Гармата страшна у футболі – що це таке?

392 11.03 2022   11:48

Коментаторська робота дуже важлива у футболі. Багато уболівальників мають улюблених коментаторів, яких вони готові слухати, незалежно від матчу. Такі фахівці відрізняються своїм власним стилем оповіді, а деякі фрази навіть йдуть у народ, стають афоризмами.

Одним із таких коментаторів, із цілою армією шанувальників, вважається Георгій Черданцев. Його стиль коментування матчів вирізняється емоційністю. Такі фрази як "Буфонище", "Я зараз закінчу взагалі все" та інші стали футбольними афоризмами.

А ще авторству Георгія Черданцева належить фраза "Гармата страшна". Цю фразу Черданцев застосував по відношенню до захисника збірної Росії Дениса Колодіна на Євро 2008.

У матчі між Нідерландами та Росією напруження пристрастей було максимальним. На кону – вихід до півфіналу Чемпіонату Європи. На 7-й хвилині матчу після виносу від голландців м'яч опинився у Колодіна, який пробив у дотик із 40 метрів по воротах суперника. Епізод нічим небезпечним не закінчився – оборона Нідерландів простріл заблокувала і м'яч пішов на кутовий. А фраза "Колодін. Гармата страшна" пішла в народ.

Сам Колодін зізнавався, що дальніми ударами він не те щоб відрізнявся, тому не розуміє, чому Черданцев так висловився про його удар. А ось на долю Дениса цей епізод вплинув. Тренер московського "Динамо", де виступав Колодін, почав просити його частіше бити по воротах із дальньої дистанції. Денис стверджує, що користі від таких ударів було небагато, а ось шкоду здоров'ю вони гравцеві завдали. У російському чемпіонаті м'ячі на пару грамів важчі, ніж на Євро, тому регулярні дальні удари призвели до травм колін.

Варто зазначити, що за збірну Денис Колодін провів лише 23 матчі, і жодного разу не відзначився забитими м'ячами.

Читайте також: Пир (удар пиром у футболі) – що це таке?