Реформістська епоха ФІФА

1535 01.03 2016   08:59

Позачерговий Конгрес ФІФА, що відбувся в цю п'ятницю в Цюріху, перегорнув сторінку в літопису світового футболу. На Міжнародну футбольну асоціацію очікують серйозні реформи, які очолить вже новообраний голова організації - швейцарець Джанні Інфантіно.

179 з 207 членів Конгресу проголосували за затвердження пакету реформ, які покликані очистити головний футбольний орган планети від корупції і скандальних новин.

До статуту федерації внесено поправки, згідно з якими вводиться обмеження тривалості перебування однієї людини на посту президента організації трьома термінами по чотири роки.

Виконком ФІФА, який в грудні 2015 роки зважився на вищевказані реформи, припинив свою діяльність. Згідно з новою структурою управління організації, його замінить Рада на чолі з президентом ФІФА, що складається з 36 чоловік. Цікаво, що представники УЄФА, виходячи з квоти, займатимуть чверть виконавчого органу, а від кожної конфедерації до ради повинна увійти як мінімум одна жінка.

Рада ФІФА буде займатися стратегічними питаннями розвитку футболу і здійснювати наглядову функцію над генеральним секретаріатом, який, в свою чергу, займеться повсякденним управлінням організацією.

Читайте также: Андрей Павелко: "У Инфантино есть свой личный успех"

Ще одним важливим рішенням Конгресу стало скорочення кількості комітетів ФІФА з 26 до 9. Таким чином, в Цюріху розраховують підвищити ефективність роботи і процесів прийняття рішень в організації. При цьому з'явиться новий комітет зацікавлених сторін, до якого увійдуть футболісти, представники клубів і національних ліг.

Затверджений Конгресом пакет реформ покликаний відновити підірвану довіру до ФІФА. І потужним поштовхом у впровадженні нововведень стало обрання президента-реформатора, яким став вже екс-генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. Новий керманич ФІФА отримав підтримку 115 членів Конгресу і пообіцяв, що організація поверне до себе повагу. «Ми відкриємо нову еру ФІФА, де футбол буде в епіцентрі уваги. Я хочу повернути ФІФА в футбол, а футбол в ФІФА », - зазначив він після перемоги на виборах.

Згідно передвиборної програми президента, на ФІФА чекає впровадження процесів, мета яких - фінансова прозорість федерації. Крім того, зміни, ймовірно, можуть торкнутися процедури виборів господарів чемпіонатів світу, кількості учасників на майбутніх світових першостях, а також модернізації рейтингу ФІФА.

Нагадаємо, у роботі Конгресу взяла участь і українська делегація на чолі зі своїм президентом Андрієм Павелком, яка була послідовною у своєму виборі. ФФУ стала однією з п'яти національних асоціацій, які висунули кандидатуру Джанні Інфантіно на посаду президента ФІФА.

Читайте также: Джанни Инфантино: "Я говорю по-русски"
теги: ФИФА
Источник: ФФУ
Популярные новости