Фол останньої надії – що це таке?

3830 31.01 2022   10:27

Червоні картки у футболі даються за серйозні порушення, але заробити вилучення можна і без особливої грубості до суперника, судді та інших офіційних осіб. Відповідно до регламенту, дискваліфікацією гравця карається "фол останньої надії". Як розуміти таке порушення правил?

Фолом останньої надії називають порушення правил, коли гравець позбавляє суперника явної можливості взяття воріт. Які фоли кваліфікуються у категорії "останньої надії"?

  • Перешкода виходу "віч-на-віч". Гравець обіграв своїх опонентів і готується до дуелі з голкіпером, але тут його збивають, затримують чи штовхають.
  • Порушення з боку голкіпера. Якщо обіграно все, і футболіст опиняється перед голкіпером, воротар іноді порушує правила на гравці, не торкаючись м'яча.
  • Польовий гравець захищає свої ворота за допомогою руки, перешкоджаючи попаданню круглого снаряда у сітку.

Втім, у 2016 році правила дещо змінилися. Коли "фол останньої надії" кваліфікується як ненавмисний, гравця можуть покарати лише жовтою карткою. За навмисне порушення, як і раніше, спалахує "червоне світло".

Чи виправданий фол останньої надії? Все залежить від ігрової ситуації. Коли футболіст перериває найнебезпечніший вихід на останніх хвилинах, то скоріше так. А якщо "фол останньої надії" відбувається на самому початку зустрічі, і команда залишається у меншості, то це швидше нерозсудливість.

Одним із найбільш відомих епізодів, пов'язаних із "фолом останньої надії", вважають "гру рукою" у виконанні уругвайця Луїса Суареса. Наприкінці другого екстра-тайму проти Гани на Чемпіонаті світу 2010 року м'яч летів прямо у ворота збірної Уругваю, і форвард виніс м'яч рукою. У результаті – червона картка та пенальті на 120-й хвилині. Гана свій шанс не реалізувала, а у серії пенальті зустріч виграв Уругвай. Ось і звинувачуй потім Суареса ...

Також читайте: Закриття зимового трансферного вікна. Онлайн