Стадія у футболі – що це таке?

670 23.02 2022   12:37

Усі футбольні змагання, за винятком суперкубків, складаються з кількох стадій. Це етап чемпіонату, який передбачає ігри на виліт.

У національних першостях матчів на виліт немає. Принцип такого турніру – кожен грає з кожним, вдома та у гостях, тому всі учасники розіграшу зобов'язані відіграти всі матчі. Стосовно національних чемпіонатів термін "стадія" не застосовується, використовується позначення "тур".

Стадії використовуються для раунду плей-офф. Наприклад, у Ліги Чемпіонів дуже часто говорять про "стадію чвертьфіналу", "стадію півфіналу", коли команди туди пробиваються. Те саме стосується й інших турнірів – національні кубки, чемпіонати світу, континентальні першості тощо.

Особливістю "стадії" у футболі вважають можливість додаткового часу. Наприклад, на стадії 1/8 фіналу чемпіонату світу переможець визначається за підсумками одного матчу. За нічийного результату гра переходить в екстра-тайми, а потім, якщо переможця все ще немає, продовжується в серії пенальті. У національних чемпіонатах додатковий час та серія пенальті неможливі.

Престиж окремої стадії безпосередньо залежить від змагання. Наприклад, стадія 1/16 фіналу національного кубка престижна не є – там грають команди з кількох ліг, а ось стадія півфіналу Ліги Чемпіонів показує, що команда входить до четвірки найсильніших футбольних колективів Старого Світу.

Термін "стадія" використовується лише у російськомовному лексиконі. В англійській мові використовується раунд, причому замість 1/8 фіналу там скажуть round of 16, тобто раунд, де грають 16 команд.

Читайте також: Стадія завершення атаки: найважливіший елемент футболу