Іван Гецко: "В збірну зараз не викликають за заслуги або за протекцією, це великий плюс"

2254 24.11 2018   14:41
з відкритих джерел

Екс-нападник збірної України Іван Гецко оцінив у інтерв’ю Gazeta.ua виступ збірної України в групі Лізі націй, де суперниками "синьо-жовтих" були Чехія та Словаччина і де наша команда достроково здобула перше місце і вийшла до вищого дивізіону.

- Яку оцінку можна дати Україні за виступи в Лізі Націй? Лише позитивну, адже посіли перше місце і підвищилися в класі. Група була не найпростіша, але наша команда впоралася із завданням і достроково забронювала путівку у вищий дивізіон.

Як пояснити поразку від Словаччини?

- Цю гру можна розглядати під різними кутами. Важливо, що тренери збірної намагалися відшукати ту необхідну деталь, яка зможе підсилити гру в майбутньому. Приємно бачити, скільки молоді заграв тренерський штаб за останній місяць. Стільки молодих хлопців, мабуть, не було в збірній останні 10 років.

Пам'ятаємо старі часи, коли на такі контрольні матчі, як з Туреччиною, запрошували виконавців, яким давно за 30 і які замість того, щоб вішати бутси на цвях, виходили і грали. Для мене це був парадокс і ніяк не міг з цим змиритися. Зараз ситуація змінилася і, вважаю, наша збірна на правильному шляху. Виявляється, у нас є юні таланти - це в тому числі показала і гра з турками. Не скажеш, що хлопці за якоюсь протекцією потрапили в збірну, кожен заслужив це право.

Зараз збірна показує привабливий футбол: швидкісний, розумний, тактично вибудований, з контролем м'яча. Заключний цього року поєдинок з турками показав, що нашим гравцям байдуже, проти кого діяти - вони виходять і показують гідну гру. Так, є шорсткості, бракує останнього пасу, холоднокровності в завершальній стадії. Але команда грає вперед, не б'ють куди-небудь, не перепасовують поперек або назад. Не всі хлопці мають ігрову практику в своїх клубах, але віддячують наставнику за довіру високою самовіддачею.

Як вирішити проблема з центральним форвардом?

Хотілося, аби в команді були забивні нападники - такі, що могли реалізувати момент чи навіть напівмомент. Проте такий зараз період - не народжуються Шевченко, Блохін, Беланов. Нікуди від цього не дітися. Тренери шукають різні варіанти. Але й без "чистих" центральних нападників збірна показує непоганий футбол в атаці. Сподіваюся, в майбутньому хтось "вистрілить". Головний тренер нашої збірної у минулому сам був чудовим форвардом і розуміє, як розв'язувати цю проблему.

Де Шевченко показав себе з найкращої сторони, де недопрацював?

- Шевченко очолив збірну на свій страх і ризик. Це велика відповідальність. З провальних моментів можна виокремити гру зі Словаччиною, де тренер ризикнув зіграти в незвичну схему з трьома захисниками. Однак велику роль зіграли невдалі дії воротаря Дениса Бойка, який не кращим чином зіграв у двох перших пропущених м'ячах. Програвати з рахунком 0:2 уже після першої чверті матчу - дуже складно. Це позначилося на нашій команді, і ми не побачили всі переваги того експерименту, що запланував Шевченко. З Туреччиною команда вже перебудувалася і діяла за звичною схемою з чотирма захисниками. Рівень футболістів поки не дозволяє нам грати в три захисники.

Радує те, що тренерський штаб звертає увагу на виконавців не лише з "Динамо" чи "Шахтаря", як було раніше. Останнім часом викликаються хлопці з інших українських клубів, з-за кордону. Можливо, в попередні часи були якісь образи на тих, хто залишив "Динамо" чи "Шахтар". Зараз такого немає - показуєш достойну гру, двері в збірну для тебе відкриті.

На кого ще Шевченку звернути увагу, а від кого відмовитися?

- Обійма завжди повинна бути повною, на кожне місце мають претендувати по два, а то й три виконавця. Мені імпонує, що не за старі заслуги викликають футболістів, а тих, хто сьогодні відповідає рівню збірної і моделі гри команди. У нас немає таких, хто 10 років тому виступав за збірну і тому повинен знову отримувати виклик. Як-то кажуть, за заслуги. Такого зараз немає і це великий плюс.

Читайте также: "Эффект контрастного душа, который случился вовремя" - Денисов о матче Словакия - Украина

Популярные новости