Мирослав Ступар: "Русин - гравець дубля "Динамо", а Бойко міг хоча б спробувати взяти удар Вілліана"

2335 08.03 2019   13:10
Фото - Dailymail

Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар спеціально для FootBoom проаналізував спірний момент в матчі 1/8 фіналу Ліги Європи "Челсі" - "Динамо" та поділився своїми думками щодо гри киян.

- При рахунку 0:1 на користь "Челсі" "біло-сині" провели нечислену атаку в ході якої м’яч після подачі Кендзьори потрапив у руку Алонсо, який знаходився у штрафному майданчику. В цьому епізоді арбітр зустрічі повинен був призначати пенальті?

- Багато говорять, що цей момент заслуговує на 11-метровий і порівнюють його з матчем ПСЖ – "Манчестер Юнайтед", проте це різні речі. Кендзьора не бив по воротах, а прострілював на дальню стійку і м’яч потрапив у руку захисникові "Челсі". Якщо б арбітр призначив пенальті, думаю, це було б не зовсім правильно. В поєдинку ПСЖ – МЮ Далот пробивав по воротах і м’яч летів у ствір, але на своєму шляху влучив у руку Кімпембе, який необачно виставив кінцівку.

Звичайно, якби у Лізі Європи використовувалась система VAR, то головний арбітр лондонського матчу Славко Вінціч, можливо, побіг би переглядати епізод. Але це відбувалося на очах у додаткового асистента, який знаходився поруч. Думаю, що додаткові арбітри – це як додаткові стійки біля воріт. Від них немає ніякої користі. Вони просто присутні на матчі, начебто і спостерігають, але нічим не допомагають в більшості спірних моментів. Проте хочу підкреслити, що у матчі "Челсі" - "Динамо" у арбітра не було підстав призначати пенальті у ворота лондонського клубу. Звичайно, наразі точиться багато дискусій з цього приводу, але в таких ситуаціях я не пам’ятаю, щоб судді призначали 11-метрові. Вважаю, що у цьому епізоді навіть VAR не допоміг би "Динамо".

Читайте также: "Челси" - "Динамо" 3:0. Без иллюзий

Будемо говорити відверто, що грали команди різного класу. Погано, що кияни програли з рахунком 0:3. Можливо, на своєму полі, при підтримці 12 гравця, вони змогли б себе краще проявити. Проте, не потрапити за весь матч у рамку воріт "Челсі" - це сумно. Скоріш за все, майстерність захисників англійського клубу не дозволяла атакуючій ланці "біло-синіх" щось створити попереду. "Динамо" не могло розраховувати на двох ключових гравців Франа Соля і Беньяміна Вербіча, які могли серйозно допомогти своїй команді. Русин – хороший хлопчина, але це не нападник рівня "Динамо".

У "Челсі" є проблеми, але ми прекрасно бачили скільки моментів вони створили біля воріт команди Хацкевича. Якщо б "сині" реалізували всі свої нагоди, то поєдинок міг би закінчитися ще більш розгромною поразкою киян. Давайте поглянемо скільки коштують гравці "Челсі" і "Динамо". Різниця, звичайно, величезна.

Проте, коли "біло-сині" грають на високому рівні із більш сильним суперником, то гравці киян розчиняються на полі. Здалося, що Циганков не грав з "Челсі". Його навіть не видно було у матчі. Шапаренко десь щось хотів створити. Але чому Хацкевич раніше не випустив Сідклея? Бразилець оживив гру! Мабуть, замість дискваліфікованого Вербіча потрібно було ставити його в основний склад, а не Буяльського. Тренеру видніше. Радує те, що на "Стемфорд Брідж" вийшло на поле 10 українців. Не по 28-30 років, а молоді виконавці від 20 і трішки старших. Це перспектива "Динамо" і не потрібно розчаровуватись від розгромної поразки від "Челсі".

Читайте также: Олег Кузнецов: "Уже после первого тайма счет мог быть 3:0 в пользу "Челси"

Погано, що Бойко пропустив такий м’яч від Вілліана… Коли команда серйозно готується до поєдинку, то переглядає всі попередні матчі своїх суперників. Вілліан забив Шовковському подібний гол - один в один! Я не кажу, що Бойко повинен був узяти удар бразильця, але Денис хоча б спробував! Знаючи, що Вілліан буде бити у ближній кут, як Шовковському забивав декілька років назад. Тренер воротарів повинен був проінформувати і показати Бойку відеонарізку штрафних Вілліана. Думаю, що це недопрацювання. Звичайно, не факт, що Бойко міг би виручити. Все-таки удар Вілліана був ідеальним за виконанням, але спробувати дострибнути до м’яча воротар просто зобов’язаний. Я сам у минулому воротар і знаю, що якщо ти не стрибнув, то тебе будуть звинувачувати. Звичайно, цей момент не робить погоди, але футбол складається з дрібниць.

Не думаю, що "Динамо" розчароване від поразки "Челсі". Вони ж не програли позаштатній команді. На рівні чемпіонату України "біло-сині" почуваються чудово, але часом потрібно перевіряти себе на такому рівні. Ця зустріч дала Хацкевичу багато інформації для того, щоб покращити гру команди.

Безумовно, якщо б на матч з "Челсі" вийшли Вербіч і Соль, то "Динамо" могло б досягти більш кращого результату. Ці гравці ключові, особливо словенець, який має чуйку на голи. Могла бути зовсім інша зв’язка, а Буяльський міг би грати на своєму місці, а не на фланзі. "Біло-сині" могли б діяти активніше, а Соль попереду тримав у напрузі захисників "Челсі" за рахунок досвіду, зросту і маси. Дивлячись на Русина – так, він хороший хлопчина, але був непомітним.

Зараз у Хацкевича немає вибору в атаці. Русин – не той рівень. Це гравець дубля "Динамо". Йому потрібно ще працювати і працювати. До того ж у нього немає якогось свого козиря, надзвичайної швидкості.

Що стосується матчу-відповіді, то в Києві "Челсі" може розслабитися. Це психологія і від цього нікуди не дінешся. Футболісти вийдуть на поле, а у них в голові рахунок 3:0. Англійська команда може не налаштуватися на "Динамо", тому внічию команда Хацкевича може зіграти.

Читайте также: Евгений Левченко: "Да, это "Челси", но так играть, вернее мучиться, просто стыдно"

Популярные новости