Роль воротаря в організації атаки

323 07.03 2022   18:23

Роль голкіпера у футболі суттєво змінилася за останнє десятиліття. На початку 2000-х від воротаря була потрібна впевнена робота в рамці. Олівер Кан, Едвін ван дер Сар, Джанлуїджі Буффон та інші легенди воротарського цеху відрізнялися передусім надійністю у воротах.

Часи змінилися, і сучасні тренери хочуть отримати у своїй команді воротаря, який поєднує функції голкіпера та захисника. Новаторський тренд задав кіпер "Баварії" Мануель Нойєр. Німецький голкіпер не лише гарний у рамці, а й на виходах – він страхує захисників, а вступати у відбір може далеко за межами свого штрафного майданчика. Нойєр часто розганяє атаки своєї команди, виконуючи пас ближньому або далеку передачу на хід партнеру.

У топових командах за визначенням розраховують на голкіпера, здатного швидко розвинути атаку своєї команди. Для цього воротар повинен читати гру, мати неабиякий футбольний інтелект – кіпер дивиться на поле і миттєво розуміє, в яку зону вкидати м'яч, щоб активувати контратаку своєї команди.

Якщо звернутися до футбольної історії, довгий час була популярна роль "чистильника" у захисній лінії. Зараз таку функцію виконують голкіпери, страхуючи оборонних футболістів.

Алісон Беккер, Едерсон, Марк Андре тер Штеген, Тібо Куртуа та інші найкращі воротарі сучасності дуже часто стають авторами гольових передач, вчасно "запускаючи" м'яч у напрямку швидкого форварда.

Коли воротар не вміє грати ногами, йому складно закріпитись у складі. Наприклад, Хосеп Гвардіола одразу вивів зі складу Джо Харта, прийшовши до "Манчестер Сіті". Повторив його долю і Симон Міньйоле з "Ліверпуля".

Читайте також: ГУР МО України: Справжні цілі "гуманітарних коридорів" окупантів – формування "живого щита" та ротація війська