Чому "Зоря" не готова до Ліги Європи

3293 05.08 2018   07:51

Минулого сезону "Зоря" не змогла захистити бронзові нагороди. Проблема тут не стільки в тому, що команда Вернидуба залишилася без нагород чемпіонату, а в тому, що тепер потрібно буде проходити кваліфікацію до групи Ліги Європи. Розуміючи фінансову ситуацію в країні та українському футболі – призові від участі в єврокубках не завадять для будь–якому українському клубу.

Під час літньої перерви "Зоря" працювала над помилками, але стартував новий сезон і складається враження, що команда просто не готова до кваліфікації. Після трьох поєдинків "Зоря" записала в свій актив чотири очка (різниця м’ячів: 3-3). І справа не тільки в силі суперника, чи травмі одного із лідерів команди Артема Громова. В грі та комплектації "Зорі" намітились великі проблеми.

Команда Вернидуба дуже важко стартувала. На останніх хвилинах здобула вольову перемогу над "Маріуполем", програла по ділу в "Олександрії" та поділила очки із "Чорноморцем" в рідних стінах. В цих матчах дуже мало створювали гольових моментів, в кожній грі - пропускали. Немає розуміння, що сьогоднішня "Зоря" - це єдине ціле. Спостерігається незіграність, проявляються кадрові проблеми.

Влітку вдалося підсилити центр захисту. Враховуючи травми Прийми та вік Чечера, прийшов досвідчений Віталій Вернидуб за плечима якого досвід виступів в Лізі Європи. Пара Сваток – Вернидуб має всі шанси стати основною в цьому сезоні. Але напевно, що це всі досягнення селекційної служби.

На позиції лівого захисника – двоє молодих гравців, Чеберко та Михайличенко. Перший не зовсім лівий захисник, а другий – періодично має проблеми із здоров’ям. Без Іурі - проблеми в нападі. Новий форвард Рафаель Сільва відзначився у стартовому поєдинку із "Чорноморцем", але цього вистачило лише для нічиї. Давид Фопала переведений в дубль.

Минулого літа прийшло відразу три бразильці – Іурі, Сілас та Леонідас. В Іурі під кінець сезону з’явилися проблеми особистого характеру. Я так розумію, що людина хотіла максимально себе проявити (не завжди це співпадало із інтересами команди), щоб піти до кращого клубу. Були пропозиції від московського ЦСКА, інших команд. Але все–таки вийшов варіант із " Аль–Насром". Наскільки я знаю, зарплата гравця виросла в десять разів, а "Зоря" отримала більше мільйона компенсації. Леонідас вже зимою був відправлений на чотири сторони. Із позитивної сторони проявив себе Сілас, але він запізнився на літні збори. Була інформація, що його за це оштрафують.

Зимою були підписанні Давід Фопала, Мохамед Ель Буаззаті, воротар Луїс Феліпе, камерунець Гель Ондуа. Всі ці гравці за півроку мали б стати футболістами основи. Але відразу відпав Ондуа, в якого офіційно виявилися проблеми із документами (випадково чи ні, але цей камерунець не затримувався в жодній команді). Воротар із Бразилії Луїс Феліпе грає тільки за молодіжну команду. Бачив його в матчі дублерів на початку другої частини минулого сезону проти "Динамо". Гра проходила в манежі. Крім зросту в цьому голкіперу нічого особливого не побачив. Ахмед Алібеков забив завдяки сили удару (м’яч від рук кіпера залітав у ворота). Добре, що ще весною підписали попередню угоду із Махарадзе. Проблем на останній лінії не має бути. Буаззаті так і не став основним. Весною він не переконав, що краще навіть за вікового Чечера. Зараз генеральний директор "Зорі" Сергій Рафаїлов говорить, що із футболістом можуть розірвати контракт. Його гра не дуже влаштовує клуб та тренера.

Всі ці футболісти після року чи півроку в команді мали стати одними із лідерів. Але як бачимо у кожного є проблеми. Виходить, що "Зорі" потрібно вирішувати багато кадрових проблем сьогодні. Враховуючи, що клуб не особливо готовий витрачати гроші на нових футболістів та переважно підписує вільних агентів – це проблема.

В цій ситуації винні не тільки футболісти, чи ті, хто їх пропонував. Мають нести відповідальність і ті, хто давав добро на підписання контрактів. Про проблеми Ондуа, Фопали та Ель Буаззаті було відомо вже давно. Просто хтось вирішив, що Юрій Вернидуб всесильний, або банально недопрацював.

Зазвичай, вчаться на чужих помилках, в крайньому разі - на власних. Дуже дивним в цій ситуації виглядає підписання Дмитра Хомченовського. Він вже виступав за "Зорю". Потім була Сегунда, першість Польщі із "Ягою" (один із місцевих лідерів) та російський " Урал". В кожній команді у футболіста виникали проблеми. Я не дуже розумію, як він може допомоги "Зорі".

Підбиваючи підсумки, хочу сказати, що "Зоря" йде в важливу для себе кваліфікацію Ліги Європи майже без лідерів (ще й травма Громова дуже не на часі) та із молодими футболістами. Дуже не впевнений, що із цього вийде щось хороше. Але "Брага" - досвідчений єврокубковий боєць – вже на горизонті.

Популярные новости