Євро-2023 (U-21) Фінальний турнір. Плей-офф. 1/4 фінала / /
Закінчено
1 : 3

Євро-2023 (U21). Франція - Україна 1:3. Ротань-стайл - є півфінал та Олімпіада!

3088

02.07.2023. Євро-2023 (U-21). 1/4 фінала
Румунія. Клуж-Напокі. Стадион "Клуж-Арена"
Головний арбітр: Жоао Педро Пинейро (Португалія)
Асистенти: Бруну Жезус (Португалія), Лусиано Майя (Португалія)

 

Франція (U-21) - Україна (U-21) 1:3
Голи: Шеркі, 19 - Судаков, 32 (пен.), Судаков, 44, Бондаренко, 86

Франція: Шевальє, Нкунку, Сімакан (Жандре, 72), Лукеба, Калулу, Ле Фе, Какере, Тюрам-Ульєн (Адлі, 72), Гуїрі (Ваї, 72), Барколя, Шеркі (Калімуендо, 80)
Тренер: Сильвен Риполь
Україна: Трубін, Вівчаренко, Таловеров, Сич, Бражко, Криськів (Сікан, 59), Судаков, Бондаренко, Кащук (Назаренко, 59), Батагов, Мудрик (Брагару, 78)
Тренер: Руслан Ротань

Попередження: Тюрам-Ульєн, 58, Нкунку, 67 - Криськів, 51, Вівчаренко, 56, Сікан, 62

{{widget:lineup:21547}}

Руслан Ротань зумів здивувати стартовим складом. І справа не стільки в кардинальній ротації в порівнянні з попереднім поєдинком проти Іспанії (дев'ять замін!), або дебютної появи на Євро головної зірки молодіжки - Михайла Мудрика. Тренерський штаб "синьо-жовтих" несподівано вирішив обійтись без послуг центральних нападників. Точніше, з урахуванням дискваліфікації Ваната і проблем зі здоров'ям у В'юнника, у тренерів залишалась єдина опція - Данило Сікан. Але вони відкинули і її. Форвард несподівано залишився на лаві для запасних, натомість Руслан Петрович обрав варіант гри з хибною дев'яткою, функції якої виконував Дмитро Криськів.

- Розуміли, що Франція буде дуже компактно оборонятися всередині, що нам максимально перекриють центр. Робили акцент на цьому, а також на грі з хибною "дев’яткою", аби відтягувати захисників, які діють дуже високо. У ці зони повинні були вбігати наші швидкі вінгери. Дуже задоволений, що в ситуації, коли Мудрик і Судаков помінялися місцями, Георгій узяв цю роль на себе й увірвався в простір, який для нього створив своїм відкриванням Криськів. Цей матч ми обов’язково повинні занести собі в актив, - скаже після гри Ротань.

Але то було згодом, а старт матчу видався нервовим та пройшов за переваги суперника. Французи заробили два корнери, які, на щастя, розіграли невдало. Але ж майже відразу створили два гольові моменти. Спочатку Барколя пробивав в ближній кут - Трубін зайняв правильну позицію. М'яч відскочив до Шеркі, але і цього разу наш голкіпер був на висоті, прийнявши удар на себе.

Невпевненість призводила до невимушених фолів. Після першої чверті матчу українці тричі порушили правила, в той час, як суперник - жодного. Свою перевагу - не тотальну, але відчутну - "трикольорові" реалізували на 19 хвилині. Барколя втік від Вічаренка, віддав на Шакрі, той на прийомі м'яча переграв Таловєрова та пробив в протихід Трубіну. Бездоганно. 1:0.

