Центральний захисник: стовп оборони команди

584 26.01 2022   09:58

Статистика говорить нам, що найбільш помітним є внесок форвардів у гру, які роблять результат для своєї команди. Але оцінювати гравців лише за статистичними даними докорінно несправедливо. Роль центрального захисника залишається у тіні, до того моменту, коли якісний і надійний захисник на полі. Відсутність такого гравця здатна перекреслити всі претензії команди на позитивний результат.

У сезоні 2017/18 "Ліверпуль" виглядав непогано, маючи потужний атакуючий потенціал, але ось у захисті у команди творилася плутанина, бракувало досвідченого надійного гравця. У результаті "червоні" програли того року все, що можна. Прихід центрдефа Вірджіла ван Дейка докорінно змінив ситуацію на користь "Ліверпуля". Голландець приніс із собою впевненість у захисну лінію, і наступні два роки принесли команді Юргена Клоппа титул Ліги Чемпіонів та національний трофей. Травма Ван Дейка у сезоні 2019/20 знову показала важливість центрального захисника.

Нестача Серхіо Рамоса давалася взнаки втратою очок для мадридського "Реала", та й "Барселона" нерідко втрачала очки через слабку гру центральних захисників.

Центрбеки або центрдефи, якщо висловлюватися англійською термінологією, "сірі кардинали" футболу - їхня роль величезна, але часто не видно, поки відсутність гравців не позначається на результаті.

До кола обов'язків центральних захисників входить багатозадачність. Вони перешкоджають проникненню у штрафний майданчик гравців суперника, керують обороною, виконують перший пас при розвитку своїх атак, тому до футболістів такого амплуа пред'являється цілий список вимог. Центрбек повинен бути одночасно витривалим, фізично розвиненим, вміти читати гру і мати авторитет у команді.

Найкращі центральні захисники в історії футболу: Боббі Мур, Фабіо Каннаваро, Алессандро Неста, Карлес Пуйоль та інші.

Читайте також: Центральне коло у футболі – що це таке?

Найкращі центрбеки сучасності: Жерар Піке, Серхіо Рамос, Вірджіл ван Дейк, Емерік Ляпорт, Каліду Кулібалі і т.д.