Схема 4-5-1 у футболі – що це таке?

2018 18.02 2022   09:21

Розстановка 4-5-1 – одна із захисних моделей гри, що дозволяє команді ефективно використовувати можливості контратаки. Історія футболу показала, що така модель гри дозволяє не лише проміжних результатів добиватися, а й навіть вигравати трофеї.

Як розташовуються гравці у схемі 4-5-1? У захисній лінії розташовується класична четвірка оборонних гравців – два центральні та два крайні захисники. А ось у півзахисті виходить схематично "зворотна стрілочка". Опорний півзахисник допомагає оборонній лінії. Два центральні хавбеки відіграють роль сполучної ланки між обороною та атакою. По краях розташовуються вінгери, готові підтримувати атаку своїми флангами. Центральний нападник заточений на те, щоб постійно бігати в атаку.

Найяскравішим прикладом гри за схемою 4-5-1 вважають чемпіонський "Лестер", який виграв АПЛ під керівництвом Клаудіо Раньєрі.

Втім, успішність моделі гри максимально залежить від підбору гравців у команді. Роль опорника в "Лестері" виконував Нголо Канте - француз ефективно перекушував усі атаки суперника, обіграти один-на-один його було практично неможливо. А центрфорвардом був Джеймі Варді, який набив 24 голи за сезон і практично став найкращим бомбардиром чемпіонату. На флангах півзахисту розташовувалися Ріяд Марез та Марк Олбрайтон.

Марез і Канте з "Лестера" невдовзі перейшли до інших клубів, і розстановка "лисиць" перестала працювати. А потім сталося звільнення Раньєрі, і для "Лестера" почалася зовсім нова епоха.

Ігрова модель 4-5-1 може принести позитивний результат, однак на успіх впливають багато факторів, включаючи підбір гравців у команді.

Читайте також: Схема 4-6-0 у футболі – що це таке?