Криськів, Топалов.

Варто сказати, що "Шахтар" не зраджує своїм принципам, які сформувалися із часу, коли в Аакадемії працювали нідерландські спеціалісти, тобто, перевага віддається в першу чергу швидким та технічним гравцям.

Скажу, що мені дуже приємно, що у молодіжних командах "Шахтаря" продовжуються традиції вихованців Житомирського футболу. Так спочатку був Малиновський, потім Зінченко, а зараз Кащук та Андрущенко. Насправді, це дуже кропітка та важка робота знаходити в області, де особливої уваги юнацькому футболу не приділяють, а професійного футболу не було тривалий час, такі діаманти.

Популярные новости