Антирекорд "Ліверпуля" з досягненнями Бензема та Салаха – статистика "дива на "Енфілді"

996 22.02 2023   10:26
Фото - Getty Images

З 2009 року "Ліверпуль" не може обіграти "Реал" у Лізі чемпіонів (шість поразок у семи матчах), а конкретно Юрген Клопп, нехай і з різних причин та за різних сценаріїв, але програв "вершковим" фінали 2018-го та 2022-го року, а також чвертьфінал у 2021-му. На жаль для вболівальників "червоних", і в поточному сезоні – коли "Ліверпуль" суттєво трусить і лихоманить – "Реал" виявився не до снаги. По-своєму унікальні, нехай і не зовсім логічні 2:5 майже ставлять хрест на перспективах англійців. Якщо, звісно, не трапиться зворотного суперкамбеку, як із "Барселоною".

 

Нелогічність результату підкреслюється xG-метрикою – як історично, так і у звітному поєдинку.

 

"Реал" трансформував 1.66 очікуваних голів у п'ять реальних. Це дивно з огляду на блискучий сезон Аліссона (однак, в один із найвідповідальніших моментів матчу – він, власне, на фото – і бразильський кіпер припустився помилки а-ля Тібо Куртуа сімома хвилинами раніше).

 

Хоча починалося для "Ліверпуля" все чудово: Дарвін Нуньєс, якого нещадно критикують за марнотратство гольових моментів, забив найшвидший гол "червоних" у Лізі чемпіонів на "Енфілді", замкнувши простріл Мохаммеда Салаха.

 

А через десяток хвилин уже Салах, ставши найкращим асистентом "Ліверпуля" у Лізі чемпіонів (13 результативных передач!) підстерігши помилку Тібо Куртуа, забив історичний гол: по-перше, 44-й для себе в Лізі чемпіонів – ставши одним із двох найрезультативніших африканців у Лізі чемпіонів: наздогнавши за цим показником Дідьє Дрогба. По-друге, це 42-й гол Мо за "Ліверпуль" у єврокубках – новий клубний рекорд (у Стівена Джеррарда – 41 м'яч).

 

Читайте также: Салах стал лучшим бомбардиром "Ливерпуля" в еврокубках и сравнялся с Дрогба по голам в ЛЧ

По-третє, Салах став першим в історії гравцем англійського клубу, який зробив "гол+пас" у восьми різних матчах у Лізі чемпіонів.

 

Однак у "Реала" знайшлася досить швидка відповідь – ще до перерви Вінісіус Жуніор оформив дубль. Ставши, у віці 22 років і 224 днів, наймолодшим гравцем, який забивав "Ліверпулю" двічі на "Енфілді", після 19-річного форварда "Аякса" Йохана Кройффа в грудні 1966 року в Кубку європейських чемпіонів!

 

Тим самим, "Реал" повторив досягнення своїх сусідів з "Атлетіко", які 2021 року також відіграли в "Ліверпуля" відставання у два м'ячі ще в першому таймі.

 

На початку другого тайму Едер Мілітао, забивши вперше за три сезони (!) у Лізі чемпіонів, уже вивів "Реал" уперед.

 

А Карім Бензема, своїм дублем, закріпив успіх "вершкових". При цьому 35-річний форвард "Реала" став лише другим футболістом – після Ліонеля Мессі – який забив у 18-ти сезонах Ліги чемпіонів поспіль.

 

Також Бензема став лідером за забитими м'ячами у ворота "Ліверпуля" в історії Кубка європейських чемпіонів і Ліги чемпіонів – шість голів, чотири з них на "Енфілді". Більше, ніж у будь-якого іншого футболіста.

 

Читайте также: Карим Бензема: "Хочу посвятить эту победу памяти президента Амансио"

А "Ліверпуль" уперше пропустив чотири і більше голів у домашньому матчі єврокубків. Ба більше, "Реал" повторив рекорд "Аякса", який забив п'ять м'ячів в одному матчі "Ліверпулю" в грудні 1966 року в Кубку європейських чемпіонів – але амстердамці тоді виграли 5:1 на своєму полі.

 

І, більше того, "червоні" стали першою командою в історії Ліги чемпіонів, яка повела в рахунку 2:0, але потім програла з різницею в три голи! Частково повторивши фіаско бельгійського "Андерлехта" майже 30-річної давнини – бельгійці в першому таймі виїзного матчу з "Вердером" вели 3:0, а потім також пропустили п'ять м'ячів поспіль лише за 23 хвилини!

 

До речі, і "Реал" забив п'ять або більше голів у матчах Ліги чемпіонів лише вдруге в історії – дебют трапився в листопаді 1998 року. Теж, до речі, на виїзді – проти австрійського "Штурма". Тоді "вершкові" також здобули вольову перемогу, до того ж пропустили ще раніше, ніж на "Енфілді" – вже на 3-ій хвилині!

 

Але що ще дивніше, "Реал" – перша команда, за даними Opta, з сезону 2003-04, яка зуміла забити п'ять голів у матчі Ліги чемпіонів, завдавши при цьому менше ніж десять ударів – лише дев'ять! Приголомшлива реалізація.

 

Читайте также: Лига чемпионов. "Ливерпуль" – "Реал" 2:5. Видеообзор матча

Хоча до "Реалу" в XXI-му сторіччі на "Енфілді" п'ять голів (та навіть шість!) вже забивав лондонський "Арсенал".

 

Популярні новини