Пропущений м'яч, як не дивно, позитивно позначився на грі підопічних Ротаня. Українці підвищили темп та спробували перевести гру на половину поля суперника і досить швидко довели, що французи далеко не бездоганні. Після флангової атаки правим флангом (Кащук - Сич), можливість для дальнього удару отримав Мудрик. М'яч не долетів до воріт, застряг в ногах у Криськіва, який в ближній дуелі переграв голкіпера. За мить до того лайнсмен зафіксував офсайд, гол було скасовувано. На стадії плей-офф, на відміну від матчів групового етапу, працює система ВАР, яка підтвердила правомірність рішення.

Але невдача тільки зробила українців злішими, вони продовжили тиснути, шукати дірки в захисті суперника і врешті решт домоглися свого. Мудрик заклав віраж в чужу штрафну, спровокувавши Калулу на необдумані дії, які призвели до контакту з ногою українця і призначення пенальті. Після зеленого світла від ВАР, Судаков холоднокровно розвів кіпера і м'яч по різних кутах воріт - 1:1!

А наприкінці тайму "синьо-жовті" і взагалі приголомшили суперника, забивши гол в роздягальню - що завжди сильно б'є по психології. Взяттю воріт передувало позиційне тримання м'яча в центрі поля. Приспавши пильність суперника, несподівано відбулась феноменальна діагональ на пів поля від Мудрика за спину захисникам. Адресатом став Судаков, який холоднокровно скористався своїм шансом та оформив дубль. 2:1.

В першій половині матчу українці навіть перевершили фаворита за процентом володіння м'яча (51 проти 49), при цьому продемонстрували п'ятдесятипроцентну реалізацію (4 удари, з яких 2 стали гольовим). І що цікаво, після стартових 15 хвилин надалі фолили тільки французи, які зібрали 6 фолів (у "синьо-жовтих" залишилось 3).

Були побоювання що після перерви гра зміниться і домінувати будуть французи. Але Руслан Ротань настільки бездоганно і грамотно розробив план на гру (який на полі втілили його підопічні), що після фінального свистка навіть тренер суперників визнав - у його команди зовсім нічого не виходило.

Руслан Петрович проводив заміни, які дозволяли підтримувати темп гри. Що важливо, українці гнули свою лінію, демонструючи комбінаційний командний футбол. Так, десь довелось понервувати в кінцівці матчу, коли Ваї добив м'яч з меж воротарської, але гол був скасовуваний після перегляду ВАР. І українці відразу зняли зайві питання - Назаренко та Бондаренко розіграли ефектну гольову комбінацію, довівши перевагу до 3:1.

Нагадаю, французи попили нам крові на стадії відбору. Чого варта лише гостьова поразка з рахунком 0:5. У матчі відповіді "трикольорові" вели з рахунком 1:3, але вже тоді українці показали зуби та характер і у підсумку звели гру до нічиєї - 3:3. І ось нарешті довгоочікуваний реванш, причому в найвідповідальніший та найпотрібніший момент. Підопічні Ротаня здобули вольову перемогу та вийшли у півфінал, а ще отримали історичний бонус, забронювавши путівку на Олімпіаду-2024. Вперше в історії вітчизняного футболу!

А у півфіналі Євро Україна зустрінеться з командою Іспанії, з якою вже грала на груповій стадії. Тоді сильнішого виявити не вдалося - 2:2. Проте той матч обидва колективи провели експериментальними складами, цього ж разу все буде куди серйозніше, адже на кону - фінал! На жаль, через перебір карток гру з Іспанією пропустить Дмитро Криськів. Натомість повертається у склад Владислав Ванат, який відбув двоматчеву дискваліфікацію.

Але хто б не вийшов з перших хвилин, ця збірна вже довела, що легко суперникам точно не буде.

 

Півфінали

5 липня, середа

Ізраїль - Англія (18:00, "Батумі Арена", Батумі)
Іспанія - Україна (21:00, Стадіон "Стяуа", Бухарест)

Фінал

8 липня, субота

18:00, "Батумі Арена", Батумі

 

Читай також: Євро-2023 (U21). Визначились всі учасники півфіналу

Прогнози

Всі прогнози