Стара синьйора – що це таке?

709 23.02 2022   12:34

"Старою синьйорою" можна назвати літню італійку, але звучати таке звернення буде грубо. Втім, в Італії "Стара Синьйора" вживають часто, і навіть ніхто не ображається. А все тому, що така неофіційна назва багаторазового чемпіона країни "Ювентуса".

У кожного футбольного клубу є прізвисько, що сягає своїм корінням вглиб історії, але з "Ювентусом" відбулася заковика. Немає єдиної думки, звідки ж у команди таке незвичайне прізвисько. Версій одразу кілька. Згадаймо все.

"Ювентус" засновано 1897 року. Із сучасних професійних футбольних клубів представник Туріна другий у рейтингу найстаріших. Очолює список "Дженоа" – у Генуї своя команда з'явилася на чотири роки раніше. Особливості італійської мови "нагородили" команду артиклем la (жіночого роду), тому синьйора справді стара – 122 роки відзначатиме восени la Juventus.

Другий варіант пов'язаний із віком гравців. У 30-х роках минулого століття ключовим гравцям "Юве" було за тридцять, і команда виявилася однією з найстарших в італійській першості. У результаті вболівальники і подарували своєму клубу прізвисько "Стара Синьйора". Синьйора, знову, через артикль la.

Ще одна версія пов'язана з продажем клубу у 1920-х. "Ювентус" перейшов у володіння сім'ї Аньєллі, і команді щепили вишуканий стиль. Родина Аньєллі володіла концерном FIAT. У ті часи робітничий клас зневажливо говорив про багатіїв, називаючи їх "старими синьйорами". Прізвисько прийшло в "Юві" разом із новими власниками.

Офіційної версії немає, навіть клуб не прояснює ситуацію. Звичайно, прізвисько "Стара Синьйора" дає ворогам туринської команди широке поле для винахідливості. Наприклад, що "синьору на ногах змушені тримати судді" або "синьйора платить за любов до себе".

"Ювентус" залишається одним із найвпливовіших і титулованих італійських клубів. В активі у "Старої Сіньйори" за 122-річну історію накопичилося 36 титулів чемпіонату Італії, 14 національних кубків, дві перемоги в Лізі Чемпіонів, три Кубки УЄФА та багато інших досягнень.

Читайте також: Статист у футболі – хто це?