Тарас Степаненко - про особливого хлопчика Мудрика, війну, вчителя Де Дзербі та специфіку "Ренна"

896 09.02 2023   21:40
Денис Руденко, Footboom

Наступний єврокубковий матч донецький "Шахтар" проведе на стадіоні "Легія" у Варшаві в четвер, 16 лютого. Суперником українського чемпіона в 1/16 фіналу Ліги Європи стане французький "Ренн".

Капітан "Шахтаря" Тарас Степаненко перед матчем дав велике інтерв’ю виданню Meczyki.pl. Зокрема, він розповів.

Про річницю війни

Я це дуже добре пам'ятаю. У той час я був удома зі своєю сім'єю. Нас розбудили гучні вибухи. Я увімкнув телевізор, щоб подивитися, що відбувається, і моя дружина сказала: "війна почалася".

Це пробудило в мені гнів. Щоразу, коли я читаю останні новини, я відчуваю лють. Гнів за те, що ця країна та її президент зробили з Україною і що вони роблять з усією Європою. Боюся, що це залишиться зі мною на все життя. Я бачу це від своїх бабусь і дідусів. Вони - "діти Другої світової війни". Вони й досі, через 80 років, несуть із собою трагічні спогади, травми тих років. Він також залишиться зі мною. Я ніколи не забуду, що ця країна зробила зі мною, з моєю родиною, з моїми співвітчизниками.

У мене є високопоставлений друг, близький до нашого уряду, і вони теж не знають, коли це закінчиться. Росія має практично необмежені людські ресурси. Вона продовжує надсилати нових солдатів на заміну загиблим російським солдатам. Це велика країна. Тим, хто не хоче йти на фронт, погрожують ув'язненням. Вони не розуміють, що краще відсидіти, ніж загинути на війні. Щодня я молюся, щоб цей конфлікт закінчився нашою перемогою. З досвіду останніх дев'яти років ми знаємо, що іншого шляху немає. Якщо ми не переможемо, це ніколи не закінчиться. Тому ми будемо боротися до кінця.

Про те, як змінився за рік "Шахтар"

Більшість іноземців виїхали. Рік тому їх було, мабуть, сімнадцять, зараз залишилося троє. Зараз команда виглядає по-іншому. Молоді стало більше, ми йдемо в іншому напрямку.

Хочу висловити величезну подяку полякам за допомогу українцям. Ви показали, що ви справді наші брати. Я це дуже ціную. Проведення домашніх матчів у єврокубках у Варшаві було чудовим рішенням. Стадіон завжди був повний, багато українців вболівали за нас, але також багато поляків. Коли приїхав "Реал", ви побачили, скільки у них було прихильників у вашій країні. Ми отримали від вас багато висловів підтримки. Коли ми гуляли в парку в день матчу, до нас підходили поляки, розпитували про ситуацію в Україні, бажали удачі. Це було найкраще місце для цих матчів. Це також була важлива подія для Польщі, тому я думаю, що обидві сторони були задоволені.

Про Михайла Мудрика

Я знаю його три-чотири роки і пам'ятаю, що він також три-чотири рази потрапляв до першої команди, але його завжди відправляли назад до юнацьких команд. Він особливий хлопчик, і йому здавалося, що тільки талант зробить його великим футболістом. З часом він змінився. В основному завдяки Роберто Де Зербі. Він почав слухати, вчитися і, за підтримки тренера, досяг неймовірного прогресу. Зараз він - нова зірка найкращої ліги світу, але це не магія, він повинен був дозріти і заслужити це. Він має все, щоб стати кумиром нового покоління, так само, як Андрій Шевченко був кумиром для моїх ровесників. Я бажаю йому цього.

Про Роберто Де Дзербі

Я чудово провів час, працюючи з ним. Він тренер нового покоління. Я вже досвідчений гравець, але багато чому навчився у нього. Мені також сподобалося його ставлення, його енергія та незвичайні ідеї. Якби не почалася війна і якби він продовжував керувати "Шахтарем", ми були б справді великим гравцем у європейському футболі. Він створив тут дуже сильну, молоду команду, яка мала великий потенціал для розвитку. Сьогодні результати його роботи можна побачити в Брайтоні. Це наступний крок у його кар'єрі, а наступним буде якийсь великий західний клуб.

Про Андрія Шевченка

Під його керівництвом ми виграли не один важливий матч. Він повернув дух перемоги до збірної. У нього була добре організована система роботи, йому допомагали великі професіонали: Мауро Тасотті, дивовижна людина, дуже успішний футболіст і тренер, і Андреа Мальдера, дуже розумний хлопець, який сьогодні є асистентом Де Зербі в "Брайтоні". Тож у нього був чудовий штат, і він сам все це зв'язав докупи, сам з'єднав у єдине ціле.

Про "Ренн"

Співробітники вже показали нам перші відеоматеріали. Ми знайомимося з "Ренном", їхніми гравцями. Вони грають у різних стартових складах, іноді 3-4-3, іноді 4-4-2. Найближчий тиждень буде найважливішим.

Читайте также: Тарас Степаненко: "Думаю, минут на 50-60 уже готовы"

Популярні новини