Схема 2-5-3 у футболі – що це таке?

330 22.02 2022   11:17

У такій футбольній розстановці захисну лінію представляли всього два центральні оборонці. Звичайно, півзахист теж допомагав атаці, але чистих захисників було лише два. У сучасному футболі з такою тактикою воротар не встигав би виймати м'ячі з воріт, тому очевидно, що модель гри 2-5-3 є пережитком минулого.

Така тактика є видозміненою опцією "Піраміди", популярною у 30-х роках минулого століття. Новатором став італієць Вітторіо Поццо, який використовував таку модель наприкінці 1930-х років. Неофіційна назва розміщення – "Методо". Ще схему називають 2-3-2-3 через особливості розміщення футболістів на полі.

Як розташовуються гравці при побудові 2-5-3? Захисна лінія включає двох центральних оборонців, які формують останній рубіж під час зустрічі атак суперника. У півзахисті розташувалися три хавбеки, відтягнуті до своїх воріт. Вони поєднують функції атаки та оборони – один центральний і два флангові хави. На чужій половині поля розмістилися два інсайди, що розганяють атаку і пов'язують півзахист з лінією атакуючої. Формально вони теж представляють півзахист, і при необхідності здатні відпрацьовувати в захисній лінії своєї команди. Напад представлений трьома чистими форвардами - два крайні нападники і центрфорвард.

Основна мета подібного розміщення – ефективність в атаці, а при втраті м'яча команда переходила в жорсткий високий пресинг на чужій половині поля. Звичайно, наявність у опонента швидких форвардів створювало серйозні проблеми для захисту та нівелювало всі переваги такої ігрової моделі.

Читайте також: Захисник "Шахтаря": "Стали краще сприймати ситуацію на полі, діяти швидше"