Схема 3-4-3 в футболе – что это такое?

543 21.02 2022   13:21

Тактичне розташування 3-4-3 – це сучасна модель гри, пік популярності якої припадає на другу половину 2010-х.

Одним із перших ефективність такої схеми довів знаменитий аргентинський наставник Марсело Б'єлса, який пропрацював у "Марселі" у 2014-15 роках. Він використав принцип колективного пресингу, роблячи таку розстановку атакуючою. З "Марселем" аргентинський фахівець здобув 21 перемогу у 41 грі.

Наступний виток розвитку розміщення отримує в лондонському "Челсі", куди прийшов одіозний і експресивний Антоніо Конте. Італієць спочатку зазнав невдач, після чого вирішив перебудувати гру "аристократів". У результаті "Челсі" видав блискучу кінцівку та забрав титул чемпіона Англії.

Ще один аматор ігрової моделі 3-4-3 - це Джан П'єро Гасперіні - під його керівництвом "Аталанта" стала грандом італійського футболу, який регулярно виступає в єврокубках. А послідовник Гасперіні, Іван Юрич, на чолі "Дженоа" довгий час відбирав очки у топів Серії А.

Розстановка передбачає наявність на полі трьох центральних захисників, двох центральних півзахисників, двох витривалих вінгерів, які працюють по всьому флангу, одного чистого нападаючого та двох флангових нападаючих. В результаті на полі виходить збалансований склад - при атаці крайні хавбеки підтримують навал на ворота суперника, а при захисті вони допомагають оборонній лінії, перебудовуючи схему 5-2-3. Флангові хавбеки – ключові фігури, тому від їхньої готовності залежить результат всього матчу.

У сучасному футболі на позиції центрфорварда часто виявляється "неправдива дев'ятка" - атакуючий гравець, здатний не тільки завершувати атаки, а й опускатися за м'ячем, роздавати гольові передачі. По суті, це плеймейкер, розташований у безпосередній близькості до чужих воріт.

Читайте також: Джек Вілшир - про перехід до "Орхуса": "Думаю, я заслужив шанс проявити себе"