Геннадій Зубов: "У Сан-Себастьяні легкого життя "Шахтарю" не буде"

1772 17.09 2013   18:55
Фото - shakhtar.com

Півзахисник "Шахтаря" 1990–2000-х Геннадій Зубов - про гру "Шахтаря" в Іспанії.

- Стартовий матч, зокрема його результат, дуже важливий. Однак не став би нарікати на календар і те, що "гірникам" доведеться починати турнір у Сан-Себастьяні, а не в Донецьку. Випадкових команд на цій стадії не буває. І баскський колектив - не виняток.

"Реал Сосьєдад" я вважаю міцним середняком іспанської ла ліги. Команда демонструє якісний футбол, зас­нований на техніці гравців і на хорошій, у спортивному сенсі слова, їхній агресивності на полі. Містечко Сан-Себастьян невелике, та футболом там живуть усі.

Тому для його мешканців матчі Ліги чемпіонів стануть великим святом, вони чекають його з нетерпінням. А це означає, що баски забезпечать надзвичайну підтримку своєму клубу, із чим доведеться зіткнуться "Шахтарю". Донеччанам треба налаш­товуватися на те, що легкого життя там не буде. Знаю про це не з чуток, адже свого часу у складі молодіжної збірної України грав у Сан-Себастьяні на турнірі, де, крім нас, брали участь такі команди, як "Реал", "Реал Сосьєдад", "Валенсія"… Пам’ятаю, що у Сан-Себастьян ми з Києва через усю Європу добиралися чотири дні автобусом "Ікарус". Правда, це нам не завадило, в підсумку, виграти турнір.

Зрозуміло, що чемпіонат Іспанії сильніший українського, всі ігри - високого рівня, однак у "Шахтарі" є чимало гравців своїх національних збірних, які також знають, як готуватися до таких матчів. На футбольному полі зій­дуться дві технічні команди. У якихось відрізках двобою нас може очікувати відкритий футбол, але, думаю, що спочатку команди придивлятимуться одна до одної, відтак почнуть шукати слабкі сторони суперника. Природно, багато чого залежатиме й від стандартних положень, тактичних задумок Мірчі Луческу та їхнього втілення гравцями.

Хто з новачків "Шахтаря" здатний реально допомогти команді вже в першому матчі? Хоча й нелегко сказати, але вважаю, що футболісти, які поїдуть у Сан-Себастьян, - хорошого рівня, тож спроможні вирішити поставлене перед ними завдання.

Останнім часом часто критикують гру "Шахтаря" в обороні. Мій варіант захисної лінії? У воротах я би віддав перевагу Андрію П’ятову, який впевнено виступає за збірну України, у центрі оборони - Олександру Кучеру й Ярославу Ракицькому, на краях - Даріо Срні та В’ячеславу Шевчуку… У опорній зоні, навіть якщо Хюбшман не відновиться після травми, можуть зіграти добре Фернандо, Тейшейра й Гречишкін.

"Шахтар" у різні роки грав із "Барселоною", "Севільєю", але, на жаль, результатом ми похвалитися поки не можемо. Статистика, звісно, річ уперта. Але, думаю, у Сан-Себастьяні "Шахтар" покаже хороший футбол. Чекаю якісної гри, щоби хлопці були наснажені на перемогу всі 90 хвилин. Хочеться дивитися матч, і щоб око раділо.

Якщо буде нічия? Я буду задоволений.

Популярные новости